Tonin: Slovenija žrtev prevare, policija bo take zlorabe prioritetno preganjala

Minister za obrambo Matej Tonin je danes pojasnil zaplet okoli treh milijonov zaščitnih mask, ki jih je Slovenija naročila iz tujine in za katerimi se je izgubila vsaka sled. Policija je ugotovila, da gre za prevaro, obenem pa napovedala, da bo tovrstne zlorabe prioritetno preganjala. Tonin je napovedal spremembe v postopkih nabave in logistiki.

Minister za obrambo Matej Tonin: “Ta prevoz in te maske niso 
nikoli obstajale.” Foto: STA
Minister za obrambo Matej Tonin: “Ta prevoz in te maske niso nikoli obstajale.” Foto: STA

LJUBLJANA > “Obljubljena nam je bila dobava mask, minister za gospodarstvo je bil v stiku z voznikom. Ob 14.30 je ta voznik dejal, da je v carini v Sežani, ob 17.30 naj bi bil od tam izpuščen, ob 18. uri se je javil, da bo natočil gorivo v Postojni in bodo maske zdaj zdaj v Ljubljani. Potem smo z njim izgubili stik,” je v današnji izjavi za medije zaplet pri nabavi zaščitnih mask, ki jih izpostavljeni potrebujejo za zaščito pred novim koronavirusom opisal obrambni minister Matej Tonin.

Država še ni ničesar plačala

Povedal je še, da so takoj poklicali vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Antona Travnerja, policija se je nato takoj angažirala in ugotovila, da gre za klasično prevaro. Ugotovila je namreč, da takšnega vozila ob omenjenih urah ni bilo niti na mejnem prehodu v Sežani niti na relaciji proti Postojni.

Maske so sicer naročili pri podjetju Global Promet, katerega direktor naj bi bil Emir Begović iz Bosne in Hercegovine. “Ta prevoz in te maske niso nikoli obstajale,” je dejal Tonin in takšno ravnanje označil za skrajno nesprejemljivo.

Tudi Travner mu je zagotovil, da bo policija zdaj tovrstne zlorabe in vojno dobičkarstvo jemala kot prioriteto in še posebej preganjala. Ob tem pa je dejal, da je “dobra stran tega, da država ni še ničesar plačala in državni proračun torej ni bil oškodovan”.

Še v sredo zvečer je namreč Tonin dejal, da je po njegovih informacijah Slovenija že plačala 10 milijonov mask, a je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek danes pojasnil, da zavod za blagovne rezerve doslej ni ničesar plačal vnaprej. “Vse posle delamo tako, da jih plačamo po dobavi,” je dodal.

Postopek dobave bodo spremenili

Sicer se v teh dneh na ministrstvi za obrambo in za gospodarstvo po Toninovih besedah obračajo številni, ki zagotavljajo, da lahko v prihodnjih dneh zagotovijo ogromno število mask. Ker preverjanje resnosti ponudb in dogovarjanje z vsakim posebej zahteva ogromno časa in energije, pa sta se z ministrom za gospodarstvo dogovorila, da bodo postopek nekoliko spremenili.

"Kdor koli je resen pri teh stvareh, naj zaščitno opremo pripelje v Slovenijo," je pojasnil. Država pa bo od njih nato po točno določeni ceni to opremo tudi odkupovala. "To je najhitrejša in najbolj racionalna pot," je povedal.

Poziv gospodarstvenikom, naj donirajo ali posodijo zaščitno opremo zdravstvu

Tonin je ob tem izrazil zadovoljstvo nad odzivom gospodarstvenikov na njegova sredina opozorila glede kritičnega pomanjkanja zaščitne opreme. Danes se je namreč na to temo že sešel z direktorico Gospodarske zbornice Slovenije Sonjo Šmuc in z direktorjem Obrtne zbornice Slovenije Srečkom Mehom. Oba sta zagotovila, da bosta podjetnike in gospodarstvenike pozvala, naj v naslednjih 14 dneh donirajo ali posodijo zaščitno opremo slovenskemu zdravstvu.

Zaradi zapletov s tovornim prometom bodo začeli spreminjati tudi logistiko dobave. Čem več zaščitne opreme bodo tako skušali zagotoviti z letalskim transportom, pri čemer bodo angažirali tako civilne kot vojaške zmogljivosti. Nekateri so tako v ta namen tudi že ponudili transportna letala za prevoz zaščitne opreme. Prav tako obrambni minister upanje za izboljšanje logistike polaga v skupne evropske nabave oz. medsebojno pomoč med evropskimi državami.

Vojski dodatna pooblastila?

Tonin je ob tej priložnosti komentiral tudi napoved o morebitni aktivaciji 37a. člena zakona o obrambi, ki bi vojski dodelila dodatna pooblastila. "Če bo minister za notranje zadeve predlagal aktivacijo tega člena in če bo državni zbor z dvotretjinsko večino potrdil aktivacijo tega člena, bo Slovenska vojska na to seveda pripravljena," je zatrdil.

Na poti še 300.000 mask iz Kitajske

Kljub vsemu so skladišča civilne zaščite od danes sicer polnejša za pol milijona mask. Slovenske železnice so donirale 100.000 mask, ministrstvo za gospodarstvo pa jih je od Sanolaborja kupilo še 400.000. Poleg tega je na poti še 300.000 mask, doniranih iz Kitajske, je navedel Tonin.

Po dogovoru na seji kriznega štaba v sredo zvečer bodo zaščitno opremo najprej dobavili najbolj izpostavljenim zavodom. Tako je najnujnejša oprema danes že na poti v zdravstvena domova v Šmarju pri Jelšah in v Metliki ter na vse kontaktne točke.

Gospodarski minister Počivalšek je sicer dopoldne napovedal, da bodo do konca tedna skušali realizirati še načrtovano dobavo 1,5 milijona zaščitnih mask tipa FFB2, v začetku naslednjega pa enako število mask FFP3.


Najbolj brano