“Kdo smo mi, da bomo spraševali goste, ali živijo skupaj?”

Kavni avtomati so danes tudi v primorskih lokalih ponovno zabrneli. Terase se počasi polnijo, gostinci strežejo, a na pravi zagon računajo šele potem, ko bodo študenti spet v predavalnicah, otroci v šolah in vrtcih, njihovi starši pa nazaj v službah. Frizerkam in frizerjem medtem ob današnji vrnitvi v salone ne manjka dela. Sodeč po vrstah, ki so se ponekod vile pred saloni, so zlasti moški nanje že nestrpno čakali.

Današnji utrip v Kopru Foto: Zdravko Primožič/FPA
Današnji utrip v Kopru Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER, NOVA GORICA > “Pa saj nimamo vsi doma strojčka za striženje,” se je pošalil eden od možakarjev, vseh starejših, ki smo jih davi srečali streljaj stran od našega uredništva v Novi Gorici. Čakali so na striženje pri enem redkih moških frizerstev v mestu, ki pa na isti lokaciji v Delpinovi ulici deluje že zelo dolgo. In je v zavesti meščanov zasidrano kot eden tistih lokalov, ki je “tam od vedno”.

Jutranja vrsta pred moškim frizerskim salonom v Delpinovi ulici (foto: Ambrož Sardoč)

V Delpinovi ulici, ki je nekoč bila središče Nove Gorice, so doslej deloval trgovine s prehrano in zraven tržnica, zato mestni utrip tu ni nikdar povsem zamrl. Jutri bosta spet odprti tudi terasi obeh gostinskih lokalov v ulici: znane Kavarne in restavracije Pecivo ter bara Jolly.

“Žene so nas nagnale v salon!”

Več moških je na osvežilni rez škarij in brivskih aparatov čakalo tudi pred brivnico v koprski Župančičevi ulici, kjer strižejo le moške stranke. “Žene so nas nagnale v salon!” se je pošalil eden od čakajočih. Vsi so že med čakanjem pred salonom nosili zaščitne maske, s katerimi so opremljene tudi frizerke.

Čakalna vrsta pred brivnico v koprski Župančičevi ulici (Foto: Ilona Dolenc)

Jasna Krmac iz salona Olala na Pristaniški ulici je v prvi uri odprtja, med 8. in 9. uro, sprejela dve stranki. “Več jih tudi ne bi mogla, saj je treba salon med odhodom ene in prihodom druge stranke razkužiti. V salonu sva dve, paziva na varnostno razdaljo in redno prezračujeva. Z masko se še nekako da delati, z vizirjem pa, se bojim, bo zelo težko,” pravi.

Z masko še nekako gre, z vizirjem pa bo zelo težko,” pravi Jasna Krmac iz salona Olala na Pristaniški ulici. (Foto: Ilona Dolenc)

Zaščitne vizirje je naročila takoj po objavi navodil, ki jih predvidevajo, a do danes še niso prispeli. “Težko je bilo vse dobaviti do odprtja, saj so navodila objavili tik pred prazniki,” dodaja. Stranke se pri njej naročajo že od večera, ko je postalo znano, da bodo saloni 4. maja lahko odprli vrata. So pa zaradi daljše obravnave posamezne stranke daljše tudi čakalne dobe. “Stranka, ki se naroči danes, bo prišla na vrsto prihodnji teden,” razloži.

Prvi gostje po dolgem času na kavi pred slaščičarno Dehar (Foto: Ilona Dolenc)

Na terasi bara Calypso zjutraj ni še bilo gneče (Foto: Ilona Dolenc)

Čakajo, da se v mesto vrnejo starši, srednješolci in študenti

Življenje se danes vrača tudi na terase gostinskih lokalov, kjer so mize razredčene, gostov pa veliko manj kot v običajnih dopoldnevih. Večina koprskih gostincev je danes začela sprejemati goste, medtem ko osrednja mestna kavarna Loggia ostaja zaprta.

Terasa osrednje koprske kavarne ostaja izpraznjena in opustela. (Foto: Ilona Dolenc)

“Ob 8. uri običajno pridejo na kavo zaposleni v okoliških pisarnah. Teh danes ni bilo. Večina jih je še vedno doma in čuvajo otroke. Ob 10. uri ponavadi začnemo z malicami, a običajnega obiska ne bo, dokler se v mesto ne bodo vrnili tudi srednješolci in študenti,” pravi Matjaž Božič iz bara Museum na Muzejskem trgu, kjer je ob 9. uri na terasi posedala le peščica gostov.

Nekaj več jih je bilo opaziri na osončeni terasi čajnice Vanilla na Pristaniški ulici in pred sosednjo kavarno Triglav. “Precej več dela imamo zaradi zaščitnih ukrepov, saj moramo vsako uro razkuževati toaletne prostore, po vsakem odhodu stranke pa tudi mize,” nam je povedala natakarica Anja iz Vanille.

Terasa čajnice Vanilla danes ob 9. uri (Foto: Ilona Dolenc)

Danijel Sertič iz čokoladnice Da Ponte v Župančičevi ulici je danes pričakoval več gostov. “Na prste ene roke lahko preštejem stranke, ki so do 10. ure prišle na kavo,” je razočaran Sertič, ki meni, da so nekatera navodila glede gostinske dejavnosti zelo neživljenjska. Denimo to, da lahko za isto mizo sedijo le člani skupnega gospodinjstva. “Gostinci lahko delamo, omejitev gibanja pa še vedno velja. Tega ne razumem. Kdo smo mi, da bomo goste spraševali, ali živijo skupaj,” je kritičen koprski gostinec.

