Kopilović: Epidemija še vsaj nekaj tednov, če ne mesecev

“Ključno je, da z vsemi ukrepi kar najbolj omejimo število na novo okuženih, obolelih in s tem umrlih. Glavni ukrep je, da ljudje čim manj hodijo naokoli in so čim manj v stiku z drugimi,” je prek videokonference včeraj prebivalce pozval Boris Kopilović, epidemiolog iz koprske enote NIJZ, sicer član regijskega štaba CZ za Notranjsko.

 Boris Kopilović Foto: Danijel Cek
Boris Kopilović Foto: Danijel Cek

POSTOJNA > V štabu so se za videokonferenco, ki so jo predvajali prek facebooka, kjer je dosegljiv tudi posnetek, odločili, da bi prebivalcem zagotovili verodostojne informacije o novem koronavirusu in odgovarjali na njihova vprašanja.

Boris Kopilovič

epidemiolog

“Maske lahko dajo ljudem tudi občutek lažne varnosti. Najpomembnejše je, da smo čim bolj oddaljeni drug od drugega.”

Vsak naj ravna tako, ko da je sam prenašalec virusa

V Sloveniji lahko pričakujemo, da bo število okuženih še naprej naraščalo. Ključno je, da je naraščanje čim počasnejše, zato da se bo zdravstveni sistem lahko pripravil na trenutek, ko bo število obolelih večje, zlasti tistih, ki bodo potrebovali intenzivno oskrbo, je pojasnila zdravnica Karmen Pahor, tudi članica štaba CZ in ljudi pozvala, naj ravnajo tako, kot da so sami prenašalci virusa. “Vzdržujmo distanco, umivajmo si roke, upoštevajmo pravilno higieno kašlja.”

Kopilović je opozoril, da je najpomembnejši način prenosa kapljični. Na ta način se okuži največ ljudi. Vendar nas maske, s katerimi je treba znati pravilno rokovati, ne morejo zaščiti v zadostni meri, pač pa “lahko ljudem dajo občutek lažne varnosti”. “Najpomembnejše je, da smo čim bolj oddaljeni drug od drugega.” Tukaj gre za odgovornost vsakega posameznika, saj tako širok nadzor ni mogoč, poziva.

Prenos prek izdelkov iz trgovine je manj verjeten

Prenos preko različnih površin, na primer tudi embalaže izdelkov, ki jih kupimo v trgovini ali tiskovin, je manj verjeten, je pa zato nujno dosledno umivanje rok.

Kopilović pričakuje, da bo epidemija trajala “vsaj še nekaj tednov, lahko tudi mesecev”. “Če bomo uspešni, kot so bili Kitajci, se bodo določeni ukrepi sprostili, ampak do tega smo še daleč.” Počakati bo treba na razvoj cepiva, saj bi druga možnost, to je, da se prekuži večina prebivalstva, pomenila ogromno število mrtvih, zlasti med starejšimi in kroničnimi bolniki.

Glede trenutno okuženih v regiji pa Kopilović še pojasnjuje, da če so bili med prvimi tisti, ki so potovali na območja z virusom, zdaj v večini primerih okužbo potrdijo pri nekomu, ki je bil v tesnem stiku z že okuženim.


Najbolj brano