Še vedno potrebujejo kri zdravih krvodajalcev

Zaradi odpovedi nenujnih operacij po vseh bolnišnicah je za zdaj zaloga krvi še primerna, vendar pa v Zavodu za transfuzijsko medicino poudarjajo, da kri zdravih prostovoljnih krvodajalcev še vedno potrebujejo. Če po odvzemu v času dveh tednov kdo dobi vročino in se slabo počuti, mora to nemudoma sporočiti v transfuzijsko postajo, ki hrani njegovo darovano kri.

Krvodajalstvo še vedno poteka, a pod še dodatno strožjim 
protokolom.  Foto: Primožič/FPA
Krvodajalstvo še vedno poteka, a pod še dodatno strožjim protokolom.  Foto: Primožič/FPA

SLOVENIJA, IZOLA > Republiški Zavod za transfuzijsko medicino je na svoji spletni strani med drugim pripravil navodilo za krvodajalce, da lahko darujejo kri le, če niso bili na okuženih območjih, če niso zboleli in če niso imeli nikjer nobenih stikov z okuženimi s koronavirusom covid-19.

“Naši zvesti krvodajalci kri še vedno darujejo in smo jim za to hvaležni. Kri še vedno potrebujemo, so pa za zdaj zaloge primerne, saj so od povedane vse nenujne operacije. Primerna zaloga je nujna in bomo, če bo treba, tudi naprej koga še klicali na odvzem zaradi pomoči,” pravi predstojnica izolskega regijskega transfuzijskega centra Irena Kramar. “Seveda pa je nujno, da so krvodajalci povsem zdravi, da niso bili v stiku z nobenim okuženim ali s človekom, za katerega obstaja nevarnost, da se je okužil.”

Ni dokazana okužba prek krvi

Po vseh doslej znanih strokovnih analizah, podatkih in izkušnjah doslej okužba z novim korona virusom prek krvi nikjer na svetu ni bila potrjena in dokazana. “Kljub temu pa prosimo vse, ki bi po odvzemu oziroma darovanju krvi v prihodnjih dveh tednih imeli vročino in bi se slabo počutili, naj nam to takoj sporočijo tja, kjer so darovali kri!” poziva zdravnica Irena Kramar.

Minuli teden je prišlo darovat kri sto krvodajalcev, kar je zelo dober odziv. “Je pa zdaj že manj ljudi kot običajno, čeprav so ponedeljkova jutra in dopoldnevi zelo živahni. Nekaj krvodajalcev sicer čaka pred vrati - v varni razdalji, a jih je manj, kot jih je bilo doslej,” je včeraj dopoldne povedala Kramarjeva.

Za vse so, skladno z varnostjo in zaščito pred koronavirusno okužbo, poostrili način vstopa v transfuzijsko enoto. Nihče ne more in ne sme sam vstopiti, najprej mora navesti, ali je povsem zdrav. Pred vhodom si mora vsak razkužiti roke. Najprej ga izpraša in popiše medicinska sestra, kot doslej, ob tem pa presodi, ali gre lahko na odvzem krvi in ga šele takrat spusti v prostore. “Res so naši krvodajalci vestni in zelo humani, ni pa nujno, da kri dajejo prav na tiste časovne intervale, kot so navajeni, saj organizmu ne škodi, če se vmes čas odvzema podaljša,” zagotavlja Kramarjeva.

Omenja, da se navodila za transfuzijsko dejavnost v državi zdaj sproti spreminjajo in da iz centrale v Ljubljani sproti prejemajo vedno nova navodila in napotke.


Najbolj brano