37. a člen ni sporen, morda pa zanj še ni čas

Podelitev izrednih pooblastil vojski ne vodi v večanje represije nad državljani, zagotavlja obramboslovec dr. Vladimir Prebilič. Vojaki bi pooblastila lahko izvajali le v ozkem pasu ob meji, največ tri mesece in vedno ob prisotnosti policista. Tveganj Prebilič ne vidi, se pa sprašuje, ali je že čas za aktivacijo 37. a člena. Morda bi veljalo vojaške moči prihraniti za čas, ko bodo razmere težje.

Vojaki bi imeli pooblastila le v ozkem pasu ob meji, pa še to ob 
navzočnosti policistov. Foto: Slovenska vojska
Vojaki bi imeli pooblastila le v ozkem pasu ob meji, pa še to ob navzočnosti policistov. Foto: Slovenska vojska

LJUBLJANA > “Prav je, da smo pozorni in da spremljamo, kako se izvajajo naloge, ni pa pošteno interpretirati, da bodo tanki na ulicah,” na skrbi, da bi aktivacija 37. a člena zakona o obrambi vojski omogočila delovanje v notranjosti države, odgovarja obramboslovec dr. Vladimir Prebilič.

Z migranti v notranjosti države le policija

Vojska bi pooblastila, ki ji jih daje 37. a člen (opozarjanje, napotovanje, začasno omejevanje gibanja oseb in sodelovanje pri obvladovanju skupin in množic) lahko izvajala le v ozkem pasu ob meji. Prebilič govori o desetkilometrskem pasu, ki sicer ni opredeljen v tem zakonu, je pa naveden v drugih ukrepih države. “Vojak izven tega pasu nalog iz tega člena ne sme opravljati. Gre izključno za obmejni pas. Če migranti uidejo iz tega pasu, jih lahko tam obravnava samo policija, ne pa vojska,” poudarja obramboslovec.

Dr. Vladimir Prebilič

obramboslovec

“Trenutno s terena lahko rečem, da situacija ni tako slaba, da bi morali danes aktivirati 37. a člen, in bi tak ukrep še malo privarčeval za naprej.”

Tudi strahovi, da bi vojaki lahko sami nadzorovali mejo, niso utemeljeni, pravi Prebilič. “Ves čas govorimo o mešanih patruljah. Tudi če se vojska vključi v izvajanje teh nalog, bi bila podrejena policistom.”

Pomembna je tudi časovna varovalka. Državni zbor lahko 37. a člen aktivira za največ tri mesece, o podaljšanju veljavnosti pa bi moral državni zbor vnovič odločati z dvotretjinsko večino.

60

poslancev mora glasovati za podelitev izrednih pooblastil vojski v skladu s 37. a členom zakona o obrambi

Kdaj je pravi čas?

Čeprav vsebina 37. a člena zakona o obrambi ni problematična, pa ima Prebilič pomisleke o tem, ali je zdaj pravi čas za njegovo aktivacijo. “Mogoče je še prezgodaj za to, da ga aktiviramo, ker se nam lahko zgodi, da bomo prišli v vrhunec, takrat pa bodo vojaki že utrujeni oziroma bo sistem že izčrpan,” razmišlja.

Iz opazovanja dogajanja sklepa, da dodelitev izrednih pooblastil Slovenski vojski ta trenutek še ni potrebno, zato bi ta ukrep še malo privarčeval. “Zakaj? Ker tudi narava dela za nas; imamo sneg na južni meji, Zahodni Balkan pa ta trenutek ni tako obremenjen s prehodi migrantov. Je pa res, da se bo glede na izkušnje iz preteklih let število prehodov povečalo z izboljševanjem vremena. Ne vemo tudi tega, kakšne relacije bodo med Turčijo in EU. Erdogan lahko kadar koli to situacijo čez noč spremeni,” pojasnjuje.

Kaj se dogaja v ozadju, niti on niti javnost ne moreta vedeti, ve pa to vlada iz obveščevalnih podatkov. “Minister za notranje zadeve bi moral poslankam in poslancem na zaprti seji jasno predstaviti, kakšne obveščevalne podatke imajo, kaj se dogaja na Zahodnem Balkanu, ali Grčija še vedno zadržuje pritisk ali gre za tiho odpiranje vrat … , “informacije, ki so ta trenutek pomembne za odločanje poslancev o aktivaciji 37. a člena, našteva Prebilič.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je včeraj končal obiske po poslanskih skupinah, kjer je predstavljal, zakaj je treba po mnenju vlade vojski dati posebna pooblastila. Trditve, da bi s tem razbremenili policiste, ki jih zaradi epidemije covid-19 bolj potrebujemo v notranjosti države, opozicije ne prepriča.

Opozicija ni zaprla vrat

Predsednik SD Dejan Židan je po srečanju s Hojsom povedal, da v stranki trenutno ne vidijo razloga za podelitev izrednih pooblastil vojski. Tega, kako bodo glasovali njihovi poslanci, ni napovedal, saj do zdaj niti pisnega predloga ministrstva še niso dobili. V SD sicer za razbremenitev policistov predlagajo boljše nagrajevanje pomožnih policistov, da bi se jih več odločilo za to delo. Vlada ima po prepričanju SD tudi možnost, da že zdaj poveča prisotnost vojske na meji in s tem razbremeni policiste.

V LMŠ so se s Hojsom dogovorili, da bo ministrstvo pripravilo natančen predlog, na katerem območju, v kako širokem pasu in za kakšne namene lahko pomaga vojska. Ko bo vse to jasno, se bodo odločali naprej.

V SAB so v četrtek po sestanku z ministrom podobno povedali, da so pripravljeni ob dodatnih pojasnilih še razmisliti o podpori ukrepu, kajti varnost državljanov je na prvem mestu.

Največ pomislekov o dodelitvi izrednih pooblastil vojski imajo v Levici. Tudi po pogovoru z ministrom so ocenili, da bi bil tak ukrep pretiran, nepotreben in celo protiustaven.

Hojs je po obisku v vseh poslanskih skupinah včeraj povedal, da bodo predlog za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi dopolnili s pripombami in ga poslali poslanskim skupinam. Pričakuje, da bi usklajenega vlada lahko potrdila v ponedeljek ali torek in da bi prihodnji teden stekel tudi postopek v državnem zboru.


Najbolj brano