Kakšna sporočila nam pošiljajo?

Relativno dolgemu seznamu državnih in občinskih funkcionarjev, ki so jih policisti zalotili opite za volanom, se je pridružil zdaj že bivši državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Breznik. Ali se bo za nagrado vrnil v parlamentarne klopi, v tem trenutku sploh ni pomembno.

Prav tako “teorije zarote” o morebitni zasedi ne izbrišejo dejstva, da je državni sekretar ministrstva, ki - s pomočjo policije - skrbi za odstranjevanje nevarnih (torej tudi pijanih) voznikov s cest, za volanom službenega avtomobila, s katerim je vozil prehitro, napihal skoraj promil. O čemer, vsaj uradno, več kot deset dni ni obvestil notranjega ministra Aleša Hojsa.

Obžalovanja in opravičila ne odtehtajo storjenih napak, ki lahko izničijo rezultate trenutnega odrekanja večine državljanov.

Slednjega pa je bolj kot to, da je Breznik med obiskom “kralja banan” Izeta Rastoderja, pri katerem naj bi lobiral za pomoč domači občini (?), zvrnil vsaj dva kozarčka žgane pijače, skrbelo, ali so policisti izvedli postopek po pravilih. Niti včeraj, ko je potrdil, da je Breznikov odstop sprejel, se ni izognil pripombi, da so tudi kakšnega drugega politika, denimo župana, zalotili pijanega, pa je še vedno na položaju.

Bomo spet krivi mediji, da je notranje ministrstvo ostalo brez državnega sekretarja? O javno izpostavljenih ljudeh, ki so opiti sedli za volan, smo v minulih letih, ne glede na politično barvo, (pre)pogosto poročali in nekateri so se morali od svojih položajev tudi posloviti. To, kot kaže, ni povečalo samorefleksije pri tistih, ki bi morali s svojim ravnanjem predstavljati vzor vsem državljanom. Izgovor, da smo pod kožo vsi krvavi, ne zdrži pogleda v ogledalo. Tako kot ne sredino druženje visokih predstavnikov države na južni meji, s predsednikom Pahorjem vred, kjer se niso držali predvidene varnostne razdalje in si niti zaščitnih mask niso nadeli. Kakšno sporočilo so poslali prebivalcem Slovenije in širše?

V tem času s(m)o vsi še veliko bolj občutljivi na napake tistih, ki nas iz dneva v dan opozarjajo, česa ne smemo početi, sami pa se tega ne držijo. Če se običajni smrtniki ne smemo voziti pijani, ker s tem kršimo zakon, in se ne smemo družiti v večjem številu ter hoditi v trgovine brez ustrezne zaščite, ker tako ukazuje odlok, to velja za vse. Obžalovanja in opravičila ne odtehtajo storjenih napak. Lahko pa te napake izničijo rezultate trenutnega odrekanja velike večine državljanov.


Preberite še


Najbolj brano