Gripa je v upadu, a še vedno lahko tudi zbolimo

Da gripa pojenja, potrjujejo podatki o prijavi novih primerov in analize brisov. Čeprav je gripe in gripi podobnimi bolezni pol manj kot konec februarja, pa necepljeni še vedno lahko zbolijo, saj sezone gripe še ni konec. Čeprav je zdaj strah pred covid-19 gripo potisnil v ozadje, zdravniki poudarjajo, da morajo vsi, ki zbolijo za gripo ali njej podobnimi boleznimi, ostati doma.

Mario Fafangel  Foto: Leo Caharija
Mario Fafangel  Foto: Leo Caharija

Po uradnih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je letošnji izbruh gripe začel počasi upadati že v drugi polovici februarja, saj so takrat svoje občutno prispevale tudi šolske počitnice, ko se otroci manj družijo in virusi manj krožijo. Takšen upad obolenj za gripo nastopi vsako leto med šolskimi počitnicami.

Oboleli zlasti mladi

Za gripo so letos obolevali zlasti predšolski otroci, šolarji in dijaki. To skupino prebivalstva so bolj množično napadali še drugi gripi podobni virusi z okužbami dihal in prehladnimi obolenji.

Mario Fafangel, specialist javnega zdravja v novogoriški enoti NIJZ

“Skrajno neodgovorno in nedopustno je, če vidno bolan človek hodi naokrog in okužuje druge.”

Gre za populacijo, ki se praviloma ne cepi, pojasnjujejo zdravniki. Priznavajo pa tudi, da je k takemu razmahu obolenj med mladimi prispevalo tudi več različnih virusov gripe, ki letos razsajajo - dva tipa A in tip B.

Minuli teden se je po uradnih podatkih število obolelih za gripo in gripo podobnimi obolenji zmanjšalo za skoraj polovico v primerjavi s koncem februarja. “Še vedno pa gripa razsaja in še vedno necepljeni obolevajo, podobno kot za drugimi zimskimi virusnimi obolenji. Sezone gripe še ni konec,” svari zdravnik, specialist javnega zdravja iz novogoriške enote NIJZ Mario Fafangel. “Upamo, da bo kmalu otoplitev, ki praviloma zaustavi viruse.”

Bolni mora ostati v postelji

Fafangel ponavlja znani nasvet vsem, takoj ko opazijo znake bolezni: “Treba je ostati v postelji. Nihče naj takrat ne hodi nikamor med ljudi! Skrajno neodgovorno in tudi nemoralno je, če vidno bolan človek hodi naokrog in okužuje druge. Gre za del primernih kultiviranih navad, ki bi jih morali imeti razvite vsi ljudje.”

Zdravnik poudarja, da so povsem utemeljena pričakovanja o večji solidarnosti že zato, ker med nami živijo tudi takšni, ki zaradi drugih resnih zdravstvenih stanj ne smejo biti cepljeni. Gre za vrsto različnih bolnikov, za katere je lahko gripa usodna. “Tega bi se vsakdo moral nenehno zavedati in ne bi smel prehlajen ter z vročino hoditi v trgovine, v službo, se voziti z javnim prevozom, obiskovati banko, pošto in nasploh zaprte javne prostore, v katere so ljudje pač prisiljeni hoditi vsak dan ... Sprašujem se, kje so tako neodgovorni ljudje pozabili osnovno solidarnost in empatijo ....”

Tako sogovornik vsem svetuje, naj gredo v prostem času na sprehod po svežem zraku. Opozarja tudi starše malih otrok, da so zanje lahko nevarne sicer priljubljene igralnice v trgovskih centrih. Otroke naj peljejo v naravo.

Higiena in solidarnost

Vsak dan, še posebej pa ob prehladih in gripi ne smemo zanemariti redne higiene rok in higiene kašlja. Ni si nujno rok ves čas razkuževati z razkužili, še zlasti ne, če smo zdravi in doma. Bi si pa morali pogosto vsi umivati roke s toplo vodo in milom, saj je to učinkovito preprečevanje zadrževanja virusov na rokah, z njimi pa si jih nato zanesemo v nos, oči in usta. Pomembno je uporabljene robčke za enkratno uporabo zavreči po vsakem brisanju nosu in si temeljito umiti roke.

Kaj naj stori ostareli, ki živi sam in zanj zaradi starosti ter kroničnih bolezni ni priporočljivo hoditi v trgovske centre in se voziti z avtobusi? Mario Fafangel svetuje povezanost med sosedi in sorodniki z večjo stopnjo medsebojne solidarnosti, ko ostarelemu drugi na dom prinesejo nujni vsakdanji nakup hrane in potrebščin. Še zlasti, če so ostareli kronični bolniki in zato manj odporni ter je zanje lahko že običajna viroza usodna.


Najbolj brano