Potnikov Prvi

Potnik je primorska glasbena zasedba, ki je februarja nase opozorila s prvim albumom, naslovljenim Prvi oziroma Prv1. Na njem je deset avtorskih skladb, zapetih v slovenščini in odigranih v klasični rokovski maniri, s priokusom preteklosti in elementi sedanjosti.

 V bend Potnik so se povezali primorski glasbeniki z izkušnjami.
V bend Potnik so se povezali primorski glasbeniki z izkušnjami.  

KOPER > Potnik je zgoščenko predstavil tudi domačemu občinstvu, ko je nedavno z zasedbo Lusterdam nastopila v Centru mladih Koper (CMK). Glasba, ki jo ustvarjajo pevec in kitarist Luka Furlan, kitarist Žiga Dodič, basist Erik Filipčič in bobnar Manuel Kocjančič, temelji na klasični rokovski zasedbi in modernih glasbenih elementih.

Četudi so slovensko glasbeno krajino nase opozorili v začetku leta in prvenec preprosto naslovili Prvi, glasbeniki ne nastopajo prvič. Kalili so se namreč že v različnih postavah, v skupinah Perfect Stranger, From Ashes in Gedore.

A kot pravi Furlan, se je bil na glasbeno sceno pripravljen vrniti le, če bo delal svojo avtorsko glasbo. In to Potnik počne v slovenščini: “Ne vem, zakaj ne bi uporabljali maternega jezika. To mi je tudi v izziv.” Furlan pravi tudi, da skupina ne načrtuje prodora v tujino.

Vsak njihov album bo celovit; prvenec Prvi Furlan opiše kot zgodbo o medsebojnih odnosih: “Ne damo si priložnosti, da bi se poslušali,” povzame sporočilo albuma.

Zdi se, da skupina ničesar ne prepušča naključju. Pri snemanju plošče so lani sodelovali s producentom Denisom Horvatom, multiinstrumentalistom, ki je v zadnjem obdobju prisoten predvsem kot klaviaturist zasedbe Hamo & Tribute 2 Love, kot producent pa je pred kratkim sodeloval še s primorskim kantavtorjem Juretom Lesarjem. Tako kot njega je tudi zasedbo Potnik pod okrilje vzela založba Dallas Records.

Za skladbo Tuje roke je Potnik posnel videospot, ki je delo Warehouse Collective, pri katerem Furlan sodeluje s primorskim rojakom Darejem Šömnom. Radijske postaje pa so na svoje valove sprejele pesem Retrospektiva, ki je postala pesem in pol na Radiu Koper ter kandidatka za pesem tedna na Valu 202.

Fanti za promocijo s pomočjo založbe skrbijo sami, kot pravijo, prvenca ne bodo oglaševali agresivno, temveč ga bodo skušali poslušalcem približati na koncertih in prek družbenih kanalov.  


Najbolj brano