Slepota ni ovira za podjetništvo

Na dvodnevni delavnici, ki je prilagojena slepim in slabovidnim, 12 udeležencev iz vse Slovenije spoznava osnove spletne trgovine. Gre za prvi tovrstni projekt in udeleženci so navdušeni. Nekateri že imajo ideje, kaj bi prodajali po spletu.

Slepi in slabovidni na njim prilagojen način prek računalnika 
spoznavajo osnove spletne trgovine.  Foto: arhiv Društva MDSS Nova Gorica
Slepi in slabovidni na njim prilagojen način prek računalnika spoznavajo osnove spletne trgovine.  Foto: arhiv Društva MDSS Nova Gorica

NOVA GORICA Prodaja pridelkov s kmetije, zeliščno podjetje, spletna prodaja pripomočkov za slepe in slabovidne je le nekaj idej, s katerimi so se v delavnico na daljavo vključili slepi in slabovidni. Ta je del projekta Ustvari svojo prihodnost, ki združuje znanja iz sveta start-up podjetništva s potrebami, ki jih imajo ranljive skupine na poslovni poti. V Primorskem tehnološkem parku (PTP) so ga zastavili s ciljem, da bi slepim in slabovidnim omogočili razvijanje podjetnosti, podjetnike pa seznanili s prednostmi vključevanja slepih v delovni proces.

Brezplačna delavnica se je začela včeraj, udeleženci pa z mentorjem Miho Srebrnjakom, ki je tudi sam slep, spoznavajo osnove spletne trgovine. Včeraj so se med drugim naučili, kako zakupiti spletno gostovanje, na kaj je treba biti pozoren po zakupu strežnika, spoznali so postopek namestitve platforme WordPress, na koncu pa še postavili spletno trgovino. Dodali so še kakšen izdelek in opravili testni nakup. “Precej zanimiva in tudi uporabna izkušnja, zagotovo zelo dobro izkoriščen čas v obdobju koronavirusa,” je včeraj povedala ena od udeleženk Lučka Bofulin Boltar iz Šempetra, ki si je zamislila, da bi prijateljici oblikovala spletno stran za prodajo kozmetičnih izdelkov.

Danes osvajajo še druge veščine, brez katerih podjetje ne more delovati. “To je na primer spletna banka, ustvarjanje predračunov in računov, kako natisniti nalepko za pošiljanje paketa, kako pravilno pripraviti paket za oddajo dostavni službi in tudi nekaj splošnih nasvetov, ko odpirate podjetje,” razlaga vodja projekta Regina Podberšič iz PTP, ki delavnico organizira v sodelovanju z Medobčinskim društvom slapih in slabovidnih Nova Gorica. “Iz delavnice v delavnico ugotavljamo, da je bila odločitev za sodelovanje prava, saj je bila dana možnost slepim in slabovidnim, da se poskušajo v podjetniških vodah s strokovno pomočjo,” je navdušen njegov predsednik Igor Miljavec. Projekt sofinancirata država in EU iz evropskega sklada za regionalni razvoj, izvajajo pa ga v okviru projekta LAS V objemu sonca.


Najbolj brano