Odpadna plastika gorela kot za stavo

Včeraj okoli poldneva je zagorelo ob stanovanjski hiši na Vogrskem. Njen lastnik naj bi ob njej že več let hranil večje količine odpadne plastike, med drugim tudi odslužene plastične panele s pročelja šempetrske bolnišnice. Gasilci so požar, ki se je razširil na od 30 do 50 kvadratnih metrov veliki površini, popoldne pogasili. Med požarom so se sproščali strupeni plini.

Ko so gasilci požar pogasili, so območje pogorišča še razkopali in 
ga zalili z vodo.  Foto: Nejc Gorjan
Ko so gasilci požar pogasili, so območje pogorišča še razkopali in ga zalili z vodo.  Foto: Nejc Gorjan

VOGRSKO > Črn dim včerajšnjega opoldanskega požara na Vogrskem so opazili številni prebivalci spodnje Vipavske doline, pogled nanj pa je segal tudi čez mejo v Italijo.

Foto: Nejc Gorjan

“Nekaj minut po 12. uri smo prejeli klic očividke, da na Vogrskem gori v naravi in plastika,” je povedal poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev Simon Vendramin. Do poznega popoldneva so se ob njih z ognjenimi zublji borili tudi prostovoljni gasilci društev Renče-Vogrsko, Dornberk, Šempeter pri Gorici in Nova Gorica.

Po prvih ugotovitvah je zagorelo ob hiši na Vogrskem. Njen lastnik naj bi ob njej že več let hranil večje količine odpadne plastike, med drugim tudi odslužene plastične panele s pročelja šempetrske bolnišnice, na kar naj bi ga že dolgo opozarjali v tamkajšnji krajevni skupnosti.. “Pri požaru poliuretanskih plošč so se v zrak sproščali škodljivi plini, ki jih je veter zanašal v okolico,” je še povedal Vendramin. Vonj po goreči plastiki je veter namreč včeraj nosil proti zahodu - vse do Nove Gorice in Gorice. Zato so ljudi pozivali, naj se zadržujejo v zaprtih prostorih in naj ne bodo na prostem, dokler ga veter ni razpihal.

Gasilcem, ki so bili opremljeni z maskami in jeklenkami s kisikom, je požar uspelo pogasiti do popoldanskih ur. Po oceni vodje intervencije Sebastjana Kodra naj bi gorelo na površini, ki je obsegala od 30 do 50 kvadratnih metrov. Ko so požar pogasili, so območje pogorišča še razkopali in ga zalili z vodo.


Najbolj brano