V Zagrebu skoraj 40 popotresnih sunkov

Potem ko je Zagreb v nedeljo prizadel potres z magnitudo 5,5, so do danes do 3. ure zabeležili še 37 šibkejših popotresnih sunkov, med katerimi jih je bilo nekaj z magnitudo med 3 in 5. V nedeljskem potresu je bilo 27 poškodovanih, med njimi 18 huje, 12 so jih oskrbeli v bolnišnicah, je danes dejal hrvaški notranji minister Davor Božinović.

Potem ko je Zagreb v nedeljo prizadel potres z magnitudo 5,5, so 
do danes do 3. ure zabeležili še 37 šibkejših popotresnih sunkov, 
med katerimi jih je bilo nekaj z magnitudo med 3 in 5. Foto: Sta
Potem ko je Zagreb v nedeljo prizadel potres z magnitudo 5,5, so do danes do 3. ure zabeležili še 37 šibkejših popotresnih sunkov, med katerimi jih je bilo nekaj z magnitudo med 3 in 5. Foto: Sta

ZAGREB > Najhuje je bilo v razrušenem domu sredi Zagreba poškodovano dekle, rojeno leta 2004. Njeno stanje je še vedno kritično, je dejal Davor Božinović na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu. V enem zagrebških študentskih domov so namestili 59 oseb, ki se niso mogle vrniti v svoja uničena stanovanja.

Izpostavil je, da je potres povzročil tudi veliko gmotno škodo, posebej v središču mesta, v katerem je večina poslopij starejša od 100 let. Poškodovanih je najmanj 250 stanovanjskih in kulturnih objektov, strokovnjaki pa še vedno pregledujejo poslopja, je dodal. Državljane je opozoril, naj se ne sprehajajo blizu poškodovanih objektov.

Prejšnjo noč so bile okrepljene tudi policijske patrulje v središču mesta. Incidentov niso zabeležili, je dejal notranji minister.

Za odpravljanje posledic potresa bodo danes angažirali dodatnih 300 hrvaških vojakov, ki bodo pomagali mestnim službam. V nedeljo so pri odstranjevanju ruševin pomagali številni prostovoljci, med njimi več sto pripadnikov navijaške skupine nogometnega kluba Dinamo, Bad Blue Boys.

Božinović je pozval državljane, naj bodo previdni, glede na to, da je Zagreb na seizmološko aktivnem območju, na katerem so v manj kot 24 urah po prvem potresu zabeležili 37 popotresnih sunkov. Upa, da ne bo potrebe po dodatnem angažmaju reševalnih služb.

Mestne oblasti naj bi danes razglasile stanje naravne nesreče v Zagrebu.


Najbolj brano