Spomin na renško vojaško bolnišnico

V stari mrliški vežici na pokopališču v Renčah bodo uredili muzejsko zbirko iz prve svetovne vojne, ki bo predstavljala delovanje renške vojaške bolnišnice in sanitetni material. V zaselku Vinišče, kjer so številne kaverne in jarki, pa načrtujejo muzej na prostem.

Muzejsko zbirko, posvečeno saniteti na soški fronti, bodo uredili v 
stari mrliški vežici na renškem pokopališču.   Foto: Leo Caharija
Muzejsko zbirko, posvečeno saniteti na soški fronti, bodo uredili v stari mrliški vežici na renškem pokopališču.  Foto: Leo Caharija

RENČE > “V Renčah imamo vsaj tri pokopališča iz prve svetovne vojne, tam je delovala tudi avstro-ogrska mobilna rezervna vojaška bolnišnica 16. korpusa, ki je bila tudi epidemiološka. V njej so namreč poleg ranjencev zdravili tudi okužene s tifusom, kolero, špansko gripo... ” razlaga Simon Kovačič iz Društva soška fronta, ki se ukvarja s preučevanjem in ohranjanjem zapuščine prve svetovne vojne.

Ko so v Občini Renče-Vogrsko razmišljali, kaj bi lahko uredili v stari mrliški vežici, v Renčah so namreč zgradili novo, so pomislili na muzej prve svetovne vojne. Kot pravi župan Tarik Žigon, idejo uresničujejo v okviru širšega projekta Poti miru in pri tem sodelujejo z Regijsko razvojno agencijo severne Primorske oziroma LAS v Objemu sonca, Fundacijo Poti miru v Posočju in Društvom soška Fronta. Na območju občine Renče-Vogrsko je posebej izpostavljena tema saniteta, saj je, kot rečeno, tam veliko vojaških pokopališč in ostankov sanitetnih oddelkov iz tistega časa.

“Začeli smo se pogovarjati, kaj bi se tam lahko uredilo. To je majhen prostor, ki ne more biti skladišče predmetov. Tako sem si zamislil, da bi na eno steno postavili fotografijo - pogled na sobo v vojaški bolnišnici. Na dve steni bomo postavili panoje, ki bodo predstavljali Renče v prvi svetovni vojni, avstro-ogrsko vojaško saniteto in renško bolnišnico. V vitrinah pa bodo na ogled predmeti, ki so jih takrat uporabljali zdravniki - pripomočki, epruvete, ampule, stekleničke za zdravila ...” razlaga Kovačič.

Kot pravi Žigon, bodo muzejsko zbirko uredili do poletja. Načrtujejo pa tudi muzej na prostem v renškem zaselku Vinišče, kjer bodo v sodelovanju s slovaško ambasado postavili leseni zvon oziroma spomenik, posvečen slovaškim in drugim vojakom, ki so padli na soški fronti.


Najbolj brano