Karantena in naši živalski družinski člani

Številni se sprašujete, kako na novo organizirati življenje. Za vse nas se spreminja prav vsaka minuta življenja in prav nihče si kaj takega ni nikoli niti poskusil zamisliti. Zato razmere od nas zahtevajo “ustavitev”, trezen razmislek in smiselno ukrepanje. Pristojni so nam upravičeno zapovedali ukrepe, ki zagotavljajo vsaj upočasnitev širjenja bolezni, ki dokazano poteka med ljudmi.

Še vedno se ugiba, od kod je virus prišel, zakaj in kako je postal tako nevaren in kakšne so njegove lastnosti, ki bodo tudi v prihodnje krojile usodo samega virusa, z njim pa tudi naše življenje. Hišni ljubljenčki so naši družinski člani, s katerimi si delimo najožji življenjski prostor in jih tudi zato upravičeno še podrobneje spremljamo. Še vedno ni dokazov, ali bi lahko živali, kot so psi, mačke in drugi hišni ljubljenci, pomenili kakršnokoli nevarnost pri prenosu virusa. V znanosti je pač tako, da morajo biti vse trditve dokazane. Glede na množičnost obolevanja ljudi in nobenega poročila, da bi obolevale tudi živali, upravičeno domnevamo, da vsaj najpogostejše vrste hišnih ljubljenčkov niso občutljive na novi koronavirus, kar pomeni, da tudi pri stiku s tem virusom ne obolijo. Vprašanje pa je, ali te živali lahko kakorkoli virus posredno prenesejo z okuženega človeka na neokuženega.

Verjetno ste vsaj nekateri lahko zasledili novico, da so virusni dedni material potrdili pri psu, ki je bil v tesnem stiku z bolnim človekom, tudi teden dni po prekinitvi stikov. To še vedno ni dokaz, da se je kužnost virusa ohranila in da se z njim lahko človek tudi okuži. Danes pa tudi nimamo nasprotnega dokaza, da to ni mogoče. Prav zato so trenutna priporočila veterinarske stroke usmerjena v preventivne ukrepe. Lastnikom psov svetujemo, da omejijo sprehode na najnujnejše opravljanje potrebe, in to obvezno na povodcu. V kolikor je mogoče, naj se živali gibljejo na domačem vrtu ali dvorišču, kadar pa to ni mogoče, se na sprehodu izogibajte stika z drugimi sprehajalci.

Lastnikom psov svetujemo, da omejijo sprehode na najnujnejše opravljanje potrebe, in to obvezno na povodcu. V kolikor je mogoče, naj se živali gibljejo na domačem vrtu ali dvorišču, kadar pa to ni mogoče, se na sprehodu izogibajte stika z drugimi sprehajalci.

Mačkam opravljanje potrebe omogočite v stanovanju, prav tako priporočamo podobno za pse, če lastnik ne more ali ne želi na sprehod. Mesto opravljanja potrebe izberite v delu stanovanja, kjer je mogoče čiščenje in razkuževanje s papirnatimi brisačami ali krpami za enkratno uporabo. Za vse, ki se boste sprehodili, predvsem v mestnem okolju, priporočamo, da živali ob prihodu v stanovanje umijete tačke, po možnosti z enim od razkužilnih šamponov, ki so na voljo v prodaji pri vašem veterinarju ali v trgovini za živali. Pri tem opravilu seveda uporabite rokavice. Če ste bolni, nahodni, si pri stiku z živaljo namestite obrazno masko in ne dovolite, da bi vas žival oblizovala. V času bolezni se poskusite izogniti tudi božanju in ljubkovanju.

Predvsem v zunanjem okolju poskrbite, da bo vaša žival čim bolj varna, kar pomeni, da se izognete aktivnostim, ki bi lahko povečale tveganje za poškodbe, zaradi česar bi morali obiskati veterinarja. Tudi veterinarji moramo skrbeti, da nas bo čim več ostalo zdravih in da bomo na voljo za njune posege in zdravljenja. Strokovna združenja so zato pripravila skupne smernice, kako postopati v primeru, da morate veterinarja kljub karanteni obiskati.

In kaj, če se vam zgodi, da za svojega ljubljenčka ne morete poskrbeti? Najprej prosite svoje bližnje ali pokličite pristojno zavetišče. Če ste ostali brez pomoči in morda celo morali od doma, pa se obrnite na občinski štab Civilne zaščite, ki bo poskrbel, da vas bo vaš družinski član zdrav pričakal v varnih rokah. Novosti na področju zdravstvenega varstva živali lahko spremljate na spletnih straneh Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani, Klinike za male živali Veterinarske fakultete, Slovenskega združenja veterinarjev za male živali in Slovenske veterinarske zbornice.

Prof. dr. Nataša Tozon, predstojnica Klinike za male živali na Veterinarski fakulteti v Ljubljani


Najbolj brano