Rešujejo jih iz stiske

Več kot 150 obiskovalcev dnevnega centra za uporabnike prepovedanih drog, ki na letni ravni obišče ta program, je že drugi teden brez aktivnosti in prostorov. Zaradi ukrepov ob preprečevanju širjenja virusa je tudi terensko delo spremenjeno in poteka brez direktnega stika. Mestna občina je zdaj poskrbela, da bodo dobili topel obrok, od danes pa tudi prenočišče.

Terenska ekipa v teh dneh deluje po spremenjenem programu. 
Uporabniki pa bodo danes dobili tudi prenočišče.  Foto: Ana Cukijati
Terenska ekipa v teh dneh deluje po spremenjenem programu. Uporabniki pa bodo danes dobili tudi prenočišče.  Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > Ko so policisti minuli petek skupino uporabnikov drog sredi mesta opozorili na prepoved zbiranja, so se tisti, ki nimajo doma, vprašali: “Kam pa naj gremo?”

Nimajo primerne zaščitne opreme

“Zaradi zaprtja dnevnega centra so uporabniki, ki nimajo v lasti ali najemu nepremičnine, prepuščeni javnim prostorom,” opisuje Luka Mrak, ki je tudi vodja terenske ekipe dnevnega centra. “Zaradi tega je pod vprašajem tudi njihova osveščenost o virusu, komunikacija, higiena ... Uporabniki imajo zaradi svojega položaja slabši imunski sistem in sodijo v ranljivo skupino,” poudari. Rešitev so v zadnjih dneh pospešeno iskali predstavniki mestne občine, Rdečega križa in civilne zaščite, ki se zavedajo problematike. Na ponedeljkovem sestanku so predstavili predlog, da bi sanitarije dnevnega centra odprli individualno za tiste, ki nimajo svojih domov, a le pod pogojem, da zaposlenim omogočijo popolno zaščitno opremo. Razkužila in rokavice imajo, mask je zmanjkalo. “A to ni dovolj. Za popolno preprečevanje okužbe rabimo zaščitna očala in obleke,” navaja Mrak.

Luka Mrak

vodja terenske ekipe

“Naši uporabniki imajo zaradi svojega položaja slabši imunski sistem in posledično sodijo v ranljivo skupino.”

Prav terensko delo, eden od temeljnih programov novogoriških enot Šenta, je doživelo največ sprememb. “Spremljanje, informiranje, svetovanje, pogovori odpadejo, komuniciramo preko telefona in spletnih omrežij,” pravi Mrak. Ker je dnevni center zaprt, je izmenjave pribora v domeni terenske ekipe. “Z uporabniki smo v stiku posredno, brez direktnega stika. Na dogovorjenem mestu vsakemu pustimo sterilni pribor in prevzamemo odpadnega,” pojasni.

Z ambulanto za zdravljenje odvisnosti so se dogovorili, da bodo uporabnikom ponudili možnost, da substitucijsko terapijo pripeljejo na dom, ostali jo bodo prevzeli pred zdravstvenim domom. Kot zagotavlja Mrak, terenska ekipa prevzema vzorce novih drog in jih pošilja na analizo, saj se v krizi pojavijo nove droge ali njihovi ponaredki.

Dobijo topli obrok, od danes tudi prenočišče

Svetla točka za najbolj socialno ogrožene uporabnike drog je, da se lahko od torka okrepčajo s toplim obrokom, ki jih za socialno ogrožene pripravijo v kuhinji Vrtca Nova Gorica, je povedal Mrak.

Včeraj pa so z mestne občine sporočili, da bodo uporabnikom v sodelovanju s CZ in Šentom zagotovili tudi prenočišče. Danes bodo v bližini dnevnega centra postavili dva bivalnika, kjer bodo lahko prenočevali. “Obenem pa bo v sodelovanju z osebjem Šenta poskrbljeno, da bodo imeli dnevni dostop do sanitarij in tuša ob vnaprej določenih terminih, individualno po dogovoru. Vsak dan jim bo na to lokacijo dostavljen topli obrok. Osebje Šenta bo v stalni komunikaciji z brezdomci in uporabniki prepovedanih drog in bo sproti razreševalo morebitne težave,” so še pojasnili na občini.


Najbolj brano