Ugledna, bolnikom prijazna bolnišnica

Pred dnevi je svet zavoda Ortopedske bolnišnice Valdoltra (OBV) obravnaval lansko poslovanje in pohvalil vodstvo ter zaposlene, saj so ustvarili zelo dobre rezultate tako v poslovanju kot na področju strokovnega dela. Bolnišnica že dve leti posluje pozitivno in ni bila deležna denarne pomoči iz državne blagajne.

Svet  zavoda meni, da varčevanje, ki zadeva predvsem omejitev  
investicijskega vzdrževanja, ne more  trajati dlje časa.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Svet zavoda meni, da varčevanje, ki zadeva predvsem omejitev investicijskega vzdrževanja, ne more trajati dlje časa.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

VALDOLTRA > Ta specializirana bolnišnica je lansko poslovno leto sklenila s presežkom prihodkov dobrih 10.000 evrov, kar je občutno več kot že leto poprej - zatem, ko je imela še leta 2017 izgubo.

Sanacija izgube, povečanje dela

Valdoltra ni bila vključena v državni sanacijske programe bolnišnic in ni pridobila državnega denarja za pokrivanje preteklih izgub. Predsednica sveta OBV Elda Rogelj izpostavlja: “Pozitiven izid poslovanja v zadnjih dveh letih je med drugim tudi plod varčevalnih ukrepov, zlasti na področju investicijskih vlaganj v objekte. A to lahko dolgoročno negativno vpliva na delovanje, kakovost in varnost izvajanja zdravstvene dejavnosti ter na razvoj.”

Certifikat kakovosti in nacionalni register

Ortopedska bolnišnica Valdoltra je prejela posebno priznanje po akreditacijski in certifikacijski presoji skladnosti delovanja po standardu za bolnišnice AACI, standardu vodenja kakovosti ISO 9001:2015 ter standardu EN15224. Prav tako je lani ta bolnišnica postala nacionalni upravljalec zbirke podatkov registra RES - Register endoprotetike Slovenije.

Svet ugotavlja, da se je odločitev poleg rednega programa pogodbenih zdravstvenih storitev izvajati tudi povečan program tistih posegov, za katere so čakalne vrste najdaljše, izkazala za pravilno. Za to dodatno delo jim je zdravstveno ministrstvo odobrilo tudi poplačilo. Lani so tako zdravili več kot 6600 bolnikov, pri katerih so opravili več kot 5000 operacij. V sklopu dodatnega programa dela so dodatno opravili 288 operacij: 62 endoprotetičnih operacij kolena in kolka, 37 operacij rame, 85 operacij hallux valgus, 59 operacij hrbtenice ter 31 drugih posegov.

Se pa še vedno soočajo s težavami zaradi vse več čakajočih na operacijo hrbtenice, ramena in stopala. Za navedene posege čakalna doba presega najdaljšo dopustno, opredeljeno na dvanajst mesecev.

10.000

evrov presežka prihodkov so imeli ob koncu lanskega poslovnega leta

Lani so opravili še 33.300 specialističnih pregledov (več kot polovica je bila prvih), 6228 preiskav z magnetno resonanco MR in 2876 CT preiskav.

Več zdravnikov, odhajajo pa sestre

“Za dobro se je potrdila tudi pred leti sprejeta odločitev vodstva OVB o nujni zagotovitvi dovolj lastnih specialistov, zlasti za radiologijo in anesteziologijo, kar jim je zdaj uspelo in za kar so morali še pred leti po pogodbi najemati zunanje strokovnjake,” omenja Rogljeva. Dodaja pa, da se tudi ta bolnišnica sooča z odhodom usposobljenega kadra v zdravstveni negi zlasti v osnovno zdravstvo, kjer so pogoji za delo lažji.

6600

bolnikov so zdravili lani

5000

operacij so opravili lani

OBV je že leta tudi učna baza za zdravnike specialiste iz tujine, sodeluje na vseh pomembnih mednarodnih kongresih in je mednarodno prepoznana strokovna ustanova. Med zaposlenimi so odnosi spodbudni, bolniki pa jo v anketah označujejo za odlično ustanovo.


Celotna vsebina je na voljo le naročnikom.

Želite dostop do vseh spletnih vsebin?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.
Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.
 
ALI

Paketi po vaši meri z enotnim uporabniškim računom Primorskih novic

Izberite paket po vaših željah s poljubnim načinom plačila in si zagotovite dostop do vseh digitalnih vsebin Primorskih novic.

Prijavite se z obstoječim uporabniškim računom ali registrirajte novega uporabnika in si izberite paket po vaših željah z enomesečno, šestmesečno ali letno naročnino.

Za nakup digitalnih paketov omogočamo plačila:

  • Bančno nakazilo
  • Paypal
  • Kreditne kartice
  • Moneta
Paket Cena
Dnevni paket 1,99 EUR
Popolni paket že od 7,99 EUR / mesec
Popolni plus PDF paket
PDF izdaja je dostopna le na pametnih napravah.
že od 15,99 EUR / mesec
Vse cene vsebujejo 5% DDV.  

Z enotnim uporabniškim računom Primorskih novic lahko do vsebin dostopate tudi preko pametnih naprav. Aplikacija Primorske novice je na voljo v:

Najbolj brano