Nacionalno preverjanja znanja letos odpade

Letos nacionalno preverjanje znanja (NPZ) ob koncu osnovne šole odpade, je v intervjuju za Dnevnikov Objektiv povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Matura vsekakor bo, je zagotovila. Je pa mogoče, da bo matura drugačna, njen obseg skrčen ali da se bodo roki za izvedbo še premikali, je dodala.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec Foto: STA
Ministrica za izobraževanje Simona Kustec Foto: STA

LJUBLJANA > Odločitev, da letos NPZ prvič po 20 letih od uvedbe odpade, je bila po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec sprejeta na podlagi enotne ocene stroke, od zavoda za šolstvo, do pristojnih za NPZ in predstavnikov ravnateljev.

Učenci in učitelji bodo kljub temu kot dodatno gradivo pri utrjevanju znanja ali zaključevanju šolskega leta lahko uporabljali vse izpitne pole, ki so jih pripravili za letošnji NPZ. Te bodo na spletni strani Državnega izpitnega centra dostopne v elektronski obliki, so na ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

Morda sankcije za tiste, ki izostajajo od pouka na daljavo

Kustečeva je dejala tudi, da bodo tisti, ki v šoli na daljavo neupravičeno manjkajo, morda tudi sankcionirani. Učitelji bodo morali pred kakršnimkoli ukrepom zanje upoštevati osebne okoliščine in morebitne stiske družin, je opozorila.

Maturitetni koledar skoraj nespremenjen

Ministrstvo je sicer v četrtek srednjim šolam poslalo nov koledar za letošnje šolsko leto, v katerem so spremenjeni nekateri datumi obeh matur. Koledar opravljanja posameznih izpitov na obeh maturah je skoraj nespremenjen, edina večja sprememba je, da bodo dijaki esej iz materinščine pisali 1. junija, in ne 5. maja.

Z ustnimi izpiti pri maturi naj bi začeli 15. junija, pri čemer sta kot rezerva določena 6. in 13. junij za primer, če šola vseh ustnih izpitov ne bi mogla izpeljati po 15. juniju.

Konec pouka 24. junija

Nespremenjeno ostaja tudi, da bodo dijaki zaključnih letnikov pouk končali 22. maja, dijaki drugih letnikov pa 24. junija.

Na Državnem izpitnem centru zaradi preprečevanje širjenja novega koronavirusa pripravljajo posebna navodila za izvedbo obeh matur.

“V teh okoliščinah je nemogoče zagotoviti verodostojne preizkuse”

Predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Slovenije Gregor Pečan je za STA povedal, da uradno še niso seznanjeni s tem, da letos NPZ ne bo, a pričakujejo, da bo to danes. "Vsi nestrpni čakamo, da končno ta okrožnica ugleda luč sveta. Absolutno se strinjam, da NPZ odpadejo, kajti v teh okoliščinah je nemogoče zagotoviti verodostojne preizkuse," je prepričan. Da bi se NPZ izvedli samo zato, da bi se izvedli, je po njegovi oceni zelo nesmiselno, zato je hvaležen, da je prevladala "zdrava pamet". Pečan računa, da se bo vse uredilo v najboljšo korist učencev in tudi staršev, ki so zdaj zelo obremenjeni.


Najbolj brano