Kako razporediti mize? Kaj bo s stranišči? Kako se zaščititi?

Danes se ob varnostnih ukrepih odpirajo nekatere trgovine, kozmetični in frizerski saloni, pa tudi terase in vrtovi gostinskih lokalov. Pred prvomajskimi prazniki smo preverili, kako so se na to pripravljali nekateri primorski gostinci.

 V portoroškem Cacau so se na današnje odprtje pripravili, 
“poskusno” so bili odprti že minuli praznični konec tedna, prvi 
večji naval pa pričakujejo prihodnji konec tedna. Foto: Sonja Ribolica
 V portoroškem Cacau so se na današnje odprtje pripravili, “poskusno” so bili odprti že minuli praznični konec tedna, prvi večji naval pa pričakujejo prihodnji konec tedna. Foto: Sonja Ribolica

PRIMORSKA > “Vemo, da v zaprtih prostorih gostov ne bomo mogli postreči, ni mi pa še jasno, koliko miz in stolov bomo lahko postavili na terasi. Prav tako se ne ve, kaj storiti z delavci, ki so na čakanju. Če jih takoj pokličem na delo, pa ne bomo imeli dovolj prometa, kaj narediti potem,” pravi Urška Kosmina iz Forum bara na koprski tržnici, le par korakov od mandrača.

V dvorani Bonifika deluje lokal Urban Picnic, ki ponuja tudi hrano. “Če bodo pogoji ostri in bomo ocenili, da s prometom ne bomo pokrili stroškov, bomo do nadaljnjega ostali zaprti,” pravi Simon Mihelčič. Zanj je bistveno vprašanje, koliko miz bo lahko postavil na teraso in koliko gostov bo lahko sedelo za vsako mizo. Prav tako še ni dorečeno, na kakšen način bodo lahko gostje uporabljali stranišče.

Simon Mihelčič

Urban Picnic, Koper

“Če bodo pogoji ostri in bomo ocenili, da s prometom ne bomo pokrili stroškov, bomo do nadaljnjega ostali še zaprti.”

V slaščičarni Kapitanija ob koprski Taverni pa se že veselijo odprtja. “Mize na terasi bomo razredčili, osebje bomo ustrezno zaščitili, uvedena bo še kopica manjših ukrepov,” pravi najemnik David Delfar. V zadnjih tednih so dostavljali sladoled na dom in takšen način prodaje bodo zadržali tudi v prihodnje, vendar si s tem niso mogli zagotoviti dovolj prometa.

Na ponoven zagon so se takoj začeli pripravljati tudi v kavarni Cacao v Portorožu, kjer so zadnje dni izkoristili za osvežitvena dela. “Mnogi, ki so hodili mimo, so nas spraševali, ali že delamo oziroma kdaj bomo. Kaže, da nekateri komaj čakajo, kdaj bodo lahko zavili na kavo ali sladoled,” je v četrtek povedal Tim Kolšek, vodja portoroške poslovalnice. V soboto je k njim po kavo, ki so jo odnesli s sabo, in na sladoled prišlo kar veliko ljudi, tudi včeraj se je občasno vila vrsta. Ali bodo odprli tudi Cafe Central in druge lokale s terasami, smo vprašali tudi podjetje Istrabenz Turizem, a nismo dobili odgovora.

Goran Nemec

Fabrika in Splendid, Nova Gorica

“Hvala bogu, da malo zaživimo, saj smo na meji smrti.”

Stregli bodo tudi hrano

Po besedah Gorana Nemca, vodje lokalov Fabrika in Splendid na Bevkovem trgu v Novi Gorici, bodo danes odprli oba lokala. Začeli bodo z vsemi dvajsetimi zaposlenimi, potem pa bodo sproti videli, po potrebi bo kdo še malo počakal na čakanju. Že danes bodo poleg pijače v Fabriki nudili tudi hrano.

“Za zdaj še čakamo na navodila NIJZ, kako poskrbeti za varnost gostov. Predvidevamo, da bodo morale biti mize postavljene bolj na redko in podobno,” je v četrtek dopoldne povedal Nemec. Odločitev o odprtju teras in vrtov gostinskih lokalov jih je nekoliko presenetila. “Računal sem, da se bo to zgodilo nekje sredi maja. Sicer pa to pozdravljam. Hvala bogu, da malo zaživimo, saj smo na meji smrti,” je še dejal.

Valter Benčina

Kavarna Valter, Sežana

“Paziti moramo na varnost strank in zaposlenih, zato z odprtjem ne bomo rinili z glavo skozi zid.”

Direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica Roberta Filipič pravi, da so se gostinci kar obračali na zbornico, ker navodila niso bila dovolj jasna. “Po naših informacijah v ponedeljek vsi še ne bodo odprli. Tudi zato, ker je težko zagotoviti strežbo samo na vrtovih oziroma vsi nimajo te možnosti, ker nimajo vrta ali terase. Pojavlja se tudi vprašanje, kako ravnati v primeru slabega vremena, kakšna pravila naj veljajo pri uporabi toaletnih prostorov in kako zagotoviti dovolj veliko razdaljo med mizami.”

Čas zaprtja izkoristili za vzdrževalna dela

V Tomex baru v Ilirski Bistrici, ki se nahaja na osrednjem mestnem trgu, so čas zaprtja izkoristili za čiščenje, vzdrževalna dela in dostavljali hrano na dom. Na terasi in vrtu s skupno 420 kvadratnimi metri površine bodo lahko postavili od 16 do 20 miz, tako da bodo gostje lahko sedeli na priporočeni razdalji. “Zagotovo bodo natakarji opremljeni z zaščitnimi maskami, redno bomo razkuževali vse površine in gostje bodo imeli na vsakem vogalu na razpolago razkužila. Ne vemo pa še, ali bodo lahko uporabljali sanitarije. Nadejamo se, da nam bo država čim prej dala podrobnejša navodila,” nam je dan pred prazniki povedal Branko Poklar, vodja gostinstva v podjetju Gostinstvo Tomex.

Pojavlja se vprašanje, kako ravnati v primeru slabega vremena, kakšna pravila naj veljajo pri uporabi toaletnih prostorov in kako zagotoviti dovolj veliko razdaljo med mizami.

“Nisem se še odločil, ali bomo v ponedeljek odprli. Počakal bom natančnejša navodila vlade. Zdaj namreč še ne vemo, kako ravnati,” je v četrtek popoldne povedal Valter Benčina, lastnik kavarne Valter oziroma Corner bara v centru Sežane, nasproti tržnice. “Paziti moramo na varnost strank in zaposlenih, zato z odprtjem ne bomo rinili z glavo skozi zid.”


Komentar novinarja

Sonja Ribolica

Eno kavo v družbi, prosim!

Gremo na kavo? Takega povabila nismo izrekli ali slišali že sedem tednov, če ne štejemo seveda virtualnega kofetkanja. Od danes pa lahko pijačo spet spijemo v lokalu, a na terasi ali vrtu. Seveda ne tako kot prej, ko smo komaj vedeli za covid-19, in ne s komerkoli. Ob kavi ali drugi pijači bomo za zdaj za isto mizo lahko uživali le s svojci; prijatelji in sodelavci naj bi prišli na vrsto kasneje, čeprav ni jasno, kako naj bi to v lokalih preverjali. Kljub vsemu pa ta oblika druženja ...

Preberi več

Najbolj brano