Franc Trček: “Ok, pa grem”

Poslanec Franc Trček je po seji, na kateri je državni zbor izvolil novo vlado, javnosti sporočil, da zapušča stranko Levica. Razlog je “hladen tuš oziroma kar pogrom”, ki da ga je doživel od kolegov iz svoje poslanske skupine. Očitali naj bi mu, da je v svojem nastopu pred glasovanjem o vladi hvalil Janeza Janšo.

Franc Trček Foto: Daniel Novakovic
Franc Trček Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > “Očitno sem jaz preodrasel in prezahteven tako za Levico kot za poslansko skupino Levice ter je očitno bolje, da se naše poti razidejo,” je zapisal kmalu po seji na svoji facebook strani. Franc Trček, ki je bil poslanec Levice v prejšnjem in tem mandatu, odhaja tako iz stranke kot iz njene poslanke skupine.

Med njim in ostalimi člani poslanske skupine naj bi zavrelo zaradi njegove obrazložitve glasu pred glasovanjem o vladi. Med drugim je izrazil upanje, da bo sodelovanje na odboru za zdravstvo, ki ga vodi, tudi v prihodnje potekalo tako tvorno kot doslej, saj so časi preresni. “Gospod Janša je pa dovolj odgovoren politik, upam,” je povedal in izrazil upanje, da bo tudi dobronamerno jemal kritike.

Franc Trček

nekdanji poslanec Levice v DZ

“To ni Levica, za katero sem se šest let boril in tudi zanjo kandidiral.”

S tem je po prepričanju kolegov iz Levice povozil stališče poslanske skupine in hvalil Janšo. “Te pa pojdi,” naj bi Trčku rekel koordinator Levice Luka Mesec. “Ok, pa grem,” je imel zadnjo besedo mariborski poslanec, ki je že v preteklosti večkrat kritiziral obnašanje svojih kolegov.

“Cenene provokacije s prečrtanimi križi in tuljenje nekoga, kako bo uničil vse države, ker je on nadkomunist, sočasno pa živi v poslanskem stanovanju in mu po plačilu članarine in stroškov ostane lepo čez 2000 evrov, kar številni še sanjati ne morejo, to ni Levica, za katero sem se šest let boril in tudi zanjo kandidiral,” je nekatera nestrinjanja z obnašanji kolegov v poslanski skupini povzel Trček.

Kolegom iz Levice se je zahvalil za številne lepe in tudi manj lepe trenutke, “ko sem v šestih letih prevečkrat videl, da so številni polni tovarištva na način, kot je SMC polna etike in morale”. Odločitev o tem, ali se bo poslovil od politike ali nadaljeval “s kom bolj odraslim”, bo sprejel do 3. maja, je napovedal.


Najbolj brano