UKC Ljubljana dobil aplikacijo za spremljanje zdravstvenega stanja delavcev

Ljubljanski klinični center je od včeraj bogatejši za sodobno Telekomovo aplikacijo “covid-19”, s katero na hiter način beležijo zdravstveno stanje zaposlenih, zlasti tistih, ki delajo z bolniki. Po podpisu sporazuma ministrstva za javno upravo s Telekomom jo je predstavnikom in zaposlenim v UKC predal minister Boštjan Koritnik.

Sporazum o brezplačni uporabi aplikacije za potrebe zdravstva sta podpisala minister za javno upravo 
Boštjan Koritnik in direktor organizacijske enote Trg dela pri Telekomu Slovenije Primož Kučič.      Foto: UKC Ljubljana
Sporazum o brezplačni uporabi aplikacije za potrebe zdravstva sta podpisala minister za javno upravo Boštjan Koritnik in direktor organizacijske enote Trg dela pri Telekomu Slovenije Primož Kučič.  Foto: UKC Ljubljana

LJUBLJANA > Aplikacija bo zaposlenim v UKC olajšala beleženje zdravstvenega stanja zlasti zdravstvenega osebja, ki je v stiku z bolniki in ne sme k njim v primeru okužbe s covid-19.

Preprosta in sodobna aplikacija omogoči hitro posredovanje podatkov o zdravstvenem stanju zdravstvenih delavcev v času epidemije.

S sodobno tehnologijo o stanju zdravja

Ministrstvo so zdravniki in vodstvo UKC v epidemiji zaprosili za pomoč pri zbiranju podatkov o zdravstvenem stanju zaposlenih, kar je doslej potekalo v klasični in zato zamudni pisni obliki. “V sodelovanju s Telekomom smo razvili namensko aplikacijo, ki omogoča varno in učinkovito spremljanje zdravstvenega stanja zaposlenih, zlasti zdravstvenega osebja, ki je v stiku z bolniki,” je povedal minister Boštjan Koritnik. Nastala je aplikacija “COVID-19 / Beleženje zdravstvenega stanja zaposlenih”, ki ima cilj okrepiti varnost zaposlenih in pacientov. Če zaposleni kaže bolezenske znake covid-19, je odločilno, da ne pride v stik s sodelavci in pacienti in ostane doma. Doslej so se podatki vpisovali v fizični obliki, poslej jih bo beležila izključno zdravstvena ustanova. Dostop do njih ima le neposredno nadrejeni zaposlenega. Vsak zaposleni bo namesto vsakodnevnega merjenja temperature na delovnem mestu že pred prihodom v službo in zvečer prek svojega pametnega mobitela, tablice ali računalnika na digitalni način zabeležil potrebne informacije. Če bi se pojavili simptomi za covid-19, bo o tem prek varne in šifrirane povezave nemudoma obveščen njegov neposredno nadrejeni oziroma pooblaščena oseba, ki jo določi delodajalec. Obvestilo bo vsebovalo le informacijo, ali je zdravstveno stanje zaposlenega tvegano, ne pa celotne vsebine vprašalnika. Aplikacija tako omogoči, da oboleli ne pride na delovno mesto.

Aplikacija bo v uporabi le na podlagi prostovoljnega sodelovanja in bo brezplačno na voljo vsem zainteresiranim zdravstvenim zavodom. Pred prevzemom je ministrstvo preverilo tudi pravno podlago, ki zagotavlja varovanje osebnih podatkov in se je o tem posvetovalo z informacijsko pooblaščenko.


Najbolj brano