“Odnos, da je to hujša gripa, se mora končati”

Nova vlada, ki jo bo DZ izvolil še danes, bo na prvi seji ustanovila krizni štab za ukrepanje ob okužbah s koronavirusom. Nova koalicija se strinja s predlogom infektologov, da je treba ustaviti vse javno življenje v državi. Postelje za bolne in prenašalce virusa bi uredili tudi v eni od vojašnic.

Nova vlada bo izvoljena danes zvečer, nato pa bo čimprej 
ustanovila krizni štab in uveljavila ukrepe, ki so jih včeraj 
predstavili predsedniki vseh štirih koalicijskih strank.  Foto: STA
Nova vlada bo izvoljena danes zvečer, nato pa bo čimprej ustanovila krizni štab in uveljavila ukrepe, ki so jih včeraj predstavili predsedniki vseh štirih koalicijskih strank.  Foto: STA

LJUBLJANA > “Nonšalanten odnos, češ, to je hujša gripa, se mora končati,” je ob pozivu državljanom, naj dosledno upoštevajo vsa navodila in preventivne ukrepe, izpostavil novi predsednik vlade Janez Janša. Od doslednosti bo odvisno, kakšna bo cena te epidemije, je poudaril.

Zapreti treba vse javne ustanove

DZ bo o ministrski ekipi Janeza Janše glasoval danes zvečer. Vlada se bo na prvi seji sestala čim prej, ustanovila krizni štab in sprejela ukrepe, ki so jih predsedniki koalicijski strank SDS, SMC, NSi in Desus včeraj predstavili javnosti. V dopoldanskih urah sta odhajajoči premier Marjan Šarec in njegov naslednik Janša od infektologov, ki tačas skrbijo za okužene s koronavirusom, dobila poziv, da je treba takoj ustaviti vse javno življenje v državi. Poleg takojšnjega zaprtja vseh izobraževalnih ustanov, muzejev, diskotek, nočnih klubov, kinodvoran, gledališč in drugih javnih ustanov infektologi odsvetujejo tudi daljše zadrževanje v velikih nakupovalnih centrih in podobnih prostorih. Ljudem predlagajo, naj se čimbolj zadržujejo doma, še posebej mladina, ki bi imela zdaj veliko prostega časa. Le s takšnimi ukrepi lahko preprečimo scenarij iz Italije, so prepričani.

Slovenija bo Kitajsko zaprosila predvsem za zaščitna sredstva in prenosne respiratorje.

V novi vladi se z njimi strinjajo. Treba je odpovedati vse javne in športne prireditve, lokali morajo upoštevati vse omejitve, starši pa naj, če lahko, otroke doma zadržijo že danes in ne šele v ponedeljek, ko se bodo formalno zaprle vse šole in vrtci. Prioritetno pa je treba poskrbeti za varstvo otrok staršev, ki so zaposleni v vitalnih delih skupnosti, zdravstvu, energetiki, oskrbi, komunali in na področju varnosti, je na občine in šole apeliral Janša. Kjer je mogoče, naj se organizira delo od doma, tudi v javni upravi.

Bolniške postelje bi uredili v vojašnici

Nova koalicija ima nekaj predlogov za reorganizacijo zdravstvenega sistema, da ta ne bi klonil pod težo številnih primerov okužb. Med drugim je treba zmanjšati število vstopnih točk ter odpovedati vse nenujne posege in storitve. Zagotoviti je treba dodatne kapacitete za bolne in prenašalce virusa v vojaških objektih, hotelih, dijaških domovih.

Slovenija premore dve mobilni zdravstveni enoti, ki zagotavljata 145 postelj. Da bi pridobili 300 dodatnih postelj, bi izpraznili tudi eno od vojašnic, je napovedal bodoči minister za obrambo Matej Tonin. Katera vojašnica je najbolj primerna, bo znano danes. Razmišljajo tudi o tem, da bi za tiste, ki se morajo osamiti, pa doma nimajo teh možnosti, namenili kapacitete na Debelem rtiču.

Sistem zaščite in reševanja sicer dela na tem, da bi Slovenija kjer koli na trgu dobila zaščitna sredstva. Od Kitajske, ki ji je Slovenija pred nekaj tedni poslala 1,2 milijona zaščitnih mask, so včeraj po diplomatski poti dobili ponudbo za pomoč. Slovenija bo Kitajsko zaprosila predvsem za zaščitna sredstva in prenosne respiratorje.

Postopno večanje blagovnih rezerv

Pri preskrbi s hrano zaenkrat ni večjih motenj, se pa kmetijsko ministrstvo pripravlja tudi na te scenarije. Država postopoma povečuje blagovne rezerve. Med drugim jih bo dopolnila z mlekom, ki ga trenutno ni mogoče prodati na italijanski trg, in mesom. Ministrica Aleksandra Pivec je državljane pozvala, naj kupujejo hrano slovenskih pridelovalcev in predelovalcev. Tudi prek sveže hrane, sadja in zelenjave, ki je uvožena iz Italije, namreč lahko pride do prenosa virusa.

Janša je državljane pozval, naj bodo zmerni pri kopičenju zalog. Določene zaloge si je po njegovem pametno narediti, da ni treba vsak dan v trgovske centre, pretiravanje pa lahko pomeni, da za nekoga drugega zmanjka.


Komentar novinarja

Antiša Korljan

Velja ostati človek

V teh dneh na preizkušnjo prihaja pomembna sestavina vsake družbe, človeškost. Že pred dnevi je bilo slišati svarila pred stigmatizacijo obolelih, a, kot kaže, jih nismo najbolje slišali. Te dni je namreč v medije prišla zgodba o družini iz Metlike, ki se boji vrniti domov, saj so okuženi. Po “Bosancih”, beguncih, migrantih, pedrih, muslimanih, črnuhih, celo preganjanih ženskah in osebah s posebnimi potrebami so nas začeli motiti “naši”, “normalni”, če so bolni. Smo šli res čisto k vragu? ...

Preberi več

Najbolj brano