Na koprski občini prilagodili birokratske postopke

Koprska občina tudi v času izrednih razmer posluje, vendar v omejenem obsegu. Tudi zato so prilagodili nekatere birokratske postopke.

V koprski občini so birokratske postopke prilagodili izrednim 
razmeram.  Foto: Luka Carlevaris
V koprski občini so birokratske postopke prilagodili izrednim razmeram.  Foto: Luka Carlevaris

KOPER > V času omejitve poslovanja so do nadaljnjega prekinili vse roke za vložitev pritožb in dopolnitev vlog zaradi odprave pomanjkljivosti in prilagajanja dokazov. Roki bodo ponovno začeli teči po preklicu posebnih ukrepov.

Izjema so nujne zadeve in postopki

Izjema, za katere prekinitev rokov ne velja, so nujne zadeve oziroma postopki, pri katerih je od odločitve odvisno zavarovanje življenja in zdravja ljudi, javni red in mir, javna varnost, premoženje večje vrednosti, preživljanje oseb ali drugi nujni ukrepi.

Med drugim so prekinili tudi roke za izdajo odločb. Izjema so nujni postopki, o katerih bodo stranke pravočasno obvestili s pozivom na dopolnitev. “V času, ko roki za izdajo odločb ne tečejo, nismo v zamudi z odločanjem, zato občane prosimo, da ne vlagajo pritožb oziroma tožb, saj bi bile te prezgodnje in zato neutemeljene,” pojasnjujejo v koprski občini.

Varni elektronski podpis ni potreben

Oddaja dokumentacije tudi v času izrednih razmer poteka nemoteno. Vloge, listine, dopolnitve vlog in drugo lahko občani oddajo po navadni ali elektronski pošti, osebna vročitev pa za zdaj ni možna. Za elektronsko pošiljanje ni potreben varni podpis, saj bodo v občini identiteto pošiljatelja ugotavljali in preverjali na podlagi dodeljene identifikacijske številke (EMŠO ali davčna številka) oziroma na druge dogovorjene načine, o katerih bodo stranke obvestili s pozivom.

Materialne pravice, ki se bodo iztekle v času trajanja posebnih ukrepov, bo mogoče uveljavljati v osmih dneh po prenehanju ukrepov. Do takrat se zdajšnje pravice po zakonu podaljšajo. V času posebnih ukrepov osebnega vročanja ne izvajajo, razen v nujnih primerih. nh


Najbolj brano