Vodstvo naj bi za okuženega delavca izvedelo iz časopisa

Je res, da najodgovornejši za koronavirus v zdravstvenem ministrstvu in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) niso z izvidom o okuženem zaposlenem zdravstvenem delavcu takoj seznanili vodstva mariborskega kliničnega centra (UKC)? To naj bi za vest izvedelo šele iz petkovega jutranjega časnika kot tudi, da je okužena tudi njegova žena, zdravnica v UKC. Zato je UKC zaprl oddelke, bolnike odpustil domov ter odpovedal skoraj vse operacije, vse prostore pa razkužujejo.

UKC Maribor Foto: STA
UKC Maribor Foto: STA

MARIBOR > Gre za šesti in z njim v povezavi še sedmi primer okužbe s koronavirusom v Sloveniji. Gre za 32-letnega kliničnega farmacevta iz Maribora, ki dela v UKC na oddelku za intenzivno terapijo in za njegovo ženo, radiologinjo v UKC. Bila sta na smučanju v Italiji, se v nedeljo vrnila domov in bila v ponedeljek že v službi. Moški je bil na testiranju šele sredi tedna, ko se je začel slabo počutiti in je poklical osebnega zdravnika. Žena pa naj bi najprej trdila, da ni bila z njim v Italiji, kasneje pa je to le priznala. Test je tudi pri njej potrdil okužbo.

Oba sta imela stik s sodelavci in bolniki, zato so osamili šest ljudi. Kontakte še dodatno preverjajo. Koliko bo zaradi teh dveh zdravstvenih delavcev še okuženih in med njimi bolnikov, še ni znano.

Mariborski UKC je včeraj nemudoma ukrepal: zaprli so kuhinjo in jedilnico, pa tudi oddelke, prestavili so operacije, v domačo nego so odpustili skoraj vse bolnike, čeprav bi mnogi morali ostati v bolnišnici še dan ali dva.

Slišati je, da je vodstvo UKC ogorčeno in bo najbrž sprožilo postopke zoper najodgovornejše v NIJZ in zdravstvenem ministrstvu, saj naj bi za to, da imajo zaposlenega okuženega, izvedelo šele iz petkovega časnika. O tem jih niso takoj obvestili, ko je prišel izvid testa, torej v četrtek zvečer. Menda so klicali le nekoga, ki je bil takrat v službi, in to okrog 22. ure.

Medtem je test potrdil še osmega okuženega - zdravnika iz ZD Metlika. Tudi ta je imel več dni stike z bolniki, dokler se ni začel slabo počutiti. Bil je v tujini, domov se je vračal čez Italijo in tudi ta se je takoj odpravil med bolnike. JA


Najbolj brano