Hojsa bodo prepričevali, naj odpre prehod na Erjavčevi

Danes popoldne v Novo Gorico prihaja notranji minister Aleš Hojs. Goriški župani mu bodo predstavili problematiko prehajanja meje in predlog za odprtje mejnega prehoda na Erjavčevi ulici in dodatnih izjem pri prehajanju meje.

Ministru Alešu Hojsu bodo goriški župani predstavili problematiko 
prehajanja meje. Foto: STA
Ministru Alešu Hojsu bodo goriški župani predstavili problematiko prehajanja meje. Foto: STA

NOVA GORICA > Minister se bo sestal z župani goriških občin, predstavniki gospodarske in obrtne zbornice ter zamejskih organizacij, županom Gorice in drugimi. Vsak s svojega področja ga bo seznanil s specifikami povezanega čezmejnega območja, preglavicami, ki jih povzroča režim prehajanja meje pri vsakodnevnem življenju. Obenem pa, kako je zaradi tega prizadeto od italijanskih potrošnikov in dobaviteljev odvisno lokalno gospodarstvo. Cilj je, da bi se nekoliko sprostil režim prehajanja meje.

“Ministra nismo povabili na Goriško z namenom, da bi odprli mejo, ker nismo poklicani za to, da presojamo varnost zdravstvene situacije. Ministru želimo pokazati, da samo ena kontrolna točka za vstop v in iz države na našem območju (Vrtojba) povzroča dnevno velike preglavice tistim, ki imajo za prehod meje utemeljene razloge,” poudarja novogoriški župan Klemen Miklavič. Odprtje dodatne vstopne točke na Erjavčevi ulici za pešce in kolesarje bi vsaj omililo težave.

“Ministru želimo tudi sporočiti, da bo v primeru, da bo iz zdravstvenih razlogov meja še dolgo zaprta, zaradi navezanosti našega območja na italijanski trg to imelo dramatične gospodarske in socialne posledice. V tem primeru bomo od vlade zahtevali posebno obravnavo naše regije,” poudarja župan.


Najbolj brano