Iz zaporov na prostost že 130 obsojenih

Med prvimi, ki so jim v zaporih zaradi preprečevanja okužb z novim koronavirusom prekinili prestajanje zaporne kazni, sta tudi Igor Bavčar in Boško Šrot, nekdanja prva moža Istrabenza in Pivovarne Laško. Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij so potrdili, da so do včeraj iz zaporov predčasno odpustili 130 obsojenih.

Igorja Bavčarja  so na koprskem okrožnem sodišču pred približno 
letom dni obsodili še zaradi domnevno škodljivega posla z 
delnicami Intereurope, sodba še ni pravnomočna.   Foto: Tomaž Primožič/FPA
Igorja Bavčarja so na koprskem okrožnem sodišču pred približno letom dni obsodili še zaradi domnevno škodljivega posla z delnicami Intereurope, sodba še ni pravnomočna.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

SLOVENIJA > Vlada je minuli teden sprejela interventni zakon za področje pravosodja, ki med drugim direktorjem zaporov daje dodatna pooblastila, na podlagi katerih bodo lahko nekaterim obsojenim za mesec dni prekinili prestajanje kazni, drugim pa omogočili predčasni odpust tri mesece pred koncem prestajanja kazni, torej tri mesece prej, kot to določa zakon o izvrševanju kazenskih sankcij zdaj.

Bavčar in Šrot že na “začasni” svobodi

Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij zaradi varovanja osebnih podatkov imen obsojencev, ki so že na prostosti, ne morejo razkrivati. Časnik Večer je namreč poročal, da se v zapor na Dobu že pred dnevi nista vrnila ne Igor Bavčar, nekdanji prvi mož koprskega Istrabenza, ne Boško Šrot, nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško. Oba sta kazen prestajala v zaporu na Dobu (na polodprtem in odprtem oddelku).

Kdaj je možna prekinitev kazni?

Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij omogoča prekinitev prestajanja kazni zaradi točno določenih razlogov, med drugim zaradi hude bolezni, poškodbe ali zdravljenja obsojenega, nezmožnosti obsojenega, da opravlja osnovne življenjske potrebe, smrt ali huda bolezen v družini, neodložljiva poljska ali sezonska dela, skrb za varstvo otrok in pomoč pri preživljanju starih, bolnih ali mladoletnih družinskih članov.

Bavčar je bil v zadevi Istrabenz pravnomočno obsojen na pet let zapora, kazen je začel prestajati septembra 2017. Na koprskem sodišču so ga pred približno letom dni zaradi škodljive prodaje delnic Intereurope obsodili še na dve leti in pol zapora ter mu nato izrekli enotno kazen sedmih let in petih mesecev zapora. Koprska sodba še ni pravnomočna. Šrot pa je bil pravnomočno obsojen na devet let in pet mesecev enotne zaporne kazni. Kazen je začel prestajati pred petimi leti in pol.

V generalnem uradu uprave za izvrševanje kazenskih sankcij so potrdili, da so v slovenskih zaporih do včeraj, torej še pred uveljavitvijo interventnega zakona (veljati naj bi začel konec tedna), prekinili prestajanje kazni 130 obsojenim. Velik del med njimi je že doslej koristil katero izmed ugodnosti, ki jih določa zakon o izvrševanju kazenskih sankcij.. V tej številki so zajeti tudi tisti, ki so prestajali kazni s tako imenovanim vikend zaporom.

V koprskem zaporu so doslej kazen prekinili dvema obsojenima. Spomnimo, v koprskem zaporu so pred dobrima dvema tednoma začeli gladovno stavkati nekateri priporniki, vendar so že prejšnji teden v zaporu pojasnili, da so hrano odklanjali le nekaj dni. Včeraj pa so nam odgovorili, da so razmere tam “umirjene”.

V vodstvu slovenskih zaporov poudarjajo, da bodo obsojeni, ki jim je bilo prekinjeno izvrševanje kazni, morali to nadaljevati, ko se bodo razmere umirile. “Čas trajanja prekinitve se namreč ne šteje v čas prestajanja kazni,” so pojasnili.

Po vrnitvi v zapor bi bili grožnja za ostale

V zaporih so identificirali vse možne rizične točke, prek katerih bi virusna okužba lahko vstopila v sistem, ter poiskali primerne rešitve. Ena od identificiranih “vstopnih točk” so bili tudi tisti obsojenci in obsojenke, ki so koristili kakšno ugodnost (prosti izhodi, dopusti, obiski izven zavoda). “Ob izteku ugodnosti bi se vrnili v zavod in bi ob morebitni okužbi predstavljali grožnjo za zdravje in življenje ostalih, tako zaposlenih kot tudi obsojenih,” utemeljujejo odločitve v upravi.

Ob vrnitvi v zapor bi jih morali preventivno namestiti v 14-dnevno izolacijo, kar pa bi bilo ob trenutnem številu obsojenih in prostorskih razmerah nemogoče, še dodajajo. Poudarjajo pa, da so prestajanje kazni prekinili tistim zapornikom, pri katerih ni bilo varnostnih zadržkov. In tako bo tudi, ko bo začel veljati interventni zakon. V primeru zlorab pa lahko direktorji obsojene takoj pokličejo na ponovno prestajanje kazni.

Strah pred okužbo v zaporih je bil utemeljen, pred dnevi so zaradi morebitne okužbe testirali pravosodnega policista v ljubljanskem zaporu, a je bil negativen, negativni pa so bili takrat tudi izvidi dveh zaprtih oseb. Drugače pa je bilo z izvidom zaposlenega v zunanjem podjetju zapora na Dobu (ne gre za pravosodnega zaposlenega). Ta je bil pozitiven. Zapornike, ki so bili v stiku z njim, so izolirali.


Najbolj brano