Camoranesi zadovoljen, da je prišel v Slovenijo

Nogometna tekmovanja so povsod po svetu prekinjena zaradi pandemije novega koronavirusa. Tudi v Sloveniji nadaljevanja tekmovanj ne pričakujejo pred začetkom maja. Na prisilnem počitku (trenutno je doma v Argentini) je tudi trener prvoligaša Tabora iz Sežane Mauro Camoranesi, ki meni, da bi ekipa za nadaljevanje potrebovala vsaj tri tedne priprav.

Mauro Camoranesi, trener sežanskega prvoligaša Foto: Zdravko Primožič/FPA
Mauro Camoranesi, trener sežanskega prvoligaša Foto: Zdravko Primožič/FPA

SEŽANA > “V povprečju velja, da morajo po štirih tednih prekinitve biti vsaj trije tedni za priprave pred naslednjo prvo tekmo,” ocenjuje nekdanji italijanski reprezentant Mauro Camranesi, ki je po prevzemu sežanske ekipe v zimskem premoru dobro začel spomladanski del prvenstva v prvi SNL. Tabor je vpisal tri zmage, poraz in remi, na lestvici pa je na relativno varnem šestem mestu. Po 25 od predvidenih 36 krogov ima 19 točk prednosti pred zadnjeuvrščenim Rudarjem iz Velenja in 21 točk zaostanka za vodilno Olimpijo.

“Zelo sem zadovoljen, da sem prišel v Slovenijo. Malce se še prilagajam, kar zadeva samo ligo, a prav po zaslugi igralcev, ki nam vsem zelo pomagajo, smo dobro sodelovali in v kratkem času dosegli odlične rezultate,” je dejal 43-letni nekdanji vezist.

Mauro Camoranesi

trener Tabora

“Predvsem vidim ekipe z idejo o posesti žoge, prav tako pa veliko različnih idej med vsemi trenerji, kar se mi zdi dobro za prvenstvo.”

V njegovi mladi trenerski karieri je Tabor četrti klub. Kljub kratkemu stažu pa si je že ustvaril sliko, kakšen nogomet prevladuje v slovenski ligi. “Predvsem vidim ekipe z idejo o posesti žoge, prav tako pa veliko različnih idej med vsemi trenerji, kar se mi zdi dobro za slovensko prvenstvo. Za zdaj sta me Mura in Olimpija najbolj prepričali, Maribor pa ima nedvomno veliko več potenciala, kot kaže njegov položaj na lestvici.” Camoranesi je bil rojen v Argentini, kjer se trenutno nahaja. Tudi tam je življenje precej omejeno zaradi pandemije omenjenega virusa.

“Tudi tu je država v pripravljenosti. Radio in televizija nenehno posodabljata, kaj se dogaja tu in po svetu. Skrbi pa del prebivalstva, ki podcenjuje nevarnost. Argentina je z odlokom predsednika sprejela obvezno karanteno. Delno se zapirajo meje. Danes je v državi nekaj manj kot 400 primerov okužbe. Šport pa je ustavljen že tri tedne,” pojasnjuje Camoranesi.

Dodaja, da bo glede dokončanja sezone v klubskih tekmovanjih več znanega v prihodnjih tednih, odvisno pač, kako se bo vse skupaj odvijalo. “Vsaka država ima težave, a različno število okuženih. To verjetno pomeni, da bo vsaka zveza zase odločila, kdaj se bodo tekmovanja nadaljevala,” je povedal nekdanji nogometaš, ki je največji pečat v klubskem nogometu pustil pri torinskem Juventusu, kjer je bil osem let. Prav Italija je postala njegova druga domovina, ne nazadnje je zanjo tudi igral med letoma 2003 in 2010 ter leta 2006 skupaj z Gianluigijem Buffonom, Andreo Pirlom, Fabiom Cannavarom, Francescom Tottijem, Alessandrom del Pierom in drugimi osvojil naslov svetovnega prvaka. Kot pravi, je z nekdanjimi soigralci iz te evropske države, ki jo je virus najbolj prizadel, redno v stiku.

“Imamo skupino, v kateri si izmenjujemo sporočila. Vem, da smo mnogi od nas osebno donirali v različne italijanske bolnišnice in zdravstvene domove. Pred kratkim smo s skupno donacijo začeli kampanjo za zbiranje sredstev za italijanski rdeči križ, ki jo izvajamo na družbenih omrežjih ter v medijih, kot sta televizija in radio,” je pojasnil Camoranesi. Dodal je, da se je še pred zaprtjem meje vrnil v Torino. “Bil sem prestrašen, videl sem mesto na pol prazno in to v času, ko še število okuženih ni bilo največje. Tako sem dojel, kaj doživljamo. Upam, da se bomo čim prej vrnili v normalno življenje,” je še dejal Camoranesi.

In kako si v obdobju karantene krajša čas? “Ostajam doma in delam, kar lahko. Delam z računalnikom, pregledujem tekme in treninge. Seveda so tu tudi hišna opravila in seveda čas za igro z otroki.”


Najbolj brano