Kako v teh dneh deluje pomoč starejšim na domu?

Zaposleni, ki izvajajo pomoč starejšim na domu, imajo na voljo vsa zaščitna sredstva, zagotavljajo v Gerontološkem centru Obalnega doma upokojencev Koper. Tako kot v Zavodu Pristan pravijo, da bodo, če ne bo šlo drugače, zmanjšali obseg storitev, ki niso nujne.

Storitev pomoč na domu bo v teh dneh sicer zmanjšana, a bo še 
vedno potekala.
Storitev pomoč na domu bo v teh dneh sicer zmanjšana, a bo še vedno potekala. 

KOPER, VIPAVA > “Zaposlene vseskozi seznanjamo z razmerami, navodila dobivajo po telefonu. Pripravili smo jim izobraževanje glede preprečevanja okužbe in ravnanja, če pride do nje, vseskozi smo tudi v stiku z zdravnikom doma upokojencev. Na voljo imamo vsa zaščitna sredstva, ki jih priporoča Nacionalni inštitut za javno zdravje,” niza Suvada Čatak, vodja Gerontološkega centra, kjer pomoč na domu izvaja 30 od 40 zaposlenih.

Obseg storitev bo zmanjšan

Prizadevajo si torej, da bi delali po ustaljenih tirnicah. Če pa bodo njihovi zaposleni zboleli, bodo ostali doma. “Če se bodo razmere v koprski občini zaostrile, bomo, v izogib širjenju okužbe, zmanjšali obseg storitev, ki niso nujne, in že vnaprej prosimo za razumevanje. Predvideti, kdo bi bil lahko nosilec virusa, ni možno.” V času večje nevarnosti za okužbo s koronavirusom bo koprska občina skupaj z Obalnim domom upokojencev nudila pomoč tudi pri dostavi zdravil, hrane in higienskih potrebščin starostnikom in invalidom, ki so starejši od 65 let in to pomoč potrebujejo. “Nimajo socialne mreže,” pojasnjuje Suvada Čatak. Upravičenci bodo lahko od danes vsak delovnik med 7. in 18. uro poklicali na telefonsko številko gerontološkega centra (05/663-45-85).

300

starejšim občanom nudi zavod Pristan pomoč na domu

Presojali bodo vsak primer posebej

Tudi Martin Kopatin, direktor zavoda Pristan, ki upravlja center starejših Pristan v Vipavi in izvaja pomoč na domu v petih primorskih občinah (Postojna, Vipava, Ajdovščina, Hrpelje-Kozina, Komen), pravi, da so uvedli vrsto ukrepov in zaposlene seznanili z vsemi postopki, kako naj zaščitijo sebe in druge v primeru okužbe in predvsem, kako naj preprečujejo širjenje virusa.

Od danes bodo vsem zaposlenim pred vstopom v center starejših merili tudi temperaturo. Vse socialne oskrbovalke, ki obiskujejo starejše na domu, uporabljajo zaščitno masko. Kopatin pravi, da bo v teh dneh njihovo delo še pomembnejše kot sicer, saj so “velikokrat in vse pogosteje naše oskrbovalke praktično edini kontakt z našimi uporabniki”.

V prihodnje bodo storitev prilagajali situaciji, saj tudi zaprtje šol in vrtcev z vidika kadrov pomeni dodatno težavo, bojijo se tudi morebitne obolelosti zaposlenih. “Če ne bo šlo drugače, imamo že pripravljen načrt, po katerem bomo storitev odpovedali tistim, ki je nujno ne potrebujejo. Presojali bomo vsak posamezni primer,” napoveduje direktor. Pristan pomoč na domu nudi 300 starejšim občanom.

Glede popolnega zaprtja domov starejših pa pravi, da je bil ne glede na nekatere pomisleke o primernosti popolne ločitve starejših od svojcev ukrep nujen in pravilen, saj je to, da nekomu odvzameš stike za določeno obdobje, veliko manj tvegano kot nevarnost, da se virus prenese med tako ranljivo skupino.

“Med samimi stanovalci do sedaj nismo zaznali nobenih večjih težav glede tega. Zelo se tudi trudimo, da smo vsi zaposleni vključeni v dodatne aktivnosti, ki jih izvajamo za stanovalce. Srečo imamo, da ima center tudi kar nekaj zunanje okolice in velike terase, tako da lahko starejši ob lepem vremenu čas preživljajo zunaj.”


Najbolj brano