Vredno je zdržati; za zdravje!

Mesec karantene, ko je večina zaprta doma in so možni le krajši sprehodi ter nakup hrane, to je bilo še februarja za večino nepredstavljivo in nedopustno. Se je pa takrat Kitajska že krčevito spopadala s strašljivo epidemijo. Ki je nato eksplodirala v pandemijo in svet prikovala v mirovanje ter spremenila življenje človeštva.

Epidemija pretresa tudi Slovenijo. Po zaslugi nasvetov usposobljene skupine zdravnikov, strokovnjakov za virusne infekcije in epidemiologijo je vladajočim z uvedbo primernih ukrepov za zdaj uspelo epidemijo vsaj upočasniti. Slovenija ima trohico več sreče in pameti, da (še) ne doživlja ponovitve grozljivega italijanskega scenarija z neskončno izčrpanimi zdravstvenimi delavci, natlačenimi bolnišnicami, ko morajo sproti izbirati, koga se izplača sprejeti in koga pustiti umreti, ter z nepreglednimi vrstami umrlih v krstah, ki jih ni več kam pokopavati.

Za druženje in piknike bo še čas. Če prej ne, čez nekaj mesecev, ko bo na voljo pravo cepivo in zato virus ne bo več sejal smrti.

Prav zato, da se nam ne bi zgodili Italija, Španija, ZDA - svetovna žarišča pandemije zaradi virusa sars-cov-2 in neobvladljive bolezni covid-19 -, je Slovenija uveljavila karanteno in niz varnostnih ukrepov. Kar smo sprejeli s stisnjenimi zobmi in čemur se nekateri še kar upirajo in si določila prikrojujejo, da strežejo tudi osebnim željam. To ne počnejo toliko zaradi političnega nasprotovanja vladi, ki jim je vzela svobodo gibanja, temveč bolj zaradi neznanja, negotovosti in nepripravljenosti odreči se temu, kar osrečuje.

A prav zdaj bo treba še malce potrpeti in zdržati, svarijo zdravniki. Med njimi tudi znani predstojnik intenzivnega oddelka ljubljanske infekcijske klinike Matjaž Jereb, ki zdravi najtežje bolnike, katerih življenje je zaradi covid-19 na tanki nitki. Prav Jereb poudarja, da še ni čas za rahljanje omejitvenih ukrepov, saj lahko epidemija prav zato podivja, postane neobvladljiva in začne množično kositi smrt. Ker se prav on vsak dan sooča s smrtjo zaradi nove bolezni, je njegovo mnenje povsem utemeljeno in zato spoštovanja vredno.

Težko je ostati zaprt doma, ker so pomladni dnevi vse toplejši in sončni, kot nalašč za piknike s prijatelji in druženje po dolgi zimi. A za druženje in piknike bo še čas. Če ne prej, čez nekaj mesecev, ko bo že na voljo pravo cepivo in zato virus ne bo več sejal smrti. Le nestrpni zdaj ne smemo biti.


Preberite še


Najbolj brano