Obolela Lucijčanka za PN: “Prepričana sem bila, da me bodo prej testirali”

Govorili smo z 31-letno Lucijčanko, pri kateri je bila sinoči potrjena okužba s koronavirusom. O svojem slabem počutju je svojce obvestila že pred vrnitvijo iz Švice in izrazila željo, da bi opravila test. Svojci so od torka iskali nasvet pri vseh pristojnih institucijah, kjer pa so glede na opis njenega počutja, ki ni vključevalo vročine, presodili, da testiranje ni potrebno.

Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

ISTRA > “Običajno redko zbolevam, imam močan imunski sistem, a tokrat so bili občutki drugačni. Imela sem glavobole, čutila sem utrujenost in bolečine v mišicah,” je svoje počutje v telefonskem pogovoru z nami opisala 31-letna Lucijčanka, ki je po sinočni potrditvi okužbe v izolaciji na ljubljanski infekcijski kliniki.

Za testiranje so poizvedovali že od torka

V Švici je zaključila sezonsko delo in se zaradi slabega počutja še pred vrnitvijo domov prek svojcev pozanimala, ali bi lahko opravila test na koronavirus. Tudi zato, ker je bila med svojim delom v Švici v stiku s tujci, tudi s številnimi Italijani. Svojci so že v torek poiskali nasvet pri zdravstvenih institucijah v Luciji, Izoli in Kopru ter pri koprski izpostavi NIJZ, a jim je bilo rečeno, da glede na opis njenega počutja testiranje ni potrebno.

Iz vstopne točke Koprskega ZD o postopku z okuženo Lucijčanko

V koprski vstopni točki za testiranje za koronavirus koprskega Zdravstvenega doma pojasnjujejo, da jih je Lucijčanka po telefonu poklicala v soboto dopoldne, dežurna zdravnica je vzela njene podatke in ji povedala, da se bo posvetovala z epidemiologom. Po posvetu z epidemiologom pa je Lucijčanko poklicala dežurna zdravnica iz izolskega urgentnega centra in jo pozvala, naj pride na odvzem brisa za test za koronavirus.

Vozila je vso pot od Švice do Lucije

“V sredo sem se z avtom odpravila na pot domov. Nikjer se nisem ustavila, vozila sem vso pot od Švice do Lucije. Z nikomer nisem imela stikov,” pripoveduje Lucijčanka. Ob vrnitvi je bila v samoizolaciji doma, kjer živi sama. Svojci so ji prinesli hrano, a še to so pustili pred vrati. Nadaljnja poizvedovanja pri pristojnih glede možnosti, da bi opravila test, so bila še naprej brez jasnih odgovorov, kaj naj stori. Tako se je včeraj sama z avtom odpravila do izolske urgence.

“Počakala sem pred prostorom, kjer opravljajo teste, z nikomer nisem bila v stiku. takoj so mi nadeli tudi masko in mi vzeli bris ter me poslali domov. Niti parkirnega listka nisem šla sama plačat v notranjost bolnišnice, kjer je avtomat,” zatrjuje.

Zvečer okrog 20. ure so ji sporočili, da je test pozitiven in da naj se pripravi, saj jo bodo z rešilcem odpeljali na infekcijsko kliniko.

“Upam, da bo vse skupaj kmalu mimo”

“Tu sem v popolni izolaciji, osebje, ki prihaja k meni, je v zaščitni opremi. Še vedno se počutim utrujeno, brez energije. Danes je prvi dan, bomo videli, kako bo v prihodnjih dneh. Izolacija je lahko tudi psihično naporna. Upam, da bo vse skupaj kmalu mimo,” nam je še dejala Lucijčanka, ki pa je, tako kot njeni svojci, začudena nad tem, da je niso testirali takoj ob vrnitvi v Slovenijo.

O novem potrjenem primeru okužbe s koronavirusom bodo pristojni spregovorili na izjavi za javnost ob 17. uri v prostorih Urada vlade za komuniciranje.


Najbolj brano