Obalne lekarne: “Našim zaposlenim smo dali zaščitno opremo”

Za razliko od mnogih drugih lekarn v državi so v Obalnih lekarnah na lastne stroške pripravili zalogo zaščitne opreme za zaposlene. Ukrepe izvajajo že dober mesec in jih stopnjujejo. Zdaj sprejemajo po eno stranko naenkrat le na ventilacijski točki - v predprostoru, zdravila izdajajo skozi okence.

Zaposleni v Obalnih lekarnah Koper pri delu  uporabljajo zaščitne 
rokavice in maske. Strankam izdajajo zdravila skozi okence. Foto: Nives Krebelj
Zaposleni v Obalnih lekarnah Koper pri delu uporabljajo zaščitne rokavice in maske. Strankam izdajajo zdravila skozi okence. Foto: Nives Krebelj

KOPER > Za razliko od večine drugih slovenskih lekarn so se v Obalnih lekarnah s sedežem v Kopru zaradi bojazni pred okužbo s koronavirusom in zaščitno pred njenim širjenjem temeljito začeli pripravljati že takoj, ko so se razmere začele zaostrovati v sosednji Italiji, poudarja direktorica Katja Gombač Aver.

“Takoj smo si sami priskrbeli zaščitne rokavice in maske za zaposlene, ki zdaj to opremo tudi uporabljajo. Nemudoma smo vse naše lekarne opremili tudi s pleksi steklenimi pregradami med farmacevtom in stranko ob izdajanju zdravil. Povsod so že ves čas nameščena tudi razkužila za stranke. Nenehno razkužujemo vse površine in prostore.”

Sedem lekarn

Obalne lekarne imajo svoje lekarne v Piranu, Luciji, Izoli, v centru Kopra, v koprski Semedeli-Olmu, Ankaranu in v Hrpeljah-Kozini.

Direktorica priznava, da so ukrepe uvajali postopoma in da tudi ne enako hitro prav v vseh lekarnah, saj jih je kar veliko. “Skušali smo pohiteti, kar se da, da bi zaščitili naše zaposlene. Zdaj pa so razmere že takšne, da smo bili v vseh poslovalnicah prisiljeni promet omejiti na eno stranko naenkrat tako, da jih spuščamo na tako imenovane ventilacijske točke - torej v predprostor pred drugimi vrati v lekarno. Naši zaposleni so na drugi strani in strankam izdajajo zdravila.”

Za zdaj še ne vedo, ali bodo urnik lekarn skrajševali, kar je odvisno tudi od koordinacije in ukrepov občin, kjer lekarne delujejo.


Najbolj brano