Okužen morda kršil karanteno, pristal na respiratorju na izolski urgenci

Dopoldne so v lucijskem zdravstvenem domu prejeli klic na pomoč. Moški iz osrednje Slovenije, ki je bil na testu potrjen za okužbo s covid-19, je morda celo kršil karanteno z odhodom na vikend v piransko občino, kjer ga je zaradi poslabšanja stanja moralo reševalno vozilo odpeljati na izolsko urgenco, od tam pa na ljubljansko infekcijsko kliniko. Neuradne informacije o tem, kje ima bolnik stalno bivališče in ali je kljub okužbi potoval med kraji, nam ni uspelo preveriti.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

ISTRA > Danes dopoldne je moški iz osrednje Slovenije, okužen s covid-19, povzročil obilo dela reševalcem v Istri in zatem še zaposlenim v izolskem urgentnem centru.

Moški je bil že pred dnevi na testiranju, kjer so mu potrdili okužbo covid-19, kar je priznal tudi reševalcem, kot tudi, da so ga na testiranju ob izvidu podučili, da mora v karanteno na svojem domu - v samoizolacijo.

Vsak prijavljen na svojem naslovu

Prav v zvezi z bivališčem okuženega moškega smo sicer neuradno izvedeli, da imata z ženo dve nepremičnini - eno v osrednji Sloveniji, drugo v piranski občini. Zato je eden stalno prijavljen na prvi, drugi na naslovu druge. Ni pa nam uspelo preveriti, ali ima prav okuženi uradno stalno bivališče v piranski občini in v tem primeru formalno torej ne bi kršil zdaj veljavnih predpisov.

Ker so v lucijskem zdravstvenem domu posumili, da bi morda lahko šlo za kršenje karantene, so poslali prijavo tudi policiji. Po moškega so poslali reševalce na vikend, ki ga imata z ženo v piranski občini, saj se mu je stanje tako poslabšalo, da je bilo treba na pomoč poklicati v lucijski zdravstveni dom, kjer so izvedeli, da ima moški s testom potrjeno okužbo in da težko diha. Ponj je prišla posebej opremljena ekipa reševalcev za primer okužbe s posebnim reševalnim vozilom in takoj obvestila urgenco v izolski bolnišnici, da prihajajo z okuženim pacientom v težkem stanju.

Kot je povedal Peter Golob, predstojnik urgence v izolski bolnišnici, so ga sprejeli v izolirnici in takoj priklopili na prenosni respirator, saj potrebuje pomoč pri dihanju. Strokovni direktor bolnišnice Dušan Deisinger dodaja, da so takoj obvestili infekcijsko kliniko v Ljubljani. Tja so nato okuženega moškega, priklopljenega na respirator, odpeljali s posebej za to opremljeno ekipo v posebej za to predvidenem reševalnem vozilu.


Najbolj brano