Politika in bulimija

V leposlovnem prvencu Stalinove krave iz leta 2003 Sofi Oksanen prepleta zgodbe treh žensk iz treh generacij.

Sofi Oksanen:  $@  
Stalinove krave, 
prevedla Julija 
Potrč Šavli, 
Beletrina,
 536 strani,
 cena 34 evrov
Sofi Oksanen: $@ Stalinove krave, prevedla Julija Potrč Šavli, Beletrina, 536 strani, cena 34 evrov 

Sofi Oksanen, slovenskim bralcem znana že po romanih Očiščenje in Ko golobice izginejo, je v osrčje Stalinovih krav postavila Anno, ki je - kakor pisateljica - otrok iz narodnostno mešanega zakona; po mami Estonka, po očetu Finka. Skozi zgodbe treh žensk, Anne, mame in babice, bralec spoznava zgodovinske, družbene in politične razmere in razlike med Estonijo pod sovjetsko okupacijo in Finsko, ki predstavlja razviti kapital istični zahod. Gre za delček zgodovine, ki je zaradi KGB-jevega prikrivanja in uničenja uradne dokumentacije še danes neraziskan. Pisateljica prikaže tudi odnose med obema državama oziroma med Helsinki in Talinom, ki ju ločuje Finski zaliv. V tistem času so Estonke veljale za drugorazredne, saj so bile za finske moške zgolj “zabava za eno noč”, za Estonce pa so bili Finci vir zahodno-kapitalističnih izdelkov, ki jih v Sovjetski zvezi ni bilo dobiti.

Anna z mamo Katarino živi v Helsinkih na Finskem, v Estonijo se vračata samo poleti v času šolskih počitnic. Politična trenja so zaznamovala Annino otroštvo, saj po materinih ukazih govori le finsko, čeprav materni jezik, estonščino, dobro razume. Prav tako mora s svojim zunanjim videzom slediti drugim Finkam, da bi skrila estonske korenine. Občutke sramu in manjvrednosti zaradi svojega izvora se nauči obvladati z bolezenskim nadziranjem telesne teže, ki pa jo postopoma popolnoma nadvlada.

Avtorica krizo identitete zaradi prikrivanja narodnostnih korenin - torej pomanjkanja nadzora nad lastnim sebstvom in bojazni pred družbeno kritiko - projicira na anoreksijo in bulimijo, kar je tvegano početje, saj tako nehote tekmujeta močni in zelo različni temi: politika med Finsko in Estonijo ter anoreksija in bulimija, ki v največjem številu prizadeneta ženske. Zanimiv pristop niti ni uravnotežen, saj v romanu prevlada Annina bulimija, medtem ko so politični odnosi med državama nekoliko potisnjeni v ozadje. Tako pomembni temi potrebujeta vsaka svoj prostor.


Najbolj brano