Ob upoštevanju omejitev zaostrovanja ne bo

Ljudje so disciplinirani, odkritih kršitev ni veliko. Če bo tako ostalo, omejitve gibanja ne bo treba stopnjevati do mere, ko bi bilo prepovedano potovanje med občinami. “V Sloveniji tega vsaj v naslednjem dnevu, dveh ali treh ne načrtujemo,” napoveduje minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Notranji minister Aleš Hojs Foto: STA
Notranji minister Aleš Hojs Foto: STA

LJUBLJANA > Vlada sicer še naprej sprejema ukrepe za zajezitev širjenja virusa in obvladovanje razmer. Podobno kot na meji z Italijo je danes vzpostavila nadzor na meji z Avstrijo. Kontrola na meji z Avstrijo je namenjena tudi temu, da Slovenija ne bi postala žep za delavce, ki se iz Avstrije, Nemčije in Skandinavije, Beneluksa, Slovaške in Češke vračajo domov, v balkanske države, je pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Srbski delavci v konvoju v domovino

Slovenija je danes v dogovoru s Hrvaško in Srbijo reševala položaj kakih 400 delavcev iz Srbije, ki so zaradi zapore hrvaške meje obtičali pri nas. Srbija je namreč meje zaprla tudi za svoje državljane, ki se vračajo iz tujine, zato so bili ti ljudje pri nas več dni prepuščeni čakanju in odvisni od pomoči rojakov iz Zveze Srbov Slovenije, humanitarnih organizacij in nekaterih gostiln, ki so jim podarile tople obroke. Sloveniji je uspelo zanje vendarle organizirati avtobusne prevoze, ki so jih v policijskem spremstvu odpeljali prek Hrvaške v Srbijo, kjer jih čaka 28-dnevna karantena.

Vse socialne pravice bodo pravočasno zagotovljene

Delo zaposlenih na centrih za socialno delo je organizirano tako, da bodo “vse pravice pravočasno zagotovljene in izvajane”, je zagotovil pristojni minister Janez Cigler Kralj. Tiste pravice, ki bodo zapadle v marcu, se bodo avtomatsko podaljšale. “Družine, ki so se morda zaradi izgube dohodka ali že doslej nizkega dohodka znašle v stiski, prosim, da se obrnejo na center za socialno delo, kjer je mogoče zaprositi za izredno socialno pomoč,” sporoča minister. V to pomoč bo vključen tudi dodatek za izgubljen brezplačen obrok v šolah.Velikim družinam bo aprila po uradni dolžnosti izplačan dodatek za veliko družino. Delavcem, ki jih delodajalec napoti na čakanje na delo, pripada 80 odstotkov neto plače. Ta znesek jim bo v celoti izplačala država, enako tudi vse prispevke v pokojninsko in zdravstveno blagajno. Samozaposlenim, ki nimajo zaposlenih, pa bo država pokrila vse prispevke in 70 odstotkov minimalne plače, kar pomeni, da bodo dobili zneske med 470 in 490 evri.

Ministrstvo za notranje zadeve se je za obvladovanje krize odločilo tudi reorganizirati policijo. Hojs je pojasnil, da so policiste s ciljem, da se okužba ne bi širila med njimi, razdelili v “tretjinske slote”. Tako bodo zagotovili “da bo del posadke vedno zdrav in pripravljen na nujne ukrepe”. Tretjini policistov so odredili koriščenje starega dopusta, čakanje na delo ali delo na domu. Tudi med policisti, ki so na delu, zmanjšujejo stike. V cestnih patruljah, denimo, v vozilu nista več po dva policista, ampak le po eden.

Vlada vztraja pri dodelitvi posebnih pooblastil vojski

Nadaljujejo se tudi prizadevanja vlade in ministrstva za notranje zadeve za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, ki bi dal posebna pooblastila vojski pri varovanju meje. Vlada je sicer predlog za podelitev izrednih pooblastil vojski umaknila s svoje torkove seje, zato da bi se pred tem minister Hojs lahko pogovoril s poslanskimi skupinami. 37.a člen se namreč lahko začne uporabljati le ob dvotretjinskem soglasju državnega zbora.

Hojs bo do konca tedna obiskoval poslanske skupine in jih skušal prepričati, zakaj je takšen ukrep potreben. Z njim bi radi razbremenili policiste in zagotovili njihovo prisotnost v notranjosti države, hkrati pa ohranili intenzivni mejni nadzor, saj beležijo povečan vstop ilegalnih migrantov v državo. Z aktivacijo 37.a člena v sedanjih okoliščinah se strinja tudi predsednik države Borut Pahor. Kot je poudaril v torek, mora biti podelitev takšnih pooblastil strogo v okvirih zakona, največ za obdobje do treh mesecev. Vojska sme pomagati izključno pri varovanju meje.

Dodelitvi izrednih pooblastil vojski najbolj nasprotujejo v Levici. Takšen ukrep se jim zdi pretiran in nepotreben. “Sporni 37.a člen povsem jasno in nedvoumno določa, da smejo vojaki policijska pooblastila uporabljati le izjemoma, le skupaj s policijo in le pri širšem varovanju državne meje. Ne glede na to vlada zdaj predlaga, naj vojska nadzor meje in pooblastila uporablja samostojno (brez prisotnosti policije), po potrebi in ne izjemoma,” so po sestanku s Hojsom sporočili iz Levice.

Temu ukrepu doslej niso bili naklonjeni niti v drugih opozicijskih strankah, z izjemo SNS. Od vlade so pričakovali temeljita pojasnila o vseh okoliščinah morebitne podelitve posebnih pooblastil vojski. Hojs bo poslanske skupine obiskal do petka.


Najbolj brano