Po karanteni je pričakovati naval bolnikov

Kaj bo z bolniki, ki zaradi karantene čakajo na odloženo zdravljenje in so obtičali v čakalnih vrstah? Ker se bodo te podaljšale, je zdravstveno ministrstvo bolnišnicam že priporočilo postopni prehod na normalno delo, vendar Zdravniška zbornica pričakuje strokovna navodila. Na postopni zagon se pripravljata tudi primorski regionalni bolnišnici.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > Že ob zaustavitvi običajnega delovanja zdravstva zaradi karantene v epidemiji je bilo jasno, da se bodo že tako dolge čakalne vrste za specialistične preglede, posege, in operacije zelo podaljšale - v bolnišnicah, zobozdravstvu, fizioterapiji, zdraviliškem zdravljenju, preventivi ...

Okleščeno celotno zdravljenje

Zdravniki v osnovnem zdravstvu so v prvi bojni črti spopadanja z novim koronavirusom in odkrivanjem okuženih. Delajo še v urgencah bolnišnic, v dežurnih ambulantah nujne medicinske pomoči, v covid ambulantah, jemljejo vzorce za testiranje. Preostalo delo v osnovnem zdravstvu je okrnjeno - ni ne nujnih pregledov in kontrol. V celoti je zastala dejavnost rehabilitacije in fizioterapije ter zobozdravstva. Tudi tisti, pri katerih ortopedske operacije niso nujne in zelo hitre, so obtičali v vrstah.

Zagotovo se bodo podaljšale čakalne dobe, ni pa še mogoče oceniti, za koliko.

V skrčenem obsegu deluje patronažna dejavnost, ki zdaj oskrbuje le nosečnice in novorojenčke po prihodu iz porodnišnic in ostarele, ki sami ne znajo oskrbovati ran in si dajati injekcij.

Zastala preventiva, več težjih bolnikov?

Zastalo je izvajanje nacionalnih preventivnih presejalnih programov za odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb na dojkah, debelem črevesu in danki. Zato onkologe skrbi za zdravstveno stanje tistih z rakom, ki za bolezen še ne vedo. Dr. Erik Brecelj iz Onkološkega inštituta (OI) je za TV Slovenija že poudaril, da bo po ponovni vzpostavitvi teh programov in povrnitvi v običajno delo nenadoma več rakavih bolnikov. Med njimi tudi takih, ki bodo takoj potrebovali operacijo.

Vladnih ukrepi bodo morali zdravstveni sistem pripraviti na hiter naval bolnikov.

Brecelj navaja, da delo na OI poteka nemoteno, redno obravnavajo vse rakave bolnike, ki potrebujejo neprekinjeno zdravljenje. Tudi nujne operacije neprekinjeno izvajajo.

Izola in Šempeter: postopno klicanje obolelih

Po navedbah strokovnega direktorja izolske bolnišnice Dušana Deisingerja budno spremljajo razmere in če bodo te ostale enake ali se bodo izboljšale, bodo skladno s priporočili ministrstva za zdravje pričeli postopno opravljati nekatere nujne posege in preglede. Seznam slednjih bo nared prihodnje dni, bolnike bodo z datumom in uro preiskave seznanili po telefonu. Delati bodo začeli skladno z odrejenimi varnostnimi ukrepi. Kot pravi, se bodo zagotovo podaljšale čakalne dobe, ni pa še mogoče oceniti, za koliko. Zdaj opravljajo vse storitve v urgenci in vse nujne operacije ter vsak dan vse posege z napotitvijo zelo hitro.

Tako zatrjuje tudi strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler. Specialistične ambulante obravnavajo paciente s stopnjo nujnosti zelo hitro in nujne kontrole po naročilu zdravnika, kar obsega polovico običajnih obravnav. “V operativni dejavnosti obravnavamo selektivna stanja po predhodni triaži, ko bi čakanje lahko poslabšalo zdravstveno stanje pacienta, kar tvori četrtino običajnih obravnav. Nujna stanja obravnavamo nespremenjeno.” Ni še znano, za koliko se bodo zaradi epidemije podaljšale čakalne vrste.

Zaščitna oprema tudi po zagonu

Tudi zdravniška zbornica nima ocene posledic skrčenega obsega dela, bo pa ta vplival na slabšanje zdravstvenega stanja prebivalstva. Obravnava bolnikov in razreševanje čakalnih vrst po karanteni bo odvisno od vladnih ukrepov, ki morajo zdravstveni sistem pripraviti na hiter naval bolnikov. Ministrstvo mora izdelati načrt za ponovni zagon in upoštevati, “da se bodo storitve izvajale počasneje zaradi upoštevanja zahtev po uporabi osebne varovalne opreme. Večkrat bo treba tudi čistiti in razkuževati ambulante.”


Najbolj brano