Potrpežljivost, obujena vrlina

Napoved, da nihče po koncu pandemije ne bo več živel kot doslej, ni nova. Na to nas že ves čas opozarjajo ugledni raziskovalci, zdravniki, znanstveniki. Večina je že dojela, da nihče ni varen pred okužbo in da zaradi neznanega virusa lahko tudi umre. In da nas bodo, morda še dolgo, povsod spremljale zaščitne maske, razkužila, razkuževanje in zato tudi čakanje v vrstah. Kot tudi, da so poslej spontani prijateljski objemi ob snidenjih lahko nevarni, zato tudi pozdravi s stiskom rok niso več običajni.

Poslej takoj in ko se komu to zahoče, k osebnemu zdravniku ne bo več mogoče priti. Na vsak pregled bo zaradi varnostnih ukrepov treba čakati več dni, celo mesec, saj bo specialist zaradi drugačnega načina dela uspel na dan pregledati pol manj bolnikov kot pred epidemijo. Kar je lahko kmalu problem, saj je zdravnikov premalo. Kaj bo novi način dela zaradi varnosti povzročil v novem valu gripe in drugih okužb, zdravniki ne upajo vnaprej razmišljati.

Kaj bo novi način dela zaradi varnosti povzročil v novem valu gripe in drugih okužb, zdravniki ne upajo vnaprej razmišljati.

Trenutno živimo zaradi epidemije z veliko omejitvami, kar ne more trajati. Ukrepi se že rahljajo. To je nujno zlasti zaradi zdravja ljudi in pravočasnega odkrivanja bolezni. Zdravje je temelj za dobro delo, produktivnost, ustvarjalnost, razvoj in napredek. Če tisti, ki se vse slabše počuti, ne ve, kaj mu je, in niti do zdravnika ne more, je to zelo nevarno. Na to so zdravniki začeli opozarjati najodgovornejše v državi že po dveh tednih ukrepov. Ni mogoče oceniti, kolikšna je že škoda na zdravju ljudi, a zagotovo se je pojavila. To vedo tudi v drugih državah in rahljajo ukrepe. Če jih ne bi, bi bilo kmalu več smrti zaradi nezdravljenja kot zaradi virusa.

Zato je tudi pri nas spodbudna vest, da bodo že ta in prihodnji teden vsi specialisti povsod znova sprejemali naročene bolnike. Bodo pa delali drugače. Tudi bolniki bodo morali spoštovati spremenjene protokole. Kar vkorakati v čakalnice ambulant nikjer več ne bo mogoče. Naročeni bolnik bo moral nositi masko in spoštovati navodila, zlasti uro pregleda. Klepetati z zdravnikom, čeprav sta znanca, ne bo mogoče, ker bo tudi zdravnik moral spoštovati urnike. Več bo morda čakanja pred stavbami, podobno kot pred poštami in bankami. Zato bo potrebna večja mera potrpežljivosti. To pa v dosedanjem nestrpnem in hitrem času za mnoge, zlasti mlajše, ne bo tako zelo preprosto.


Preberite še


Najbolj brano