Troje pogledov na hrvaško preteklost

Dijaki četrtega letnika dramsko-gledališke smeri novogoriške umetniške gimnazije so konec februarja odigrali maturitetno uprizoritev drame Tene Štivičić Tri zime. Priredila jo je profesorica Nataša Konc Lorenzutti in jo postavila na oder v sodelovanju z drugimi mentorji. V dobro uro in pol predstave so ujeli zgodbe treh generacij z različnimi vojnimi in družinskimi spomini.

Dijaki novogoriške dramske gimnazije so suvereno prepletli duh 
časa nekdanje skupne države  in sodobne  Hrvaške.  Foto: Gimnazija Nova Gorica
Dijaki novogoriške dramske gimnazije so suvereno prepletli duh časa nekdanje skupne države in sodobne Hrvaške.  Foto: Gimnazija Nova Gorica

NOVA GORICA > Zgodba drame Tri zime je družinska saga treh generacij, ki se dogaja v Zagrebu in je prikazana v treh časovnih obdobjih pozimi: leta 1945 ob koncu druge svetovne vojne, leta 1990 tik pred razpadom Jugoslavije in leta 2011 pred vstopom Hrvaške v Evropsko unijo.

Dijaki gledalcem približajo tudi položaj družine v vseh treh obdobjih. (Foto: Gimnazija Nova Gorica)

Ko vojni spomini ne ugasnejo

Dijaki novogoriške dramske gimnazije so suvereno prepletli duh časa nekdanje skupne države in sodobne Hrvaške, kjer misel na vojne čase ne ugasne. Obenem dijaki gledalcem približajo tudi položaj družine v vseh treh obdobjih.

Hrvaška dramatičarka Tena Štivičić (1977), ki živi v Londonu, je za dramo prejela nagrado Susan Smith Blackburn, ki jo v New Yorku podeljujejo najboljšim v angleščini pišočim dramatičarkam z vsega sveta. Krstno so jo leta 2014 uprizorili v londonskem Narodnem gledališču.

“Dramo sem z dovoljenjem avtorice priredila, saj je moja zasedba vedno drugačna od tiste, ki jo zahteva besedilo. Vključiti moram namreč vse dijake, ki kot obvezno izbirno vsebino v četrtem letniku izberejo moj predmet,” pove profesorica, igralka, pisateljica in pesnica Nataša Konc Lorenzutti.

Maturitetno uprizoritev vedno navadno začnejo pripravljati že spomladi, ko izidejo naslovi del, tokrat pri izbirnem strokovnem predmetu. Za dramo Tri zime je režiserka čez poletne počitnice pripravila priredbo, pridobila dovoljenje avtorice in oblikovala zasedbo. Ko so dijaki 1. septembra lani sedli v šolske klopi, so že lahko začeli z delom. “Brez prirejanja ne gre nikoli, saj število in spol dijakov, ki so v četrtem letniku za obvezno izbirno vsebino izbrali gledališče, ni nikoli enaka predpisanemu številu dramskih oseb,” pojasni režiserka. V drami Tri zime je tako štiri prizore spremenila v pripovedno obliko, ki so jo vpletli v gledališko dogajanje kot okvir, kot misel avtorice, ki zgodbo pripoveduje.

Zelo ustvarjalen proces

Dijaka Anžeta Arčona so si “izposodili” v tretjem letniku gledališke smeri, sodeluje pa tudi dijak splošne gimnazije Enej Ljubič Šinigoj kot avtor in izvajalec glasbe. Zunanji sodelavec je bil scenograf Marko Krumberger. “Proces je bil torej zelo ustvarjalen in lep,” pravi režiserka. “Dijakinja četrtega letnika Gaja Velušček je delala z mano kot asistentka, kar mi je bilo v veliko pomoč, saj sva vsako zamisel in odločitev sprejeli skupaj. Pri naših uprizoritvah si tudi mentorji vedno pomagamo med seboj. Eden vodi, drugi prispevajo svoja strokovna znanja,” dodaja.

Ob koncu šolskega leta se Nataša Konc Lorenzutti po štirinajstih letih pedagoškega dela na Gimnaziji Nova Gorica poslavlja od šole in se konec poletja vrača v svobodni poklic. “Želim si nekoliko več časa in miru za lastno ustvarjanje,” sklene.

Predstavo Tri zime bodo Lea Figelj, Rene Maraž, Gaja Gregorič, Marlena Cej, Rebeka Alessio, Kristina Velikonja, Neža Podbersič, Lara Sudar, Lea Marušič, Maša Kos, Luka Seražin, Urška Bolčina Ljubič, Ajda Zabukovec, Dana Golubič Grižančič in Anže Arčon ponovili v sredo, 11. marca, ob 17. uri, v dvorani novogoriške gimnazije.


Najbolj brano