Danijel Sertič iz čokoladnice Da Ponte meni, da so nekatera navodila za gostinsko dejavnost nesmiselna in neživljenjska. (Foto: Ilona Dolenc)

V Sežano se še ni vrnil utrip običajnih dni

Čeprav so danes nekateri lokali in dejavnosti spet odprli svoja vrata, se v Sežano še ni vrnil utrip običajnih dni. Terase lokalov so z redkimi mizami zgledale opustele, nekatere so kljub dovoljenju za delo še vedno zaprte. Zaprti so tudi frizerski saloni - vrata odpirajo le naročenim strankam.

Že pred prazniki, ko je postalo jasno, da bodo danes na terasah lokalov lahko začeli sprejemati goste, so nekateri gostinci razmišljali, ali bodo to možnost sploh izkoristili. In nekateri je niso. V Sežani je bilo danes nekaj lokalov še zaprtih, med njimi, na primer, kavarna Valter in bar Metuljček. Pri tistih, ki so vendarle odprli, pa je bilo vzdušje daleč od običajnega. “Ob tej uri bi bilo ob običajnih dnevih zelo živahno,” je povedala natakarica v lokalu Cappuccino City v Sežani, kjer je na terasi ostalo le pet razmaknjenih miz, zasedena pa je bila le ena. Druga miza je bila po odhodu dveh strank deležna izdatnega razkuževanja.

Cappuccino City z razredčenimi mizami in redkimi gosti. (Foto: Helena Race)

Omejitve odbijajo goste

“Odpreti lokale z vsemi omejitvami, ki zdaj veljajo, ni enostavno. V nekaterih lokalih smo že prejšnji teden odprli 'take away', a bolje, da ga ne bi. Tudi zdaj nismo odprli za polni delovni čas, ker ne vemo, kako bo,” je povedala Urška Krulej, ki prek podjetij Tim International in Mitom vodi mrežo 17 lokalov po vsej Sloveniji. Tudi med njimi je nekaj ostalo zaprtih, tudi vsi, ki so v nakupovalnih centrih. Ker so bili gostinski lokali v minulem mesecu in pol ob ves dohodek, bo boj za preživetje težak. “Današnji začetek ni obetaven. Bomo videli, kako bo v prihodnjih dneh, ali bodo nekoliko omilili omejitve, ki zdaj odbijajo goste,” je še dodala. Omejitev druženja pri mizi na člane istega gospodinjstva, denimo, je ena takšnih; med malico se namreč na kavo odpravijo sodelavci, ki sicer ves delavnik preživijo skupaj.

Natakarji morajo vsako mizo, ko jo gostje zapustijo, razkužiti. (Foto: Helena Race)

Dolgo čakali na kavo in frizerko

V lokalu pri Sparu so medtem pri razmaknjenih mizah kavo pili posamezni gostje. Pogovorov skoraj ni bilo, natakarica je plačilo pričakovala takoj, ko je prinesla naročeno. “Saj je bilo lepo doma, a tudi to potrebujemo, da si privoščimo kafe takole, zunaj. Končno! To je prav manjkalo,” sta bili zadovoljni gostji, domačinki.

Domačinki iz Sežane, ki sta si privoščili prvo kavo v lokalu po več tednih. (Foto: Helena Race)

Prve stranke so po mesecu in pol sprejeli tudi frizerski saloni - a frizerke so se pričesk lotile za zaprtimi vrati in skrite za maskami in vizirji.

Frizerke morajo delati z maskami in vizirji; tako to počne Andreja Gregorič. (Foto: Helena Race)

“Naročila sem se že pred kakimi petimi tedni. Takrat sem telefonirala frizerki in ji rekla, da me mora poklicati takoj, ko bo izvedela, kdaj lahko odpre. In zdaj sem res že potrebovala striženje,” je povedala gospa, ki je danes prva sedla na stol frizerke Andreje Gregorič. Podobno hiter je bil pri naročanju tudi gospod, ki je medtem čakal pred vrati salona.

Poleti manj zadreg z zadrgami

Nestrpno pa so nekateri čakali tudi na odprtje trgovin s tekstilom in spodnjim perilom. “Nekateri so mi celo pošiljali sporočila domov, v času, ko smo imeli zaprto,” je povedala Nataša, poslovodja v sežanski Manufakturi. “Danes smo že imeli stranke, so tudi že nekaj stvari kupile. Se pa zelo držijo vseh pravil, si razkužujejo roke, nosijo maske,” jih je pohvalila.

Tudi v trgovini s spodnjim perilom Manufaktura odlagajo pomerjene artikle v karanteno in o tem vodijo evidenčni list. (Foto: Helena Race)

Kako pa v praksi deluje odlaganje stvari v karanteno, nas je zanimalo. “To bo res nekoliko nerodno, predvsem pri spodnjem perilu. A imamo evidenčni list, na katerega beležimo, kdaj kaj odmaknemo. Smo pa predvideli, da bi omogočili pomerjanje približno treh artiklov,” je pojasnila. O razkuževanju gumbov in zadrg pa pravi, da tudi to počnejo. “A na srečo, so zdaj naprodaj poletna oblačila, ki imajo manj gumbov, predvsem pa manj zadrg.”


Najbolj brano