Predlogu za aktivacijo vojske na meji ne kaže dobro

Predlogu za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi, s katero bi podelili izjemna pooblastila vojski pri širšem varovanju državne meje, kaže slabo. Za aktivacijo bi morala glasovati dvotretjinska večina prisotnih poslancev, a opozicija z izjemo SNS podpore ni napovedala.

Pripadniki Slovenske vojske najbrž ne bodo v kratkem dobili 
dodatnih pooblastil za varovanje meje. Foto: STA
Pripadniki Slovenske vojske najbrž ne bodo v kratkem dobili dodatnih pooblastil za varovanje meje. Foto: STA

Vlada je s sklepom določila, da bi imela vojska tri mesece trajajoča pooblastila v pasu petih kilometrov zračne razdalje od meje. Vojaki bi pristojnosti izvajali skupaj s policisti. Vlada bi pristojnim delovnim telesom državnega zbora vsakih 14 dni poročala o tem, kako poteka izvajanje pooblastil.

Zaupajo policiji in vojski, ne pa vladi

Za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi je potrebna dvotretjinska večina glasov prisotnih poslancev. To zahteva tudi nekaj glasov opozicije, a sta tik pred včerajšnjo sejo odbora za obrambo LMŠ in SD sporočili, da bosta glasovali proti predlogu.

Poslanka LMŠ Jerca Korče je pred sejo odbora za obrambo pojasnila, da zaupajo policiji in pripadnikom Slovenske vojske, a tega ne gre enačiti z zaupanjem vladni koaliciji. Vlada po njenih besedah ni upoštevala pripomb, ki so jih dali v stranki LMŠ. Po prepričanju LMŠ mora biti aktivacija tega člena vezana na aktualne razmere, in sicer zato, da kadrovsko pomagajo policiji, in ne “da se sklicujemo na migracije in število migrantov, ker se ta številka ni povečala”. Prav tako so si v LMŠ želeli, da bi vojska izvajala pooblastila v pasu dveh kilometrov od mejne črte, medtem ko vlada predlaga petkilometrski pas.

V SD po besedah poslanca Matjaža Nemca ocenjujejo, da v zdajšnjih razmerah ni potrebe za to, da bi po vzoru iz leta 2015 vojski podelili posebna pooblastila. Med argumenti je poudaril rezervni sestav policije, ki bi lahko v tej fazi pomagal pri omejevanju migrantov na južni meji. Navedel je tudi zunanjepolitične okoliščine, saj da so se nekoliko umirili migrantski tokovi, vsaj kar zadeva balkansko migrantsko pot.

V SAB podporo ukrepu pogojujejo s sprejemom njihovega dopolnila k predlogu, da lahko na južni meji delujejo samo poklicni vojaki oziroma rezervisti, ki so vsaj eno leto v pogodbeni rezervni sestavi. Aktivaciji 37. a člena že ves čas nasprotujejo v Levici.

DZ tudi o interventnem zakonu

Državni zbor bo o podelitvi posebnih pooblastil vojski odločal na izredni seji danes ali jutri. Seja bo posvečena tudi odločanju o paketu interventnih ukrepov za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu zaradi epidemije covid-19.

Odbor za finance je včeraj začel z odločanjem o dopolnilih na interventni zakon. Popoldne se je s predstavniki gospodarskih združenj srečal premier Janez Janša. Pogovarjali so se o vladnih ukrepih, gospodarstveniki pa so premierja in nekatere ministre pozvali k razmisleku o pripravi drugega paketa pomoči gospodarstvu, ki bi zagotovil likvidnost po ponovnem zagonu proizvodnje.


Najbolj brano