Zaradi koronavirusa novi vpisni roki

Do včeraj bi se morali dijaki in študenti vpisati v dodiplomske in magistrske programe v študijskem letu 2020/21 (vpisovanje se je sicer začelo 12. februarja), ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa je prvi vpisni rok podaljšalo do 9. aprila. Prestavili bodo tudi vpisne roke v prve letnike srednje šole.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

PRIMORSKA > Prijave v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe potekajo prek portala eVŠ: https://portal.evs.gov.si/prijava/.

Do 9. ali 14. aprila

Novi vpisni rok - narekujejo ga izredne razmere zaradi epidemije koronavirusa ter zaprtje vzgojnih in izobraževalnih zavodov do 29. marca - velja tako za slovenske državljane kot za državljane EU na javnih visokošolskih zavodih in koncesioniranih študijskih programih.

Učenci naj uporabljajo tudi učbenike

Ministrica se je v torek sestala z ravnatelji vrtcev in šol, tudi glasbenih in s prilagojenim programom. Ugotovili so, da je izobraževanje na daljavo potekalo že bolj tekoče kot prvi dan in da so bile spletne platforme stabilnejše. V nekaterih družinah pa takšnemu izobraževanju niso kos, ker nimajo dovolj računalnikov. “Tega se zavedamo in iščemo rešitve, saj šolskega leta ne bi radi podaljševali, če tega ne bodo terjale izjemne razmere,” pravi in predlaga, naj se učenci učijo tudi iz učbenikov in delovnih zvezkov.

Univerze bodo upoštevale tudi prijave tistih, ki jih bodo izpolnili prek eVŠ do 9. aprila, zatem natisnili in poslali priporočeno po pošti na visokošolsko prijavno-informacijsko službo do 14. aprila.

Devetošolci še brez novih rokov

In kaj bo z vpisovanjem v srednjo šolo, ki bi ga morali devetošolci do 2. aprila opraviti na svojih osnovnih šolah? Srednje šole, ki še niso izvedle preizkusov nadarjenosti, ki so pogoj za vpis v nekatere programe, ali razgovorov z devetošolci, ki se želijo prijaviti v športne oddelke, bodo te aktivnosti izvedle po izteku ukrepa začasnega prenehanja vzgojno - izobraževalne dejavnosti, odgovarjajo na ministrstvu s Simono Kustec na čelu.

V študentskih domovih na lastno odgovornost

Po navedbah direktorjev študentskih domov treh slovenskih univerz se je v kraj stalnega prebivališča vrnilo več kot 90 odstotkov študentov. Med ostalimi je približno polovica takšnih, ki jim zdajšnje bivanje v domu dovoljuje poseben odlok vlade (gre predvsem za študente tujce, ki se ne morejo vrniti domov). Preostalih po zagotovilih ministrice ne bodo izseljevali na silo, vendar ostajajo v domovih na lastno odgovornost. Če bodo zboleli, bodo, tako kot občani, odvisni od pomoči Civilne zaščite.

“Posledično bomo prestavili tudi rok za prijavo za vpis v srednje šole za prihodnje šolsko leto. O spremenjenih, natančnih datumih bomo šole obvestili naknadno.” Dodajajo še, da bodo prijavnice, ki so jih nekatere osnovne šole že oddale, veljale in da jim novih, tudi ko bo znan nov rok za prijavo, ne bo treba pošiljati.

Ne nazadnje predvidevajo, da bodo prestavili roke za prijavo v dijaške in študentske domove. Glede vpisa otrok v prvi razred osnovnih šol, za kar je bil čas do februarja, pa pravijo, da bodo starši lahko vpisali še kakšnega otroka, če bodo želeli. “Čas imajo do 31. avgusta.”


Najbolj brano