Sorodniki okuženih včeraj (še) brez znakov okužbe

“Na srečo smo imeli opraviti z osebama, ki sta se ravnali po protokolu, je ob potrditvi prvih dveh primerov okuženih s koronavorisum v ZD Postojna poudarila njegova direktorica Irena Vatovec. Glede ljudi, ki so bili z njima v tesnih kontaktih in so od torka zvečer v karanteni, pa pomirila, da drugih po njenem niso ogrožale, ker niso imele bolezenskih znakov.

O pojavu koronavirusa  v občini Postojna so spregovorili (z leve): 
Sandi Curk, Irena Vatovec, Igor Marentič in Robert Smrdelj. Foto: Veronika Rupnik Ženko
O pojavu koronavirusa v občini Postojna so spregovorili (z leve): Sandi Curk, Irena Vatovec, Igor Marentič in Robert Smrdelj. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA, KOŠANA > Po Postojnskem in Pivškem se je že včeraj zjutraj hitro razširila informacija, da so v torek pozno zvečer prejeli rezultata dveh brisov, ki sta potrdila okužbo z novim koronavirusom pri dveh ljudeh iz občine Postojna. Nekaj zmede je sprva povzročila informacija, da je bila okužba potrjena tudi pri osebi iz občine Pivka, ki pa se je izkazala za netočno.

Sorodnikov še niso testirali

Ena oseba se je najverjetneje okužila na smučanju v Italiji, druga pa na poslovnem srečanju v Ljubljani, saj v zadnjem obdobju ni bila v tujini. Povezave med obema okuženima ni. Oba sta ob prihodu na odvzem brisa imela simptome prehlada. Včeraj so ju odpeljali na infekcijsko kliniko v Ljubljano, vendar naj bi se glede na lahek potek bolezni vrnila domov. Oba sta spoštovala protokol in po prehodnem dogovoru prišla na odvzem brisa neposredno v izolacijsko sobo.

Na vhodu v ZD triaža

Zato, da bi preprečili morebitni vstop okužene osebe v stavbo, bodo v ZD danes ob vhodu začeli izvajati triažo. Osebe, ki bodo odgovorile, da so bile v tujini ali v stiku z okuženo osebo ter bodo hkrati imele znake okužbe, bodo preusmerili v izolacijsko sobo, če bo prvi del odgovora negativen, pa jim bodo svetovale, naj najprej pokličejo svojega zdravnika. Telefonske linije so v ZD že okrepili. Direktorica ZD sicer opaža, da so se ljudje začeli obnašati bolj samozaščitno, tudi število obiskov ambulant je bistveno nižje. Na tiste, ki imajo bolezenske znake, pa apelira, naj ne mislijo samo nase, ampak tudi na druge.

Nesrečna okoliščina pa je, da je več svojcev obeh obolelih zaposlenih oziroma obiskuje skupno štiri vrtce in šole v občinah Postojna in Pivka. V izolaciji je trenutno 11 ljudi, ki so bile z okuženima v tesnem kontaktu, med njimi dve vzgojiteljici, zaposleni v Vrtcu Postojna, vzgojiteljica v vrtcu pri OŠ Košana in vzgojiteljica v podružnični šoli OŠ Antona Globočnika v Planini. Vnuki oziroma otroci obolelih pa poleg postojnskega vrtca obiskujejo tudi OŠ Miroslava Vilharja Postojna.

Šole in vrtec so o tem včeraj oziroma košanska že v torek pozno zvečer obvestile starše. Pedagoško in vzgojno delo bo povsod potekalo normalno še naprej, v ustanovah pa nadaljujejo z doslednim izvajanjem poostrenih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Izpostavili, so da aktivno sodelujejo z dežurnim epidemiologom, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ministrstvom za izobraževanje, občinama in ZD Postojna ter sledijo vsem navodilom.

Med ukrepi, ki jih izvajajo, so med drugim temeljita higiena rok in kašlja, razkuževanje površin in igrač, večkratno prezračevanje prostorov, ukinitev druženja med skupinami. Odpovedani so vsi roditeljski sestanki, govorilne ure, nekatere interesne dejavnosti, vse aktivnosti učencev izven šole, prepovedan je vstop zunanjim obiskovalcem, med drugim uporabnikom telovadnic v popoldanskem času ...

Starše pozivajo, naj bolni otroci ostanejo doma, naj opazujejo otroke in v primeru pojava značilnih znakov o tem nemudoma obvestijo. Poleg tega naj si pred vstopom v stavbo razkužijo roke in otrokom pred vstopom v igralnico temeljito umijejo roke. Otroka naj v vrtec pripelje in odpelje ena zdrava oseba; starši osnovnošolcev naj ne vstopajo v šolske prostore, pač pa otroke le oddajo ...

Zapiranje šol in vrtcev za zdaj ni predvideno

“Epidemiolog NIJZ je v konkretnem primeru izvedel rizično sliko stikov, na podlagi katere ni ugotovil ničesar spornega. Za družino je odredil karanteno, drugih navodil ni,” so povedali na OŠ Miroslava Vilharja.

“Takoj ko sem izvedela za okužbo, sem klicala dežurnega epidemiologa. Prosila sem, če bi lahko glede na občutljivo populacijo, s katero strokovni delavki delata, lahko hitro opravili testiranje. Zaenkrat še nisem dobila pozitivnega odgovora, ” nam je povedala ravnateljica Elizabeta Zgonc. Ravnateljica OŠ Košana Neva Brce pa je izpostavila, da trenutno ni razlogov, da bi zaprli vrtec in šolo in da nihče ne kaže znakov okužbe.

Direktorica ZD je včeraj pomirila, da nihče od tistih, ki so imeli z okuženima tesne kontakte in je v karanteni, (še) nima znakov bolezni. “Ti ljudje zato niso mogli okužiti otrok že prej, ker nimajo znakov bolezni. Do zdaj niso ugotovili, da bi nas lahko okužila oseba, ki nima simptomov. Če bodo razvile znake bolezni, se jih bo testiralo. Prostori šol in vrtec so varni,” je ocenila Vatovčeva.

Nekaj zaskrbljenosti pa se je po naših informacijah pojavilo tudi v delovnih okoljih, kjer sta okužena zaposlena. Vatovčeva je pojasnila, da so vsi, ki sodijo med tesne kontakte (na primer sodelavci) dobili pisna navodila. Morajo se samoopazovati, njihovo gibanje pa ni omejeno.

Na včerajšnji tiskovni konferenci so spregovorili tudi Sandi Curk, regijski poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko ter župana občin Postojna in Pivka Igor Marentič in Robert Smrdelj. “Borimo se proti zunanjemu sovražniku, ki je neviden; kar ni vidno, pa povzroča strah,” je dejal Curk in poudaril, da je najpomembnejše samozaščitno ravnanje in odgovorno obnašanje, predvsem do starejših. K temu sta pozvala tudi oba župana in posvarila pred ustvarjanjem panike.

“Ni vsaka informacija, ki je napisana na facebooku, resnična,” je opozoril Marentič. Tudi Smrdelj je dejal, da so se za sklic tiskovne konference odločili prav zato, da bi ljudje imeli čim več točnih informacij in ne bi podlegali dezinformacijam. O vseh nadaljnjih ukrepih bodo občane pravočasno obveščali.

Na Postojnskem so obiski prepovedani v domu upokojencev in bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo, vrstijo pa se tudi odpovedi prireditev.


Najbolj brano