Župani: “Ponovno odprite Robič!”

V Posočju so razburjeni zaradi včerajšnje zapore kontrolne točke na Robiču. Tovor in tisti, ki delajo čez mejo, morajo po novem čez Vrtojbo. Gospodarske družbe, podjetniki in zaposleni v Italiji so potisnjeni v neenakopraven položaj. Župani treh posoških občin vladi in ministrstvu pošiljajo urgenten poziv za ponovno odprtje Robiča.

Zapora  Robiča je hud udarec za gospodarstvo in za zaposlene v Italiji, postavlja jih v neenakopraven položaj, poudarjajo v Posočju.   Foto: Neva Blazetič
Zapora Robiča je hud udarec za gospodarstvo in za zaposlene v Italiji, postavlja jih v neenakopraven položaj, poudarjajo v Posočju.  Foto: Neva Blazetič

POSOČJE > V Posočju so razburjeni zaradi včerajšnje zapore kontrolne točke na Robiču. V stiski so zaposleni, ki delajo v Italiji in bi lahko izgubili službe, podjetniki in tudi večja podjetja, denimo Mlekarna Planika. Če hočejo čez mejo, morajo čez Vrtojbo, bi morali narediti celo do 200 kilometrov. Župani treh posoških občin vladi in ministrstvu pošiljajo urgenten poziv za ponovno odprtje Robiča.

Zaradi predolge poti ostajajo doma

Da je država na dopisni seji v sredo Robič črtala s seznama kontrolnih točk, mnogi včeraj zjutraj, ko je bil prehod še odprt, niso vedeli. Prišlo je še do različnega razumevanja ure zaprtja; ob polnoči med sredo in četrtkom ali ob polnoči med četrtkom in petkom.

Zaradi zaprtja prehoda na Robiču so se v škripcih znašli delavci, podjetniki in Mlekarna Planika.

Dejan Kravanja iz Čezsoče se je skupaj z bratom včeraj zjutraj, kot običajno, prek Robiča odpeljal na delo v lesni obrat v Špetru. “Dopoldne sva izvedela, da bodo Robič zaprli in da bi se že morala vračati prek Vrtojbe. Ker smo skupaj z delodajalcem ugotovili, da je fizično neizvedljivo, da bi se na delo vozila prek Vrtojbe, smo se dogovorili, da ostaneva v prihodnje doma. Prek Robiča sva se še pravočasno vrnila,” nam je včeraj povedal Kravanja. Imata srečo, da delata pri razumevajočem delodajalcu. “Obljublja, da naju bo delovno mesto čakalo. V družinski firmi v Špetru delava več kot 20 let, so zelo korektni. Skrbijo za varnostne ukrepe, že zaradi narave dela je razdalja med nami več kot zadostna. Virus lahko stakne vsak, toda bolj kot zase se bojim za svojo ženo, ki dela v trgovini.” Kravanja ocenjuje, da z Bovške na delo v Italijo odhaja do 20 ljudi.

Podjetniki v precepu

V škripcih je samostojni podjetnik z Bovškega Etvin Berginc s podjetjem Kovi: “Že 11. marca so zaprli Predel in Učjo, ki sta bila za nas pomembna zaradi prevoza izdelkov prek Italije na cinkanje v Lesce in za prevoz na kaljenje v bližino Humina. Uporabljali smo Robič, zdaj so še tega zaprli. Jutri peljemo še eno rundo prek Vrtojbe, za naprej pa ne vem.” Kot pravi, upoštevajo vsa navodila za varnost, ustavitev proizvodnje pa bi si težko privoščili, ker kupci grozijo z zamenjavo dobaviteljev. Po napovedih naj bi prek vikenda zasnežilo prelaz Vršič, kar bi prekinilo še alternativno pot za manjše tovore proti Lescam.

Primož Uršič s Posočja v Furlanijo vozi les za industrijo in za manjše kupce: “Pot prek Vrtojbe je dolga, stroški se bodo povečali. Zaposlujem pet delavcev. Sem v velikem precepu, ali naj nadaljujemo, kar bi delavci želeli, ali naj se ustavimo. Varnost je na prvem mestu, ne bi si odpustil, če bi kdo dobil virus. Po drugi strani v Italiji ob raztovarjanju nimamo nobenih stikov, z razkuženimi rokami nam vrnejo podpisane papirje. Povsod straži civilna zaščita. Naročil je veliko, kupci čakajo na les. Kljub vsemu se bom najbrž odločil za začasno prenehanje delovanja.“

Planika prosi za pomoč

Zapleta se tudi v Mlekarni Planika, ki prek Robiča vozi mleko v čedajsko mlekarno. “Pot bi se nam podaljšala krepko čez sto kilometrov. Imamo dogovore, ki se jih je treba držati. V Italijo vozimo presežke mleka. kar je dobrodošlo ob presežkih v vsej Sloveniji. Gospodarsko zbornico smo zaprosili za pomoč,” nam je včeraj povedala direktorica kobariške mlekarne Anka Lipušček Miklavič.


Najbolj brano