Vodooskrba: V Istri kmalu kot poleti, na severu in Krasu brez težav

V večjem delu Primorske smo imeli zadnje omembe vredne padavine novembra in decembra lani, spomladi, ko bi lahko imeli dežja čez glavo, pa je komajda padla kakšna kaplja. V Rižanskem vodovodu napovedujejo, da razmišljajo o preklopu na “poletni režim”, v Novi Gorici in na Krasu težav za zdaj ne čutijo.

Izvir reke Rižane je bil včeraj takšen, kot je običajno  sredi poletja.   Foto: Vir: Rižanski vodovod Koper
Izvir reke Rižane je bil včeraj takšen, kot je običajno sredi poletja.  Foto: Vir: Rižanski vodovod Koper

“Razmere za zdaj še niso kritične, se pa res pripravljamo na črpanje podtalnice v Podračju v Hrastoveljski dolini in po potrebi na odjem vode iz sosednjih vodovodov, hrvaškega Istrskega in Kraškega,” odgovarja direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj.

Pretoki v strugi vse bliže minimalnim

Velik delež sedanjih količin še vedno zagotavljajo iz izvira Rižane. Pretoki reke so do včeraj dosegali 191 litrov na sekundo, kar je več, kot potrebuje rečni živelj (110 litrov na sekundo). 30 litrov vode na sekundo dobivajo iz obmejnih vodarn Bužini in Gabrijeli, od sosednjih vodovodov pa le minimalne količine, liter oziroma šest litrov na sekundo, da ohranijo cevovode čiste.

V kraškem in novogoriškem vodovodu suše ne občutijo

“Črpamo podtalnico v Klaričih in pri zagotavljanju pitne vode nimamo nobenih težav. Na črpališču imamo tri globoke vodnjake, v katere se steka voda Vipave, Soče in Reke,” pravi direktor Kraškega vodovoda Sežana Primož Turšič. Kljub suši na Sežanskem, Komenskem, Divaškem ter v občinah Hrpelje-Kozina in Miren-Kostanjevica se lahko vselej zanesejo, da bo ostala vodnata vsaj ena od omenjenih treh rek. Spodnji del občine Miren-Kostanjevica s pitno vodo oskrbuje tudi družba Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica, ki vodooskrbo zagotavlja še občinam Šempeter-Vrtojba, Brda, Renče-Vogrsko in Nova Gorica, in sicer iz vodnega vira Mrzlek pod Sveto Goro. “Suše zaenkrat ne občutimo, Mrzlek je dovolj izdaten in ne pričakujemo težav. Manjši lokalni vodni viri pa so bolj površinski in občutljivi; tam bi lahko najprej prišlo do težav, če bo suša še trajala,” pojasnjujejo v novogoriški družbi z direktorjem Miranom Lovričem na čelu. MC, MM

Kot opažajo v Rižanskem vodovodu, se je poraba vode zaradi izjemnih razmer, ki jim botruje pandemija koronavirusa, v povprečju zmanjšala za sedem do deset odstotkov. Čeprav delajo v Luki Koper in Drogi-Kolinska s polno paro, so druga podjetja zaprta, zaprti so tudi hoteli, gostinski lokali, avtopralnice, frizerski saloni ...

Z vodo bolj skromna je tudi notranjost Rižanskega izvira. Foto:Rižanski vodovod Koper

V prvih treh mesecih skoraj dva in polkrat manj padavin

Da smo imeli v prvem trimesečju premalo dežja, je razvidno tudi iz Arsovih podatkov za Letališče Portorož. Januarja je padlo 10 milimetrov, februarja 18 in marca 46 milimetrov na kvadratni meter, povprečne vrednosti za te mesece pa znašajo 63, 53 in 63 milimetrov na kvadratni meter. Prav nasprotno smo imeli ob koncu lanskega leta nadpovprečne količine padavin - decembra 161 milimetrov in novembra kar 276 milimetrov, dolgoletno povprečje za ta dva meseca pa znaša 89 oziroma 101 milimeter na kvadratni meter.

Na Krasu in v Novi Gorici brez posebnosti

“Črpamo podtalnico v Klaričih in pri zagotavljanju pitne vode nimamo nobenih težav. Na črpališču imamo tri globoke vodnjake, v katere se steka voda Vipave, Soče in Reke,” pravi direktor Kraškega vodovoda Sežana Primož Turšič. Kljub suši na Sežanskem, Komenskem, Divaškem ter v občinah Hrpelje-Kozina in Miren-Kostanjevica se lahko vselej zanesejo, da bo ostala vodnata vsaj ena od omenjenih treh rek. Spodnji del občine Miren-Kostanjevica s pitno vodo oskrbuje tudi družba Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica, ki vodooskrbo zagotavlja še občinam Šempeter-Vrtojba, Brda, Renče-Vogrsko in Nova Gorica, in sicer iz vodnega vira Mrzlek pod Sveto Goro. “Suše zaenkrat ne občutimo, Mrzlek je dovolj izdaten in ne pričakujemo težav. Manjši lokalni vodni viri pa so bolj površinski in občutljivi; tam bi lahko najprej prišlo do težav, če bo suša še trajala,” pojasnjujejo v novogoriški družbi z direktorjem Miranom Lovričem na čelu.

Bodo prihodnji teden zagnali črpalke za podtalnico?

Če konkretnih padavin v prihodnjem tednu ne bo, se Martin Pregelj zaveda, da bodo v Rižanskem vodovodu morali začeti s črpanjem podtalnice.

Ukrep so za kakšen dan zamaknile torkove padavine v vodozbirnem zaledju Rižane v Brkinih. Obilnejših padavin pa za zdaj še ni pričakovati; italijanski vremenoslovci tudi Istri nekaj dežja napovedujejo prihodnji teden, v ponedeljek in torek. Slovenski meteorologi omenjajo nevihto v nedeljo, a nam dežurni prognostik Uroš Strajnar z agencije za okolje včeraj še ni mogel povedati, koliko dežja bo prinesla.


Najbolj brano