Naj nas glasba poveže in preglasi tesnobo

Pobuda slovenskih glasbenikov in ljubiteljskih ustvarjalcev Ostajam doma (#ostajamdoma) je naletela na izjemen odziv in dobiva nadaljevanje. Vse, voljne prepevati, igrati, ustvarjati kakršnokoli glasbo, vabijo, da se iz svojih domov spet oglasijo danes ob 17. uri.

 Tudi Vlado Kreslin igra na domačem balkonu - vsak dan.
Tudi Vlado Kreslin igra na domačem balkonu - vsak dan.  

SLOVENIJA > “Kakršnakoli skupinska dejavnost, četudi na daljavo - od ene do druge hiše, od enega do drugega okna in balkona ali s posnetki prek družbenih omrežij in medijev - nas lahko poveže na poseben način in zmanjša občutek osamljenosti ter nemoči,” so pobudo slovenskih glasbenikov in ljubiteljskih ustvarjalcev k skupnemu petju in muziciranju s svojih domov pozdravili v Javnem skladu za kulturne dejavnosti (JSKD).

Po italijanskem vzoru se je glasba z balkonov tudi pri nas oglasila minulo nedeljo ob 18. uri, nadaljevanje pa je danes ob 17. uri. “V času samoosamitve, povečanega strahu in zaskrbljenosti zaradi širjenja novega koronavirusa, ko si lahko obetamo dolgotrajne omejitve socialnih stikov, ima takšna samoorganizirana akcija pozitiven učinek na celotno populacijo,” poudarjajo organizatorji.

Dejan Tamše, tolkalec, umetniški direktor BUMfesta in eden od pobudnikov akcije, si želi, da bi se tokrat tolkalci povezali v skupnem, enakem tempu: profesionalni in ljubiteljski naj se danes ob 17. uri v živo in prek družbenih omrežij pridružijo Anti-Corona Bluesu: “Povežimo se na daljavo, bodimo doma, ampak bodimo eno! Stopite na balkon ali k oknu. Izberite tempo 120 in zaigrajte za vse. Karkoli in kakorkoli. Lahko tudi na posodo.”

Prepevanje in drugačno glasbeno ustvarjanje ima tudi družbene, fizične in terapevtske učinke, kar potrjujejo številne raziskave in primeri dobrih praks po vsem svetu, dodajajo pri JSKD: “Da glasba neposredno vpliva na povečanje količine protiteles in zmanjšuje stres, s tem pa izboljša počutje in krepi imunski sistem, utemeljujejo številne tuje in domače znanstvene publikacije.”


Najbolj brano