V večnem iskanju krivca

Roman Behemot, ki se spoprijema s političnim ekstremizmom, terorizmom, sovražnim govorom, politiko spodbujanja strahu in anarhizmom.

Jernej Zupanič:  $@ 
Behemot, 
Beletrina,
 264 strani,
 27 evrov
 (19 evrov na 
aktualnem 
spletnem 
knjižnem sejmu)
Jernej Zupanič: $@ Behemot, Beletrina, 264 strani, 27 evrov (19 evrov na aktualnem spletnem knjižnem sejmu) 

Jernej Županič (1982), diplomirani filozof in literarni komparativist, objavlja kritike, prevaja in lektorira. Leta 2016 je izdal pesniško zbirko Tatar, predlani romaneskni prvenec Mamuti, z Behemotom pa se je pred nekaj dnevi uvrstil med nominirance za nagrado kritiško sito.

Protagonistki romana sta sestri Ana in Sonja, Ljubljančanki, ki sta odraščali v malomeščanski družini. Retrospektivno izvemo, da se je Sonja v študentskih letih pridružila anarhistični skvoterski skupini, toda kmalu je izstopila. V času političnega ekstremizma, terorizma in spodbujanja strahu pred drugačnostjo mlajša Ana sledi sestrinim stopinjam in se pridruži skupini anarhistov ter prevzame svojo prvo nalogo. Preseli se v evropsko prestolnico, prevzame novo identiteto, poišče si zvodnika in postane prostitutka Manon. Z imenom se znebi svojih slovanskih korenin in se razčloveči, bralec skupaj z njo tiho opazuje zunanji svet.

Njen cilj je se približati politiku Jansu Geertsu, ki je upanje za krščansko in belo Evropo. Evrope, ki postaja vse bolj nacionalistična, ksenofobna in islamofobna. Na željo njunih staršev Sonja sledi svoji sestri v prestolnico, da jo poišče in pripelje domov. Kakor Ana si tudi Sonja nadene ime Astrid in prične prodajati svoje telo različnim strankam. A četudi se sestri gibljeta v istih krogih, se njune poti nikoli ne križajo. Prelomna točka romana je Geertsov umor v hotelski sobi. Na tej točki se psihološki roman, ki temelji na notranjih monologih in retrospektivnih spominih obeh sester, prelevi v kriminalko. Z ubojem pa se je Anino pretvarjanje, da je prostitutka, tudi končalo.

Bralec z lahkoto sledi dogodkom okoli Manon. Nekoliko pasivnejšo vlogo ima sestra Sonja, o kateri izvemo le, da išče Ano, se pa bralcu poraja vprašanje, kaj bo z njo, zdaj ko ve, kje je Ana. Retrospektivni spomini iz otroštva obeh sester predstavljajo nekaj balasta, saj ne pripomorejo k glavni zgodbi, vsekakor pa roman odpira nova vprašanja, s katerimi ohranja bralčevo zanimanje vse do konca.


Najbolj brano