Gledalci za računalniki, igralci pa “na odru” doma

Prireditev ni, gledališki odri samevajo, predstave pa vendarle še živijo, resda zasilno, ne zares, nekaj metrov pred občinstvom, kjer je njihov pravi prostor. Za zdaj je njihovo zatočišče svetovni splet.

 V Jašku  igrata Rok Matek (levo) in Blaž Popovski, v dobi koronavirusa vsak iz svojega doma.
V Jašku igrata Rok Matek (levo) in Blaž Popovski, v dobi koronavirusa vsak iz svojega doma.  

Na spletni strani Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica so objavili več posnetkov predstav, nazadnje Medtem, dramo, ki jo je po romanu Prima Levija Premirje napisal Srečko Fišer in režiral Janusz Kica, na Borštnikovem srečanju leta 2005 pa so jo razglasili za najboljšo predstavo v celoti. Od danes bodo na ogled Rokovnjači po motivih Jurčičevega in Kersnikovega romana, ki so ga priredili Miha Nemec, Nejc Valenti in skupina Niet.

Še posebej zavzeto in inovativno stik z občinstvom ohranjajo v Gledališču Koper. V minulih dveh tednih so dvakrat odigrali absurdno Pinterjevo komedijo Jašek v režiji Jake Ivanca. Igralca Rok Matek in Blaž Popovski sta nastopila vsak na svojem domu, gledalci pa so ju spremljali prek aplikacije ZOOM in na youtube kanalu gledališča.

Prav tako so Aleš Valič, Mojca Partljič, Igor Štamulak, Anja Drnovšek, Luka Cimprič, Lara Komar, Matic Valič in Tjaša Hrovat uprizorili Norčije v spalnicah v režiji Katje Pegan. Za spletno različico so komedijo razdelili na dva dela.

“Igro je bilo treba prilagoditi, dodatno vaditi, poiskati rešitve za pomanjkljivosti tovrstne komunikacije,” pojasnjuje koordinator in organizator kulturnih programov v gledališču Matej Sukič. “Pridobljeno znanje prenašamo na nov projekt. Naslednja dva tedna bosta četrtka in petka namenjena bralnim uprizoritvam Cankarja. Maturantom iz celotne države želimo Cankarjevo dramatiko približati na drugačen način.”

Pri bralnih uprizoritvah, začenši s komedijo Za narodov blagor v četrtek ob 20. uri, bo sodelovala dramaturginja Ira Ratej, ki bo prek aplikacije na voljo tudi za vprašanja dijakinj in dijakov. Že danes pa povečujejo odmerek pravljic. Po Skoku v pravljico z Igorjem Štamulakombodo pot na facebook našle tudi pravljice in zgodbe Dese Muck, ki jih bo brala avtorica sama.

Predstave bodo vsako nedeljo ob 18. uri na ogled tudi na facebook strani Slovenskega stalnega gledališča Trst. Niz SSG z vami jutri začnejo z močno predstavo, Cankarjevimi Hlapci, ki jih je pred petimi leti režiral Sebastijan Horvat, igrali pa so Radko Polič - Rac, Romeo Grebenšek, Jure Kopušar in drugi.


Najbolj brano