Starostnikom nudijo nego in tople obroke

V teh dneh storitev pomoči na domu poteka v zmanjšanem obsegu, izvajajo le nego in prinašajo tople obroke. V Idriji in v Vipavi pa opozarjajo, da se utegnejo kmalu pojaviti težave s pomanjkanjem zaščitne opreme.

Pomoč na domu deluje po vsej regiji, a v okrnjeni obliki.  Foto: Alenka Tratnik
Pomoč na domu deluje po vsej regiji, a v okrnjeni obliki.  Foto: Alenka Tratnik

SEVERNA PRIMORSKA > Storitev pomoči na domu, ki jo je lani v Sloveniji koristilo 7783 uporabnikov, v času krize poteka v zmanjšanem obsegu, a nemoteno. Organizatorji pomoči, največkrat domovi upokojencev, centri za socialno delo (CSD) in zasebniki, so prepuščeni sami sebi.

Težava: nimajo navodil

Namestnica vodje te storitve v okviru Doma upokojencev Idrija Lara Bevk pravi, da zelo pogrešajo navodila, kako naj ravnajo v krizi, pa tudi zaščitno opremo. “Pomoč na domu smo reducirali na najnujnejša opravila. Del starostnikov se ji je odrekel.” Namesto deset dela le še šest oskrbovalk. “Brez navodil smo prepuščeni lastni iznajdljivosti. Ker smo jih zahtevali, upam, da jih bomo dočakali. Z zaščitno opremo nam pomaga dom upokojencev, a je za daljše obdobje nimamo,” je zaskrbljena. “Vse imamo maske in rokavice in se držimo navodil, zato tesnobe ne čutim. Tudi starostniki so razumevajoči in nihče ni paničen,” dodaja dolgoletna oskrbovalka Saša Markič. Kosila še prinašajo. “Ko se bo na našem območju pojavil prvi primer okužbe, bomo to verjetno prekinili. Vsekakor potrebujemo navodila,” poudarja Bevkova.

Lara Bevk

Center za pomoč na domu Idrija

“Brez navodil smo prepuščeni lastni iznajdljivosti. Ker smo jih zahtevali, upam, da jih bomo dočakali.”

Občina Idrija bo telefonski številki (eno za vse, ki bodo potrebovali prinašanje hrane, in drugo za tiste, ki bodo to potrebovali zaradi izolacije ob morebitni okužbi) objavila v prihodnjih dneh.

Kosila za zdaj povsod

Pomoč starejšim na domu je tudi na ožjem Goriškem okrnjena, a že zato, ker uporabniki manj sprašujejo po njej. Center za pomoč na domu v Novi Gorici oskrbuje v povprečju 450 oseb, v ponedeljek jih je bilo 103 manj. “Razmere se dnevno spreminjajo,” pravi vodja Bernarda Pirih. Namesto okoli 200 toplih obrokov so jih ta dan razdelili pol manj.

Martin Kopatin

direktor Zavoda Pristan

“Če bo to predolgo trajalo, bodo težave tudi z rokavicam, razkužili in drugimi zaščitnimi materiali.”

Kot je že prejšnji teden povedala Pirihova, bi lahko pri razdeljevanju obrokov nastajale težave, ker se center poslužuje šolskih kuhinj, te pa so zdaj zaprte. A se je izšlo. “Obroke v mestni občini in posameznikom v okolici dostavljamo iz kuhinj v novogoriškem domu upokojencev in Gostolu in nekaj iz kuhinje v domu na Gradišču,” pravi. Po Brdih kosila zagotavljajo iz gostilne v Cerovem, v občini Kanal pa jih ne dostavljajo, saj ni nihče zaprosil zanje.

Le najnujnejši stiki

Tudi Dom starejših občanov Ajdovščina (DSO) v ajdovski občini izvaja le nego in prinaša kosila. “Nenujne storitve izvajamo, kjer ljudje nimajo druge možnosti, in še to v minimalnem obsegu,” pravi direktorica DSO Tanja Stibilj Slemič. “Kjer je možno, da v proces skrbi vsaj delno vstopijo sorodniki, se to tudi dogovorimo. Je pa precej uporabnikov, ki druge alternative, razen minimalne pomoči z naše strani, nimajo. Situacijo sprejemajo z velikim razumevanjem. Za to smo jim izredno hvaležni,” poudarja. Samozaščitni ukrepi so nujni. “Trudimo se, da število kontaktov z uporabniki omejimo na minimum. Trenutno še razpolagamo z zaščitno opremo za oskrbovalke in upamo, da se bodo v kratkem izpolnile obljube glede dodatne preskrbe.”

V Zavodu Pristan, ki izvaja pomoč na domu v ajdovski, vipavski, postojnski, komenski in hrpeljski občini, od včeraj storitve nudijo le tistim, ki jo nujno potrebujejo, ker nimajo svojcev. “Za ostale je poskrbljeno, kar smo preverili,” pravi direktor Martin Kopatin. Soočajo se že s težavami pri zaščitni opremi, predvsem maskah. “Če bo to predolgo trajalo, bodo težave tudi z rokavicam, razkužili in drugimi zaščitnimi materiali. Smo v kontaktu s civilno zaščito, a nam trenutno tudi ta ne more zagotavljati dovolj zaščitne opreme.”


Najbolj brano