Hojs: Morda bo treba omejitev gibanja omejiti tudi na raven posamezne občine

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je prepričan, da bo treba v odloku o začasni prepovedi zbiranja in gibanja na javnih površinah kmalu kaj popraviti ali dodati, vse pa izključno za zagotovitev dodatne varnosti. “Morda se bo že kmalu izkazalo, da bo treba omejitev gibanja omejiti tudi na nivo posamezne občine,” je dejal.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je med drugim pojasnil, da 
župani nimajo pristojnosti določati izjem v odloku, lahko pa 
opredelijo, kako se posamezen člen odloka izvaja. Foto: STA
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je med drugim pojasnil, da župani nimajo pristojnosti določati izjem v odloku, lahko pa opredelijo, kako se posamezen člen odloka izvaja. Foto: STA

LJUBLJANA > Hojs je v današnji izjavi za javnost izpostavil, da je mnogo ljudi odlok vzelo resno. "Pred pošto, pred lekarno in pred trgovinami sem videl ljudi, ki stojijo v primerni razdalji, ne rinejo drug v drugega in se zavedajo resnosti položaja, v katerem smo se znašli," je začel.

Kljub temu se po njegovih besedah pojavljajo dileme v razumevanju odloka, ki je začel veljati opolnoči. "Ali lahko hodimo v trgovino in v lekarno v skupinah po pet oziroma ali s tisto izjemo o družinskih članih to številko celo presežemo? Ne, odlok velja za posameznika," je bil jasen minister.

Vlada je sicer predvidela dve izjemi, za katere so ocenili, da so ljudje že tako ali tako več ali manj skupaj in njihovo druženje ne predstavlja dodatnega tveganja zanje ali za druge. Gre za družine in ljudi, ki živijo v skupnem gospodinjstvu, tem omogočajo gibanje ne glede na število ljudi.

Vlada po Hojsovih besedah sicer jasno ne more nadzirati, kdo je družinski član ali kdo živi v družinski skupnosti. "Pričakujemo pa polno odgovornost vseh tistih, ki se sprehajajo v skupinah, da zaradi lastnega zdravja in zaradi zdravja drugih vedo, kaj pomenita te dve kategoriji," je pozval.

Pojasnil je tudi, da župani nimajo pristojnosti določati izjem v odloku, lahko pa opredelijo, kako se posamezen člen odloka izvaja.


Najbolj brano