Opustitev preventive bi izničila ves trud

Včeraj na vladni tiskovni konferenci niso objavili prvih ugotovitev strokovne raziskave o razširjenosti novega koronavirusa med prebivalci Slovenije. Se je pa z njimi seznanila vlada, javnosti naj bi jih predstavili danes. Marko Noč, vodja komisije, ki je preverjala ustreznost ventilatorjev, je posvaril pred drugim valom epidemije.

Marko Noč Foto: STA
Marko Noč Foto: STA

LJUBLJANA > Na prvem sestanku vladne svetovalne komisije za zdravstvo, kamor je prišel in ki jo vodi Bojana Beovič, je 14. marca vladala velika negotovost, skladišča z zaščitno opremo so bila prazna, v državi je bilo premalo respiratorjev, je včeraj na vladni tiskovni konferenci ob oceni boja Slovenije z epidemijo in predvidevanji za prihodnost povedal Marko Noč, vodja vodja strokovne komisije, ki je preverjala ustreznost ventilatorjev ter respiratorjev. Te aparate je zatem kupoval zavod za blagovne rezerve.

Slovenija med uspešnimi

Zdravnik Marko Noč pravi, da je Slovenija glede spopada z epidemijo v vrhu uspešnih držav, čemur pritrjuje število umrlih, zdravljenih v intenzivnih enotah, ki ne presega 20 odstotkov. “Za to so zaslužni visoko strokovno usposobljeni zdravstveni timi in pravočasno obvladovanje epidemije. Zato tudi ni bilo navala na intenzivne enote, zasedene so bile le 35-odstono.”

Izidi raziskave znani danes

Sklepne ugotovitve nacionalne strokovne raziskave o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji bodo razkrili danes. Že znano pa je, da se je vabilu od 3000 povabljenih odzvalo 1368 ljudi. Okužil se je vsak trideseti prebivalec, kar naj bi bilo po nekaterih izračunih 45-krat več okuženih od dosedanjih ocen in podatkov. Gre za eno prvih tovrstnih raziskav na svetu in je podlaga za ukrepe na vseh področjih v državi, tudi pri rahljanju ukrepov za omejitev širjenja okužbe. Raziskavo vodi predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec.

Opozarja pa na nujno ohranjanje vseh vedenjskih navad, uvedenih med epidemijo, čeprav že izzveneva: “Če bomo to opustili, bomo v hipu izgubili vse, kar nam je zaradi tega uspelo! Stroka pa se že mora pripravljati na verjetni drugi val.”

V Sloveniji že 430 respiratorjev

Noč pravi, da je pri tistih, ki pristanejo v intenzivni enoti, ključen dihalni aparat, vendar “je bilo o tem že preveč kavarniških razprav in žal tudi diskreditacij posameznih strokovnjakov.” Glede groženj zdravniku Rihardu Knaflju poudarja, da je to njegov nekdanji študent, da mu je bil mentor, da je člane njegove ekipe in “sem seznanjen, da mu grozijo ter sem mu ves čas ob strani.”

Prof. dr. Marko Noč,

vodja strokovne skupine za presojo kakovosti respiratorjev in ventilatorjev

“V primeru novih izbruhov okužbe bo treba spet začasno zaustaviti državo, kot smo jo v prvem valu. Če vsega tega ne bomo storili, nas ne bo rešilo niti tisoč respiratorjev.”

Po njegovem je v državi zdaj več kot 430 strokovno ustreznih respiratorjev, “prihodnje dni jih bomo dobili še 140. Vlada je po našem nasvetu tako prekinila pogodbo z Geneplanetom. Ima pa Slovenija še tudi rezervni scenarij: do 300 respiratorjev na skupnem evropskem razpisu.”

Zakaj je zavod za blagovne rezerve naročil prav ventilatorje Siriusmed R30, ki jih je njegova strokovna skupina uvrstila niže na letvici kot ostale od skupaj 13 priporočenih vrst izdelkov, zakaj je zavod izbral dobavitelja Geneplanet, Noč ne more odgovoriti. “Ni moje področje ocenjevanje naročil in tudi ne presojanje cen ter naročil. Je pa to naloga vseh, ki bodo te zadeve preiskovali.” Omenja pa, da je komisija, ki jo je vodil, ob tipu Siriusmed R30 navedla, da potrebujejo ti ventilatorji dodatno opremo: kompresorje in vlažilce zraka z ogrevanimi cevmi “in so tako primerni, a niže uvrščeni na strokovni lestvici”. Dodaja še, da “se prvič srečujemo s tem tipom ventilatorjev. Verjetno bomo čez čas spoznali pomanjkljivosti in tudi, kako je s servisom - to je najbrž že vključeno v pogodbo o nakupu.”

Krek: navodila ostajajo!

Podatki o epidemiji vlivajo optimizem, saj novookuženi prihajajo iz žarišč okužb, ne iz splošne populacije, pravi novi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek. Zato sledi postopno rahljanje ukrepov, a jih bo treba ob poslabšanju razmer takoj zaostriti, kar bo jasno že čez dva tedna. Krek dodaja, da bomo morali vsi živeti tako, da se ne bi okužili in zato nositi masko, ohranjati razdaljo, se ne množično družiti ... Če teh navodil ne bomo spoštovali, bomo znova sredi epidemije, saj skoraj vedno prvemu valu sledi še drugi; pri tej najbrž jeseni. Glede odpiranja vrtcev in šol poteka priprava ukrepov v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, odločitve NIJZ pa morajo biti strokovne in v dobro ljudi.

Glede celjske bolnišnice, ki prav te ventilatorje uporablja za predihavanje, Noč izpostavlja, da “so imeli v Celju vso to kompletirano opremo in jo uporabljajo. So tudi dokaz, da je stroka glede ocen teh naprav enotna.”

Priprave na drugi val

Slovenija je po številu postelj za intenzivno nego na dnu strokovne lestvice, opozarja Noč. “Tega v celoti do pričakovanega drugega vala epidemije ne bo uspela izboljšati. Zato je toliko pomembneje, da pravočasno odkrivamo vnovično pojavljanje virusa in preprečimo širjenje okužbe. V primeru novih izbruhov okužbe bo treba spet začasno zaustaviti državo, kot smo jo v prvem valu. Če vsega tega ne bomo storili, nas ne bo rešilo niti tisoč respiratorjev,” svari zdravnik.


Najbolj brano