Prepoved zalegla, “turistov” ni bilo

Poostreni ukrepi in nadzor policistov so botrovali, da turistični kraji in izletniške točke minuli konec tedna niso bili oblegani, kot se je zgodilo teden pred tem. V Istri so policisti opozarjali tudi sprehajalce na obalni pešpoti, zdravstveni inšpektorji pa so nekaterim, ki so prešli mejo med Izolo in Koprom, izdali tudi plačilne naloge.

Tako je v včerajšnjem sončnem nedeljskem dopoldnevu izgledala 
avtocesta nad Izolo. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Tako je v včerajšnjem sončnem nedeljskem dopoldnevu izgledala avtocesta nad Izolo. Foto: Zdravko Primožič/FPA

PRIMORSKA > Nekateri “izletniki” so se morali vrniti domov, a je večina ljudi upoštevala prepoved gibanja iz občine v občino.

Preverjali so tudi na avtocestah

Večina občanov je nadzore policistov sprejela in pozdravila, saj se zavedajo pomena spoštovanja prepovedi zbiranja na javnih krajih in prepovedi gibanja iz občine v občino, nekateri pa so se, predvsem na družbenih omrežjih, spraševali o smiselnosti tako strogih ukrepov. Policisti so po vsej državi že od ponedeljka, ko je začel veljati odlok, ki vključuje tudi prepoved gibanja iz občine v občino, izvajali nadzor na mobilnih kontrolnih točkah, ki so jih določili glede na problematiko, prijave občanov in operativne možnosti.

Samo v soboto odgovorili na 900 klicev

Na policiji od četrtka občanom na vprašanja glede omejitev gibanja odgovarjajo na novi telefonski številki (01/51-47-001). Samo v soboto so odgovorili na več kot 900 telefonskih klicev in ljudem svetovali, kako lahko ravnajo v najrazličnejših situacijah. Ljudje lahko policiste pokličejo vsak dan, tudi ob sobotah in nedeljah, med 7. in 19. uro. Odgovarjajo tudi na elektronska zaprosila (info.koronavirus@policija.si).

Od petka do nedelje pa so imeli po vsej državi poostren nadzor, ko so namen potovanj preverjali tudi na avtocestah. Že v petek so kontrolno točko postavili na avtocestnem počivališču Risnik, občani pa so poročali tudi o nadzorih na drugih primorskih lokacijah in cestah. V soboto in nedeljo, denimo, so eno od točk postavili v bližini izvoza s hitre ceste v Izoli, drugo pa tudi v strunjanskem drevoredu, kjer so bili tudi prejšnje dni.

Policisti so tudi na obalni peš poti preverjali, ali domačini upoštevajo prepoved gibanja iz občine v občino. Foto: alenka Penjak

1083

opozoril so policisti izrekli občanom od ponedeljka do sobote

1252

predlogov za uvedbo prekrškovnega postopka so odstopili zdravstvenemu inšpektoratu

Policisti so nadzirali dogajanje na Parencani in obalni pešpoti, kjer so tako kolesarji kot pešci prešli meje med občinama. Ponekod so pri nadzorih na lokalnih cestah sodelovali tudi občinski redarji, na obalni cesti pa je bila v zadnjih dneh tudi zdravstvena inšpekcija. Anita Leskovec, tiskovna predstavnica koprske policijske uprave, je pojasnila, da so bile kršitve v glavnem povezane z nevednostjo, nekaj pa je bilo tudi izletnikov.

1252 predlogov za prekrškovni postopek

Z generalne policijske uprave so včeraj sporočili, da so od ponedeljka do sobote izrekli 1083 opozoril, v 1252 primerih pa so predlog za uvedbo prekrškovnega postopka odstopili zdravstvenemu inšpektoratu.

Četverica igrala nogomet

Primorski policisti so minuli konec tedna od občanov dobili več prijav o nedovoljenem zbiranju, v enem primeru naj bi se zabavala skupina šestih mlajših, v drugem naj bi štirje fantje igrali nogomet ... Če se mladina ni razbežala pred prihodom policistov in so ugotovili njihovo identiteto, jih čaka postopek zdravstvene inšpekcije.

Na počivališču Risnik na primorski avtocesti so imeli policisti eno od kontrolnih točk. Foto: Danijel Cek

Policisti so nadzor izvajali tako v notranjosti države kot v bližini meje. Veliko voznikov je imelo s seboj tudi dokazila o nujnosti poti (denimo potrdila delodajalcev ali fotokopije osebnih izkaznic ostarelih staršev).

“V večini primerov ugotavljamo, da ljudje spoštujejo omejitve, med občinami potujejo osebe, ki spadajo v izjeme. Pri tem policisti pogosto upoštevajo življenjske zdravorazumske okoliščine ljudi, če slednji pri tem upoštevajo varnostne ukrepe,” je pojasnil Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete. “Tiste, ki zaradi malomarnosti ali ignorance kršijo predpise, pa policisti napotijo na naslov stalnega bivališča,” je še dodal Menegalija. Na generalni policijski upravi pojasnjujejo, da policisti niso pristojni za opravljanje prekrškovnih postopkov, ki jih določa zakon o nalezljivih boleznih, zato o svojih ugotovitvah obvestijo zdravstveni inšpektorat. Kazni za prekrške znašajo od približno 40 do 400 evrov (prekrškarji pa lahko plačajo polovičko, če pohitijo s plačili).


Najbolj brano