“Če lahko, starostnike vzemite iz domov”

Če imajo to možnost, naj svojci oskrbovance domov za starejše za čas epidemije vzamejo v domačo oskrbo. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti svojcev ne poziva, naj to naredijo, ampak jim to možnost daje v premislek, je včeraj dejal minister Janez Cigler Kralj. Svojec se v dom v času epidemije ne bi smel vrniti.

V istrskih domovih za starejše (na fotografiji je koprski) se do zdaj 
še niso soočili z okužbo, v vseh pa, tako kot drugod v Sloveniji,  
velja prepoved obiskov. Foto: Tomaž Primožič/FPA
V istrskih domovih za starejše (na fotografiji je koprski) se do zdaj še niso soočili z okužbo, v vseh pa, tako kot drugod v Sloveniji, velja prepoved obiskov. Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > Na ministrstvu so pozdravili torkov poziv direktorja Klinike Golnik Aleša Rozmana, naj družinski člani, ki to lahko storijo, pokretne stanovalce vzamejo v domačo oskrbo. Državna sekretarka na ministrstvu Mateja Ribič je pojasnila, da bi se domovi tako lažje organizirali in prazne sobe pripravili za izolacijo ostalih oskrbovancev, če bi se pojavila ta potreba.

Odpis plačila, če svojca vzameš domov, je treba še urediti

Odločitev svojcev naj bo premišljena, je k temu dodal pristojni minister Janez Cigler Kralj: “Ob tem je treba dobro premisliti, ker gre za zahtevno opravilo, ki lahko traja dalj časa.” Preden bi ostarelega sorodnika vzeli k sebi, naj se svojci z njim temeljito pogovorijo in mu predstavijo vse okoliščine. Selitev v domačo oskrbo bo namreč trajala več tednov, kar je za starostnike, ki se počutijo doma v domu za starejše, lahko tudi težko. Vrnitev nazaj v dom pred koncem epidemije ne bi bila možna.

10-12 odstotkov stanovalcev domov za starejše je pokretnih oziroma lahko skrbijo sami zase

Sedanja ureditev znižanja plačila doma za čas, ko je svojec v domači oskrbi, ne predvideva. Odšteje se le cena hrane. Cigler Kralj je dejal, da ta ureditev ni prilagojena sedanjim razmeram in da jo bo treba prilagoditi.

Na ministrstvu sicer zagotavljajo, da so starostniki, ki v domovih že nekaj tednov ne smejo sprejemati obiskov, v dobrih rokah. V domovih so sprejeli vrsto organizacijskih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb. Poleg prepovedi obiskov je pred vstopom v dom obvezno razkuževanje čevljev. Zaposlenim ob prihodu merijo telesno temperaturo, na delo pa prihajajo, tako da se ne srečujejo v garderobah. Vse pokretne stanovalce so pozvali, da ne odhajajo iz domov. Zagotovili so je, da domovi dobivajo zaščitno opremo, ki jo rabijo.

Z novim koronavirusom se je do včeraj okužilo 137 oskrbovancev v domovih in 30 zaposlenih, ki skrbijo zanje.

Zdrave stanovalce bi preselili drugam

Nekateri domovi za starostnike so pri nas postali osrednje žarišče epidemije. Do včeraj se je z virusom okužilo 137 oskrbovancev in 30 zaposlenih, ki skrbijo zanje. “Bojimo se, da bi manjše epidemije po domovih starejših, ki jih je v Sloveniji okoli 115, povsem zapolnile naš zdravstveni sistem in bi se srečevali z nepotrebnimi žrtvami,” je na tvegaje za sistem v torek opozoril direktor Klinike Golnik Aleš Rozman.

Epidemija se je najbolj razširila v domu Šmarje pri Jelšah. Skupno število umrlih oskrbovancev doma se je do včeraj povzpelo na šest. V domu naj bi bilo okuženih že 60 stanovalcev in enajst zaposlenih. Okužba je prizadela tudi metliški dom starostnikov, hitro se širi v domu starostnikov v Ljutomeru, odkrili pa so jo še v nekaterih domovih. Na včerajšnjem sestanku med predstavniki domov ter ministrstvoma za delo in zdravje so se odločili, da bodo že utrujenim zaposlenim v najbolj prizadetih domovih na pomoč poslali zunanje delavce, usposobljene za zdravstveno nego.

Včeraj so pristojni iskali tudi rešitve za zajezitev širjenja okužbe, če se bo ta pojavila še v katerem od domov. Vsi domovi nimajo možnosti, da bi zdrave oskrbovance ločili od okuženih in tistih s sumom okužbe. V teh primerih bi zdrave stanovalce v dogovoru z lokalnimi skupnostjo preselili v druge objekte.

Državna sekretarka Mateja Ribič je že na dopoldanski tiskovni konferenci opozorila, da selitev v običajne hotele za večino starejših ne pride v poštev. Večina stanovalcev domov ima namreč zahtevnejšo nego, ki terja tudi prilagojene prostore. Pokretnih in takšnih, da lahko skrbijo sami zase, je v slovenskih domovih le deset do dvanajst odstotkov stanovalcev.


Najbolj brano