Odstranjujejo granate in stražijo mejo

Pripadniki severnoprimorske enote za varstvo pred neeksplodiranimi sredstvi (NUS) so v teh dneh polno zaposleni. V šestih dneh so zabeležili 16 intervencij, v katerih so skupno odstranili 48 kosov vojnih ostankov iz prve svetovne vojne, ki so skupaj tehtali 351 kilogramov. Poleg tega pa so v nočnem času še varovali državno mejo z Italijo.

V Biljah so v četrtek odstranili tri ostanke prve svetovne vojne.  Foto: URSZR
V Biljah so v četrtek odstranili tri ostanke prve svetovne vojne.  Foto: URSZR

VRTOJBA, BILJE > Obdobje širjenja novega koronavirusa očitno nima vpliva na delo pirotehnikov. Ti so v minulih dneh v okolici Nove Gorice nemoteno odstranjevali vojne ostanke iz prve svetovne vojne.

“Od 7. do 12. marca smo se odpravili na 16 intervencij, v katerih smo skupno odstranili 48 kosov NUS, težkih 351 kilogramov. Od tega smo zaradi slabega stanja na kraju uničili devet granat,” je naštel Darko Zonjič, poveljnik državne enote za varstvo pred NUS. Poleg tega so pirotehniki nudili tudi pomoč pri nočnem varovanju državne meje z Italijo na mejnih prehodih v Solkanu in v Erjavčevi ulici v Novi Gorici.

Največ dela z odstranjevanjem NUS so imeli novogoriški pirotehniki v četrtek, ko so zabeležili štiri intervencije.

Že zjutraj so v Biljah odstranili topovsko granato italijanske izdelave kalibra 149 milimetrov, ki je tehtala 42,8 kilograma, ročno bombo avstrijske izdelave in enajst kilogramov težak šrapnel italijanske izdelave kalibra 100 milimetrov.

Okoli poldneva so pirotehniki v bližini Avč odstranili in na varno shranili topovsko granato kalibra 105 milimetrov, težko 15,6 kilograma, italijanske izdelave iz prve svetovne vojne.

Popoldne so pirotehniki v naselju Zapučke v Vrtojbi odstranili kar dvanajst neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni teži 63,26 kilograma. Med njimi so bile minometna mina kalibra 145 milimetrov, ki je tehtala 42 kilogramov, in štiri cevne mine - vse italijanske izdelave iz prve svetovne vojne. Poleg tega so našli še italijanske in avstrijske ročne bombe različnih vrst in oblik.

Kot je še povedal Darko Zonjič, je za večje število najdenih granat “krivo” vreme in letni čas, saj so vojne ostanke našli predvsem sprehajalci, gradbeni delavci in občani, ki so začeli z vrtnimi opravili in urejanjem okolic hiš. “Tudi izvajalci gradbenih del so ugotovili, da se detekcija terena pred gradnjo splača,” je sklenil.


Najbolj brano