Preplah tudi v svetu športa: Finala v Cortnini ne bo, lahko virus odnese Planico?

Koronavirus trese tudi svet športa. Odpovedi se vrstijo, vse pogostejši so športni dogodki brez prisotnosti gledalcev. Spomladanska popotnica ni nič kaj obetavna, kdo ve kaj se še utegne zgoditi do poletja in najodmevnejših prireditev, kot so olimpijske igre, evropsko prvenstvo v nogometu, kolesarska dirka po Franciji ...

Tak je pogled na tribune v češkem Novem Mestu, kjer tekme v 
biatlonu potekajo brez gledalcev. Foto: Profimedia
Tak je pogled na tribune v češkem Novem Mestu, kjer tekme v biatlonu potekajo brez gledalcev. Foto: Profimedia

Položaj se spreminja iz dneva v dan, pravzaprav iz ure v uro. Tekmovalni šport že lep čas ni več igra, pač pa globalni posel. Finančne izgube se zaradi odpovedi že merijo v več deset milijonov evrov na dan. Neposredne posledice se čutijo v gospodarstvu, na udaru je športni turizem. Ni dogodka, ni televizijskega prenosa, ni pokroviteljev. Predvsem v Aziji so številne športne prireditve in tekmovanja že preložili za (ne)določen čas, a tudi v Evropi so ponekod že posegli po skrajnih preventivnih ukrepih. Posebej prizadeti so Italijani.

Šport brez navijačev

Najboljša med slabimi rešitvami, ki se je poslužujejo prireditelji v stiski, je, da vseeno izpeljejo tekmovanje brez gledalcev. Prav čudno je v teh dneh spremljati prazne tribune v moravskem biatlonskem središču Novem mestu ali pa ob skakalnici na slovitem Holmenkollnu. Nenavadno ozračje bo jutri zvečer vladalo v Torinu, kjer bo Juventus v že dvakrat preloženem derbiju italijanskega nogometnega prvenstva gostil Inter. Po odloku vlade bodo namreč vsaj do 3. aprila športne prireditve pri naših zahodnih sosedih za zaprtimi vrati.

80

globalnih športnih dogodkov v 20 športnih disciplinah je bilo že odpovedanih ali preloženih zaradi izbruha koronavirusa

Slovenska nogometna reprezentanca bi morala 30. marca v Vidmu odigrati prijateljsko tekmo z Albanijo. Če ne bodo našli nadomestnega prizorišča, bo izpeljana brez prisotnosti gledalcev. Obstajajo pa tudi športne izjeme, kjer preventivnega ukrepa ni mogoče izvesti. Takšen primer je kolesarstvo. Nemogoče je preprečiti, da bi se gledalci zbrali ob trasi dirke. Slike, ko so kolesarski simpatizerji v neposrednem stiku s tekmovalci na klancih, so sestavni del dirke. Odpovedi so neizbežne. V Italiji so iz tekmovalnega sporeda že umaknili enodnevno preizkušnjo svetovne serije Bele ceste v Toskani ter marčevski klasiki, dirko od Tirenskega do Jadranskega morja in Milano-Sanremo. Nenazadnje tudi majski Giro ni več tako oddaljen.

Slovenski načrti

Prav z italijanskimi dirkami so (bili) povezani osrednji letošnji cilji edinega primorskega kolesarja v svetovni seriji, Idrijčana Jana Tratnika. Tudi za športnike pa je najslabša negotovost. Tadej Pogačar,denimo, s svojo ekipo do nadaljnjega ostaja v karanteni v Združenih arabskih emiratih, zato bo izpustil enotedensko dirko Pariz-Nica, kjer se vrstijo moštvene odpovedi. Potem ko so se za ta korak včeraj odločili tudi pri Jumbu Vismi, je začetek nove sezone moral preložiti še Primož Roglič. Bo pa jutri na startu dirke v Parizu ekipa Bahrain McLaren s Tratnikom, ki se sproti prilagaja novim okoliščinam.

Kraljevski razred svetovnega prvenstva v motociklizmu bo prisiljen preskočiti uvodni azijski postaji in bo pognal motorje predvidoma šele čez mesec dni v ameriškem Austinu. Formula ena je preložila aprilsko dirko, ki bi morala biti na Kitajskem. Kmalu se bo začela tudi sezona vodnih športov, atletika z maratoni ...

Pri nas so košarkarji Kopra Primorske kot prvi sprejeli preventivni ukrep igranja brez prisotnosti gledalcev, sicer pa bo vpliv koronavirusa na izvedbo množičnih športnih prireditev na prostem tudi na Primorskem moč oceniti v naslednjih dneh. Čez dva tedna sta na sporedu Velika nagrada slovenske Istre v kolesarstvu kot tudi mednarodni slalom na divjih vodah za evropski pokal na Soči.

Dinamika dogajanja sicer lahko še marsikaj postavi na glavo. Pri tem bo treba upoštevati, kako se bodo na pojav koronavirusa odzivali posamezni športniki, ekipe, reprezentance ... Pred zaključkom zime je na sporedu še tradicionalni praznik v smučarskih poletih v Planici, prihodnji konec tedna bo pa še pokal Vitranc v alpskem smučanju. Prav Kranjska Gora v moški in švedski Are v ženski konkurenci naj bi bili zadnji postaji svetovnega pokala, potem ko so včeraj iz koledarja dokončno črtali Cortino, kar pomeni, da bodo sezono končali v Kranjski Gori.


Najbolj brano